Suomen Luonto 8/2017

Miksi tyrnimarjat eivät kelpaa linnuille?

Viljelemme tyrniä ja vuosittain osa marjasadosta jää korjaamatta. Yllättävää kyllä marjat eivät kelpaa erityisen hyvin linnuille vaan vielä seuraavana keväänä niitä on puskissa melko paljon tallella. Minkähän takia tyrnimarja ei kiinnosta lintuja samalla tavalla kuin pihlajanmarjat? Onko niiden ravintosisältö huonompi vai ovatko ne vain liian väkeviä lintujen makuun? » Lue lisää
Uutiset
Suomen Luonto hakee toimittajaa

Maamme suurin luonto- ja ympäristöasioiden erikoisaikakauslehti Suomen Luonto hakee toimittajaa vakituiseen työsuhteeseen 1.1.2018 alkaen.

Vinkit
Retkiruokavinkki: Rouskuva retki-pho

Kaukokaipuu-blogia pitävä Nella Himari vinkkaa Suomen Luonnon ystäville herkullisen retkiolosuhteisiin sopivan pho-keiton. Katso resepti!

Vinkit
Retkiruokavinkki: nopea ja helppo risotto vaellukselle

Eräopas Minna Jakosuo vinkkaa vaelluksille sopivan risoton. Se vaatii hieman esitöitä kotona, mutta palkitsee reissun päällä!

Vinkit
Retkiruokavinkki: Nuotiojuurekset

Erätaitokouluttaja Sebastian Oroza paljastaa Suomen Luonnon ystäville vinkit herkullisten nuotiojuuresten valmistamiseksi.

Uutiset
Suomalaisin luonto -valokuvakisan voittajaksi valittiin tunturikoivut tuiskussa

Etsimme valokuvakilpailussamme kuvia suomalaisimmasta luonnosta. Saimme satoja ehdotuksia, joissa maamme näyttäytyy monipuolisena ja parhaimmillaan.

Uutiset
Osallistu mielipaikka-kyselyyn!

Mikä on sinun mielipaikkasi luonnossa? Se paikka, johon palaat kerta toisensa jälkeen. Kerro meille ja lähetä mielellään myös kuva mielipaikastasi.

Uutiset
Suomen Luonto 8/17 on ilmestynyt!

Lokakuun numerossa tutustutaan luonnon parantaviin vaikutuksiin, käydään kävelyllä Helsingin Uutelassa, etsitään liito-oravaa ja pohditaan, palaako muuttohaukka etelään. Lehdessä paljastetaan myös Suomalaisin luonto -kuvakisan tulokset!

Vinkit
Kirpeää karpaloa

Poimi tästä helppoja ja maukkaita karpaloreseptejä.

Vinkit
Askartele lehtilyhty

Luonnon tarjoamia värejä voi hyödyntää myös sisustuksessa. Syksyn lehtiä voi liimata lasipurkin kylkeen ja tehdä kauniin sävyisiä tuikkukippoja.

Uutiset
Kuuntele piekanan ääninäyte

Ensi vuonna piekananuorisoa voi jälleen liikkua Etelä-Suomessa sankemmin joukoin.

Pääkirjoitus: Sopimisen sietämätön hitaus

Itämeren vieraslajien torjunta nytkähti viime kuussa eteenpäin, kun voimaan astui Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n painolastivesiyleissopimus. Painolastivesisopimuksen tarkoituksena on siis ehkäistä vieraslajien leviäminen alusten painolastivesien välityksellä. Toki ollaan jo hiukan myöhässä, sillä Itämereen on muun muassa painolastivesien mukana tullut yli 120 vieraslajia, joista noin 80 on jo kotiutunut, Suomenkin vesille parikymmentä.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Nokikana syysmuutolla

Nokikanaa voi nähdä vielä viivyttelemässä syysmuutolla, vaikka suurin osa on jo lentänyt etelämmäksi.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tunturisopuli, vaeltaja

Tunturisopuli on ainoa ns. kotoperäinen eli endeeminen pohjoinen nisäkäslajimme Luoteis-Euroopassa. Sopulin levinneisyys kattaa Ruotsissa ja Norjassa Skandit ja itäisimmillään tätä tunturinummien ja puronvarsien pikkunisäkästä esiintyy Kuolan niemimaalla. Suomessa sopuli elää vain Tunturi-Lapissa. Suurimpina vaellusvuosina sen saattaa kuitenkin tavata jopa Rovaniemeä ja Kuusamoa myöten.

Kysy luonnosta
Kyynelehtivä kääpä

Metsäretkellä näin puun tyvellä kimaltelevia helmiä. Mikä on tämä kaunis metsän koru ja miksi se on tämän näköinen?

Vinkit
Syyslomavinkkejä koko perheelle

Syyslomia vietetään tulevalla viikolla ympäri Suomea. Aurinkoiset syyssäät ovat antaneet odottaa itseään, niinpä päätimme listata kaiken varalle tekemistä sateisiin päiviin koko perheelle.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kaunis närhikin ruokintapaikalle

Koreasti pukeutunut närhi lienee saanut vanhan kansan käyttämän nimensä "paskonärhi" vierailuistaan ruokailemassa pihanlaidan avoimilla tunkioilla - ennen kompostiaikaa! Mutta kaunis närhi on. Tiilenpunaiset rinta, vatsa ja yläselkä sekä taivaan sini-musta-valkoinen siipi!

