Suomen Luonto 2/2018

Lumo tarjoaa asukkailleen Liiterin

Asuntosijoitusyhtiö Kojamo tarjoaa Helsingin Hermannin, Kalasataman ja Sörnäisten Lumo-asuntojen asukkaille käyttöönsä Liiterin. Teurastamolla sijaitseva Liiteri on yhteiskäyttöpalvelu, mistä voi lainata arjen tarvikkeita. » Lue lisää
Uutiset
Satavuotiaan Viron viisi kansallistunnusta: haarapääsky, ruiskaunokki, silakka, kalkkikivi ja ritariperhonen

Viron kansallislintu on haarapääsky ja kansalliskala silakka. Kansalliskivi kalkkikivi ruokkii maiseman kauneutta ja kasvillisuuden monimuotoisuutta.

Vinkit
Konkareiden neuvot riistakamerakuvaukseen

Katso riistakamerakuvauksen konkareiden vinkit kameran hankintaan ja kuvauspaikan valintaan.

Vinkit
Luontokuvaajien vinkit hyvään somekuvaan

Haastattelimme kymmentä somessa vaikuttavaa luontokuvaajaa, joiden kuvia Suomen Luonnon Facebook- ja Instagram-seuraajat ylistivät. He kertovat nyt, millainen valokuva toimii sosiaalisessa mediassa.

Vinkit
Testissä: Kaurajuomat

Testasimme Suomen Luonnon toimituksessa kaurajuomia. Testiin valittiin seitsemän juoman otanta ja niistä arvioitiin ulkonäköä, tuoksua, makua sekä koostumusta asteikolla 1–5.

Vuodenajat
Keräämme havaintoja talvihyönteisistä

Talvinen luonto näyttää rauhalliselta, mutta tarkemmin katsottuna siellä on paljon pientä liikettä. Lähetä meille havaintosi talvihyönteisistä!

Uutiset
Katso lista: Aikuisena talvehtivat suurperhosemme

Suomessa tavattavista suurperhosista noin 30 talvehtii aikuisena.

Vinkit
Vielä ehdit: luontoretki Ateneumiin von Wright-veljesten kanssa

Von Wrightin veljekset tallensivat maalauksiinsa paljon muutakin kuin romanttisia maisemia ja taistelevia metsoja. Tarkkasilmäiselle luonnonystävälle taulut ovat kuin pieniä retkiä eri maisemiin tai jopa lajitiedon saloihin.

Vinkit
Lähetä vinkki retkipaikasta!

Oletko innokas retkeilijä? Haluaisitko jakaa tiedon omasta mukavasta retkipaikastasi muillekin? Suomen Luonto -lehti kerää lukijoiden retkivinkkejä sekä kuvia retkipaikoista.

Uutiset
Pääkirjoitus: Kohtuus kaupassakin

Lähikaupat ovat taas trendi. Aukioloaikojen pidentäminen saattaa entisestään lisätä niiden suosiota. Kaupan ylisuuri yksikkökoko palvelee kauppiasta, ei kuluttajaa. Tuotteiden jakelu- ja kuljetuskustannuksista osa on siirretty kuluttajille, jotka kantavat ostokset kotiinsa – autollaan.

Linturetkellä
Linturetkellä: Mikä tekee Virosta niin kiinnostavan linturetkikohteen?

Lauantaina sata vuotta täyttävän Viron luonto on hauskasti tuttua ja samalla monessa mielessä virkistävän erilaista. Tutkimista ja retkeiltävää on paljon. Elämyksiä piisaa!

Uutiset
Suomen Luonnon juttuja kärkikolmikossa EDIT-kilpailussa

Suomen Luonnon jutut "Kunnioituksen kuvat" (01/2017) ja "Luonto korjaa" (08/2017) pääsivät kolmen parhaan joukkoon EDIT-kilpailussa.

Viikon laji
Viikon laji: Naava ja luppo

Puiden tupsut, sykeröt ja parrat ovat useimmiten joko luppoja tai naavoja. Ne viihtyvät vanhoissa metsissä ja ovat herkkiä ilmansaasteille.

Uutiset
Ruotsi lisää seuraavien kahden–kolmen vuoden aikana tuulivoimaa enemmän kuin on Suomen koko tuulivoimakapasiteetti.

Ruotsissa tehtiin viime vuonna päätökset koko Suomen tuulivoimakapasitetin kokoisesta lisäyksestä maan tuulivoiman tuotantokapasiteettiin.

Vinkit
Vinkkejä hiihtolomalle – kokosimme luontoaiheisia puuhia talvilomalle

Suuntaa talvilomalla museoon, luontoretkelle tai nauttimaan lumisesta maisemasta!

Vinkit
Kuuntele: Kuusitiainen sirkuttaa kirkkaasti

Lintulaudan tai kuusiaidan lintusten sirkutuksen joukossa saattaa kuulua useinkin pienen kuusitiaisen sirkutus. Laulu muistuttaa hieman talitiaista, mutta on usein kirkkaampi.

