Suomen Luonnon haastattelema Greenpeace-aktivisti Sini Saarela on sitä mieltä, että syypäänä Arktista luontoa uhkaaviin öljynporaussuunnitelmiin on pieni joukko ihmisiä. Yksi heistä on Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

”Minua harmittaa, kun tästä asiasta [arktisesta öljynporauksesta] puhutaan koko ajan niin kuin jonain välttämättömyytenä. Että Venäjän valtio on menossa sinne. Tällaisella puheella yritetään vetää verhoa hankkeen [arktisen porauksen] eteen”, Saarela sanoo Suomen Luonnon haastattelussa.

”Eivät valtiot päätä näitä asioita.”

”Päätökset [mennä Arktikselle] ovat noiden yhtiöiden johdossa olevien ihmisten tekemiä. Siis muutamien ihmisten.”

”Esimerkiksi Jorma Ollilan osuus asiassa on mielestäni kiistaton. Hänen johdollaan Shell on määrätietoisesti suunnannut arktiseen öljynporaukseen. Hänellä olisi ollut, ja on edelleen, suuri valta vaikuttaa siihen, että Shell lopettaa hankkeensa. Ja hänen päätöksellään on todella iso vaikutus siihen, mitä muut päättävissä asemissa olevat ihmiset tekevät.”

Onko Arktiksen kohtalolla leikkiminen siis Ollilan syytä?

”Suurelta osin kyllä. Harvoin voi sanoa, että jokin näin iso asia on vain joidenkin ihmisten syy. Mutta tässä tapauksessa se on mielestäni perusteltua”, Saarela sanoo.

Jorma Ollila kieltäytyi antamasta haastattelua Suomen Luonnolle ja vastaamasta Saarelan syytöksiin.

Heinäkuussa 2012 Washington Post kertoi, että Shell on investoinut seitsemässä vuodessa 4,5 miljardia dollaria päästäkseen poraamaan Arktikselle. Ollila on ollut lähes koko tämän ajan Shellin hallituksen puheenjohtaja: hän aloitti tehtävässään 2006. Sittemmin summa on Washington Postin tietojen mukaan kasvanut jo kuuteen miljardiin dollariin. Suomalaiset jäänmurtajat Nordica ja Fennica ovat Shellin projektiin vuokraamia.

Tämän vuoden tammikuussa Shellin poraushankkeet kärsivät pahan kolauksen, kun siltä evättiin lupa arktiseen poraukseen eräässä Yhdysvaltain oikeusistuimista. Sen jälkeen yhtiön toimitusjohtaja ilmoitti, että Shell ei ainakaan tänä vuonna aio porata Arktiksella.

Shellin kilpailija Gazpromista tuli joulukuussa ensimmäinen Arktiksella kaupalliseen tarkoitukseen öljyä poraava yhtiö. Sen sijaan maailman kuuden suuren öljyjätin joukkoon kuuluvan Total S.A.:n johtaja sanoi 2012 syyskuussa Financial Timesin haastattelussa, että Arktiksesta öljynporauksesta tulisi pidättäytyä suurien ympäristöriskien vuoksi.

Lue Suomen Luonnosta 2/2014 Juha Kauppisen pitkä juttu Arktiksen luonnosta, Sini Saarelasta ja kilpajuoksusta Arktiksen öljyvarojen kimppuun.

Lue Juha Kauppisen bloggauksesta, mitä yhteistä on nimillä A. E. Nordenskiöld, Sini Saarela ja Jorma Ollila.

 

 

 

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.