UutisetVinkitVuodenajat
Siilin syksy

Siili tarvitsee ennen talvihorrosta paljon ruokaa ja hyötyy sille rakennetusta pesälaatikosta.

Vuodenajat
Eläimetkin käyvät marjassa

Suomalaiset keräävät metsämarjoja vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja. Mutta kelpaavat marjat muillekin. Keräämättä jäävät marjat eivät suinkaan mätäne metsiin, vaan niillä herkuttelevat etenkin monet nisäkkäät ja linnut.

Uutiset
Kielletystä sienestä lääkkeeksi

Psilosybiinisienten lääkinnällistä käyttöä on alettu jälleen tutkia. Alustavia ja osin lupaavia tuloksia on saatu muun muassa alkoholismin ja tietyntyyppisten masennusten hoidossa.

UutisetVinkit
Kaupunkien salainen luonto

Kun me vetäydymme neljän seinän sisälle, lähtevät kaupungin hiljaiset liikkeelle. Ketut, pöllöt, lepakot ja muut yön kulkijat tulevat esiin. Dokumenttiohjaaja Petteri Saario näyttää uudessa Asfalttiviidakot-sarjassaan kuinka ihminen on kaupungeissakin vain laji muiden joukossa. Suomen Luonto katsoi sarjasta kolme jaksoa ennakkoon.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Supikoiran kohtaaminen

Kävelen hiljalleen, äänettömästi, puoliksi umpeenkasvaneella polulla Sipoossa. Hiljainen syksyinen aamupäivä, viime viikon perjantai. Taivaalle noussut aamusumu pehmentää valon. Yhtäkkiä joku katsoo minua suoraan silmiin aivan edessäni.

Uutiset
Metsähallitus aikoo hakata suojelemaansa aluetta Oulujärvellä – ympäristöministeri Tiilikainen katsoo ettei asia kuulu hänelle

Metsähallituksen suunnitelma hakata Oulujärven suojelusaaret osoittaa kaikkien vain laitoksen omalla päätöksellä rauhoitettujen alueiden olevan uhanalaisia. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastasi Suomen Luonnolle, ettei hänellä ole toimivaltaa toisen ministeriön ohjaukseen kuuluvissa asioissa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tiaisruokintapaikan aika

Varsinaisten tiaisten ohella ruokintapaikalle voi hyvällä onnella saada myös pyrstötiaisen.

Uutiset
Harvinainen kimolepakko roikkui kerrostalon seinässä Helsingissä

Kimolepakko on vasta toinen Suomessa rengastettu lajin yksilö. Lepakko kävi tutkittavana Korkeasaaressa ja on nyt jälleen vapautettu luontoon.

Kolumnit
Tuulahduksia menneestä kesästä

Luonnonelämysten kirjo kotimaassammekaan ei näköjään mahdu yhteen ihmiselämään. Aina on oikea hetki luonnolle.

Vinkit
Ohjeita vanhan rakennuksen purkajalle ja kierrättäjälle

Jos joudut purkamaan, pyri käyttämään vanhat osat ja materiaalit sellaisenaan uudelleen. Materiaalien uusiokäyttö eli hyödyntäminen uusien tuotteiden raaka-aineena tai energiantuotannossa on toissijainen vaihtoehto. Materiaalien päätymistä sekajätteeksi tulisi välttää. Pyri purkamaan osat ehjinä ja puhtaina. Vaikka et itse niitä tarvitsisikaan, ne voivat olla aarre vanhan korjaajalle. Kierrätettyjä osia voi käyttää uudisrakentamisessakin. Tarkista kuitenkin kuntasi rakennusvalvonnasta, onko […]

Uutiset
Talot kiertoon

Talojen rakenteissa piilee valtava määrä materiaaleja. Jos ne hyödynnettäisiin purettaessa, luonnonvarojen kulutus ja rakentamisen aiheuttama hiilipiikki pienenisivät. Miksi näin ei toimita? Kaivinkoneen valtava kauha rouhaisee 1950-luvulla valmistuneen kerrostalon seinää. Suuren pölypilven sisältä kuuluu tiilien kilahtelua, lasin helähdyksiä ja taipuvan puun parkaisu. Kaikki tämä päätyy kaatopaikalle ja parhaimmillaankin tienpohjaksi tai energiaksi. Moni osa olisi hyödynnettävissä uudelleen […]

Uutiset
Odotettavissa hiiripöllöjä

Etelä-Suomessa kannattaa nyt pitää silmänsä auki hiiripöllöjen varalta. Nämä tuikeailmeiset kaverit ovat tänä syksynä liikkeellä poikkeuksellisen aikaisin.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Valtavat valkoposkihanhiparvet liikkeellä

Valkoposkihanhien näytelmää on juuri nyt mahdollisuus katsella, sillä hanhet saapuivat itäiseen Suomeen suurin, jälleen jopa satatuhantisin joukoin viime viikolla.