Vinkit
Yövy luonnossa: Lumen syliin nukkumaan

Lumikammin rakentaminen kotipihalle on koko perheelle sopivaa hiihtolomapuuhaa.

Uutiset
Hangossa pyöritetään työttömien linnunpönttötehdasta sydämellä

Tiesitkö, että Hangossa on linnunpönttötehdas? Se ei kuitenkaan ole kaupallinen tehdas ja oikeastaan nimityskin saattaa olla hieman harhaanjohtava. Kyseessä on Hangon kaupungin kuntouttavan työtoiminnan ryhmä, jonka ohjaajana toimii Tom Lindgren. Ryhmäläiset ovat vaikeasti työllistettäviä ja pitkäaikaistyöttömiä. He ovat tulleet ryhmään sosiaalipalveluiden kautta.

Linturetkellä
Linturetkellä: Kuukkeli, koskikara, kotka…

Puut tykkylumen täydellisessä peitteessä. Vapaat, sulat kosket. Auringonnousun aavistus punaa puut epätodellisen kauniiksi. Rapsakka pakkanenkaan ei pure, päin vastoin se tuntuu hyvältä. Tällaista oli viime viikon linturetkellä Kuusamossa.

Uutiset
Wildlife Photographer of the Year -kuvakisan voittajaksi äänestettiin kuva pelastetusta gorillasta auttajineen

Kanadalaisen Jo-Anne McArthurin kuva valittiin lähes 50 000 otoksen joukosta Iso-Britannian luonnontieteellisen museon järjestämän kilpailun voittajaksi.

Viikon laji
Viikon laji: Vaivaishiiri

Usein ainoaksi havainnoksi vaivaishiirestä jää nopeasti tien tai polun yli vilahtava pikkuruinen kellanpunaruskea otus, joka häntä pystyssä kipittää reunakasvillisuuden sekaan.

Vuodenajat
Kuuntele: Punatulkun laulu on hiljaista visertelyä

Näihin aikoihin voi kuulla korean punaisen punatulkkukoiraan laulamassa innokkaasti hiljaista, kirskuvaa ja tapailevan oloista lauluaan.

Uutiset
Paras paikka luonnossa

Mielipaikassa ihminen virkistyy ja olo kohenee. Yli 300 lukijaamme paljasti oman mielipaikkansa.

Vinkit
Retkivinkki: Talviretkelle Unajanlahdelle

Talvinen retki Rauman Unajanlahdelle on hyvää terapiaa mielelle. Rantaruovikoissa voi nähdä harvinaisia viiksi­timaleita.

Linturetkellä
Linturetkellä: Miksi viherpeippo romahti?

Viherpeippo runsastui Suomessa voimakkaasti viime vuosisadan lopulla, mutta yllättäen kanta romahti kymmenisen vuotta sitten puoleen aiemmasta.

Viikon laji
Viikon laji: Punakettu

Helposti tunnistettava punakettu etsii kumppania tammi-maaliskuussa. Urosten voi kuulla ääntelevän haukahduksin ja huudahduksin.

Kysy luonnosta
Tikka nurinniskoin

Tikka oli tulossa lintulaudalle, mutta lensi ensin pyykkinarulle. Se retkahti roikkumaan selkä ja pää alaspäin ja jäi siihen. Kun menin ja kohotin lintua, jalat irtosivat narusta ja lintu lensi tiehensä. Lukittuivatko tikan jalat jotenkin naruun?

Uutiset
Vapaaehtoiset kolasivat norpille pesäpaikkoja Saimaalla

Saimaannorppa saa tänäkin vuonna apua apukinoksista. Metsähallituksen tavoite on tehdä 200 kinosta norpille.

Vinkit
Arvio: Guardians Of The Earth (2017)

Suomen Luonnon toimittaja kävi katsomassa Guardians Of The Earth elokuvan DocPoint festareilla. Elokuvassa mahdottomasta tulee mahdollista, mutta riittääkö sekään?

Linturetkellä
Linturetkellä: Keltasirkku kauralyhteellä

"Ennen vanhaan" melkein jokaisella maalaispihalla oli talvella kauralyhde linnuille. Se oli tarjolla erityisesti keltasirkuille.

Vinkit
Retkivinkki: Sanginjoen talvisessa taikametsässä

Sanginjoen ulkoilumetsän rauhaan pääsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta.

Vinkit
DocPoint alkoi – Tässä tärpit luonnosta kiinnostuneelle

Keräsimme tärpit mielenkiintoisista luontoa ja ympäristöä käsittelevistä dokumenteista.

Viikon laji
Viikon laji: punasotka

Punasotka on vuoden lintulaji Suomessa. Se on uhanalainen, mutta joskus tilanne voi myös kohentua, kuten Satakunnan Puurijärvellä, jossa pesi viime vuonna naurulokkien suojissa jo 16 punasotkaparia. Suomi on punasotkalle EU:n kolmanneksi tärkein pesimävaltio.