Asiantuntijan ekovinkit kotiin

Ekoarkkitehti Kati Juola-Alasen kaksi vinkkiä kodin sisäilman parantamiseen.

Kolumnit
Vahtikoira: Sähköpyörällä Suomen ohi

Ruotsi ja Norja ajavat Suomen ohi valtion myöntämissä tuissa sähköautoilulle.

Vuodenajat
Syyspäiväntasaus on tänään 22. syyskuuta

Tänään 22. syyskuuta 2017 kello 23:02 on syyspäiväntasaus. Aurinko nousee tänään suoraan idästä ja laskee länteen. Päivä ja yö ovat koko maapallolla suunnilleen samanpituiset.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Rautiainen tilkuttelee tuntemattomana

Tässäpä jännittävä lintu. Rautiainen. Jos ei tunne rautiaisen ääniä, sitä havaitsee tuskin koskaan.

Vuodenajat
Voihan pihlajanmarjat!

Pihlajat notkuvat oranssinpunaisia marjoja. Marjat ovat kuin pikkuaurinkoja ja sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä karoteenia.

Uutiset
Ehdota Vuoden turhaketta!

Suomen Luonto etsii jälleen Vuoden turhaketta – nyt jo 18. kerran.

Uutiset
Suomen Luonto 7/17 on ilmestynyt!

Syyskuun numerossa tutustutaan siementen ihmeelliseen maailmaan, tarkkaillaan lintujen yömuuttoa, vieraillaan Suorsapäällä ja kuullaan sienten terveysvaikutuksista.

Vinkit
Kurkijoelta Laatokan ulapalle: Matka Laatokan Heinäsenmaalle

Saimme kunnian olla ensimmäinen Laatokan Heinäsenmaalle noussut suomalaisturistien ryhmä. Laituria ei ollut, joten kapteenin ainoa vaihtoehto oli ajaa laiva rauhallisesti kohti kalliota, jolloin se samalla osui rytisten muutamaan kiveen.

Uutiset
Miten tuuli syntyy?

Irman jälkeen Karibianmerellä raivoaa nyt Maria, viidennen eli korkeimman luokan hurrikaani eli trooppinen hirmumyrsky. Mutta miten tuuli oikein syntyy?

Uutiset
Katse kasvien siemeniin

Juuri nyt on oiva hetki lähteä retkelle tutkimaan kasvien siementen rakenteita. Ota luuppi mukaan ja paljasta siementen kauniit salat! Lue lisää uusimmasta Suomen Luonnosta.

Pääkirjoitus: Lumen korvike

Nyt on juuri oikea aika valmistautua talveen. Tehtävälistalla on kunnostaa lintulauta, rakentaa ja asentaa siilinpönttöjä sekä kerätä talvikatteita istutusten päälle.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kurkien muuttoaamu

Haeskan lintutorni Matsalun lahden rannalla Virossa eilen ennen auringonnousua.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Vikkelä peukaloinen

Peukaloista on aika vaikea päästä kunnolla näkemään. Niin vikkelästi se liikkuu tiheissä metsissä ja puronotkoissa aluskasvillisuuden kätköissä.

Kysy luonnosta
Siilille talvipesä

Olen rakentamassa siilille pesäpönttöä. Kannattaako sinne laittaa kuivia lehtiä ja heinää? Minkälaiseen paikkaan talvipesä sijoitetaan? Pitäisikö siiliä ruokkia syksyllä? Entäpä keväällä, milloin aloitan ruuan tarjoamisen?

Vinkit
Syrjäinen Petkeljärvi lumoaa

Itäisin kansallispuistomme on rauhan tyyssija. Honkaiset harjut piirtävät Petkeljärven komeimmat maisemat ja niiltä kulkijalle avautuu näkymät kauniille, hiekkarantaisille metsäjärville.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kihu

Kihun nimi "parasiticus" viittaa linnun erikoiseen tapaan hankkia ruokansa.

Uutiset
Metsähallituksen luontolahja: Oulujärven ikimetsät hakataan?

Metsähallitus haluaa hakata Oulujärven hienoja saarimetsiä pikaisena proomutyönä. Hakkuut ovat ristiriidassa retkeilyalueen perustamisäädöksien kanssa ja osin vastoin luonnonsuojelulakia. Mikko Niskasaari perehtyi tilanteeseen.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Suohaukkojen kiireetön lento

Elokuun lopulla ja syyskuulla muutolleen lähteviä suohaukkoja pääsee näkemään tavallista useammin, sinisuohaukkaa pitempään kuin muita.

Kysy luonnosta
Neulaspallo

Löysimme pienen järven rannasta vesirajasta halkaisijaltaan kymmensenttisen pallon, joka koostui miltei pelkästään kuivista männyn neulasista. Mitään liima-ainetta ei näkynyt. Voisiko joku eläin saada aikaan tällaisen pallon?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Ohikiitävä hetki

Valkoiset haikarat ovat kokoontuneet tänä aamuna myötävalon puolelle.