Vuodenajat
Hangen vilistäjät

Myyrät viettävät talveaan pitkälti lumen alla. Peltomyyrä pysyttelee maassa nietosten suojissa jyrsimässä puiden tyviosia.

Uutiset
Lapissa taas malminetsintälupa Natura-alueelle

Kanadalainen Mawson saa etsiä malmeja Ylitornion Mustiaapa-Kattasjärven alueella, vaikka Ely-keskuksen mukaan Natura-arvio ”ei täytä asianmukaisuuden kriteereitä”.

Kolumnit
Ja maa oli lumeton

Lumi on suomalaisen talven kruunu. Toisin kuin lapsuudessani, lumiset talvet eivät ole eteläisessä Suomessa itsestäänselvyyksiä.

Uutiset
Östersundomin uudessa kaavassa edelleen vakavia puutteita

Toteutuessaan uusi kaava tuhoaisi alueen luontoarvoja radikaalisti. Merkittävää tuhoa aiheutuisi Sipoonkorven eteläosiin.

Uutiset
Mitä seuraava presidentti tekisi ilmastonmuutokselle? – Suomen Luonto otti selvää

Suomen Luonto selvitti, miten presidenttiehdokkaat vastaisivat ilmastonmuutoksen haasteeseen ja miten he näkevät Suomen roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Linturetkellä
Linturetkellä: Nokkela ja sosiaalinen naakka

Naakan isoihin, äänekkäisiin, satapäisiinkin parviin törmää varsinkin talvisaikaan, mutta myös ympäri vuoden. Juuri nyt naakkaparvia voi olla sellaisissakin taajamissa, joissa naakka ei pesi ainakaan suurina yhdyskuntina.

Uutiset
Jos tuleva presidentti saisi päättää, niin tulisiko Porkkalanniemestä kansallispuisto? – Suomen Luonto selvitti ehdokkaiden ajatuksia aiheesta

Moni presidenttiehdokas on nostanut ympäristöasioita esiin kampanjassaan. Ehdokkailla on silti keskenään hyvin erilainen suhde luontoon. Suomen Luonto selvitti mihin ehdokkaat sijoittaisivat seuraavan kansallispuiston ja missä on heidän mielipaikkansa luonnossa.

Mitä näin
Mitä näin alliretkellä?

Mistä suurimmat alliparvet löytyivät? Mitä muita talvisen ulkomeren lajeja tapasimme retkellämme? Toimittaja Mari Pihlajaniemi kävi Markku Mikkola-Roosin ja Jarmo Niemisen kanssa etsimässä talvehtivia alleja joulukuiselta mereltä.

Viikon laji
Viikon laji: Pakurikääpä

Viikon laji -nettisarjassamme esittelemme joka viikko yhden mielenkiintoisen lajin. Nyt vuorossa on pakurikääpä, jolla on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Suora linja
Rikos jota ei tutkita

Selaan seitsemää rikosilmoitusta luonnonsuojelu­rikoksista. Kaikissa on hakattu liito-oravien pesimäpaikkoja, asialla on ollut Metsähallitus tai iso yhtiö, kaikki tältä vuosi­kymmeneltä, kaikki samassa poliisipiirissä. Kaikki rikokset on tehty Kainuussa, kaikkien tutkinnan ovat Oulun poliisilaitos ja syyttäjänvirasto estäneet.

Kysy luonnosta
Tuhkat talteen

Mihin pitäisi sijoittaa tuhka niin, että siitä olisi mahdollisimman suuri hyöty ja vähäisin haitta?

Vinkit
Kolme taiteilijaveljestä

Von Wrightin taiteilijaveljekset Magnus, Wilhelm ja Ferdinand omistautuivat luonnolle – ja samalla tieteelle ja taiteelle.

Pääkirjoitus: Parempaa uutta vuotta

Luin joulunpyhinä Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjoittamaa kirjaa Hyvän sään aikana. Toimittaja Hanna Nikkasen ohjauksessa syntynyt teos oli hidasta luettavaa, sillä joka luvun jälkeen piti pysähtyä pitkäksi toviksi pohtimaan lukemaansa.

Linturetkellä
Linturetkellä: Oikullinen vihervarpunen

Pieniä, ketteriä, värikkäitä, vilkkaita vihervarpusia voi hyvinä vuosina tavata satapäisinäkin parvina sopivilla ruokailupaikoilla.

Viikon laji
Viikon laji: Saukko

Viikon laji -nettisarjassamme esittelemme joka viikko yhden mielenkiintoisen lajin. Nyt vuorossa on saukko, jonka lumijälkiä voi nähdä sulavesien liepeillä.

Uutiset
Venäjä suojeli jättisuon Siperiassa

Venäjä teki tärkeän suoluonnon suojelupäätöksen suojelemalla Vasjuganin suon ydinalueita Siperiassa.

Vinkit
Yövy luonnossa: Makeat talviunet teltassa

Talvitelttailu saattaa ehkä tuntua hankalalta ja hyiseltä puuhalta, mutta pikkunikseillä yöunista saa makeat pakkasellakin.