Suomen Luonto 2/2017
SL_2_2017_kansi
Kuva: Annakaisa Vänttinen

Retkivinkki: Hiljainen saari

Kuusenoksat notkuvat lunta, tammikuun valo on kuulas. Metsä on aivan äänetön. Ihmeellisen pysähtynyt tunnelma. Vartiosaari Itä-Helsingissä on upea talviretkikohde. » Lue lisää
100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Talvehtiva luhtakana ojansuussa

Leudon talven lintumaailma voi joskus yllättää: yleensä piilotteleva luhtakana saatiin kuvattua alkuviikosta etelärannikolla, Suomenlahteen laskevan ojan suulla.

Uutiset
Suomen Luonto 2/17 on ilmestynyt!

Luontokuvausaiheisessa numerossa tutustutaan neljän naisen luontokuviin, käydään luontohelmikohteessa Keuruun varuskunnan metsissä, tervehditään kesälintuja Ahvenanmaalla ja sukelletaan koskeen koskikaran perässä.

Vinkit
Leivon, leivon ruisleipäsiä

Suomen kansallisruoka ruisleipä on paitsi hyvää ja terveellistä myös tärkeä osa meidän suomalaisten ruokahistoriaa ja perinteitä.

Vuodenajat
Niiaileva sukeltajamestari

Joka talvi meille lehahtaa lähinnä Ruotsin ja Norjan tuntureilta tuhansittain koskikaroja.

Vinkit
Lumikon jäljillä

Lumijäljet jatkuvat loikkina penkalle ja edelleen metsikköön. Ne ovat lupaavan pienet, kuin sormenpäiden painaumat. Olisiko kyseessä lumikko?

Uutiset
Harvinainen jääkuikka löytyi Raahessa lumelta

Pattijoelta löytyi maanantaina maalta harvinainen jääkuikka. Lintu otettiin hoitoon. Jos se on pian kunnossa, se vapautetaan Perämereen Oulun edustalle.

Pääkirjoitus: Kenelle kuvaan?

Kuvan käyttötarpeita ja motivaation lähteitä on monia. Mutta onko kaikella kuvaamisella yhteistä nimittäjää?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Koskelon saalis periytyy 500 miljoonan vuoden takaa

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Nahkiaiset maistuivat talvehtiville isokoskeloille viime viikolla Langinkoskella.

Vuodenajat
Lumikello kukkii

Helsingin Vallilassa suojaisella sisäpihalla kukkii jo lumikello, samaan aikaan kun kilometrin päässä meren jäällä vielä luistellaan.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Lintujen kevätmuutto alkaa

Kiuru, kottarainen, töyhtöhyyppä, uuttukyyhky, mustavaris ovat ensimmäisiä muuttolintujamme. Nykyään myös monet vesilinnut talvehtivat olennaisesti aikaisempaa lähempänä, kun Itämeri saa vähäisemmän jääpeitteen.

Uutiset
Siitepöly saapuu

Ensimmäiset siitepölyt pöllähtävät meille lepästä sekä pähkinäpensaasta ja ne ovat kaukokulkeumia Keski-Euroopasta.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Hillityn elegantti valkoselkätikka

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Uhanalaisuuden aallonpohjasta elpynyt valkoselkätikka on metsien elegantti asukas.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Aurinkoinen talvipäivä joella

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Kaivattu talvi saapui hetkeksi.

Kysy luonnosta
Mistä linnut löytävät mineraaleja?

Pyysimme aikanaan lukijoilta havaintoja siitä, miten linnut löytävät mineraaleja. Saimme viisi vastausta, jotka kaikki koskevat käpylintuja. Kaksi havaintoa tuli Lapista ja kolme Länsi-Suomesta.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Puukiipijä aina liikkeessä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Talvisesta tiaisparvesta saattaa hyvällä tuurilla erottaa myös ketterän puukiipijän.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Talviluonnon päivänä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Tänään 4. helmikuuta vietetään talviluonnon päivää ja nautitaan kaamoksen väistymisestä sekä keskitalven luonnosta.

Kysy luonnosta
Pyrstötiaiset mahlaa juomassa

Parvi pyrstötiaisia ilmestyi kevään edistyessä pihavaahteraamme lähes päivittäin. Joka kerta ne hyörivät hetken puussa, mutta eivät kuitenkaan lentäneet läheiselle lintulaudalle vaan katosivat takaisin metsään. Mikseivät ne tulleet lintulaudalle?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Keltasirkku loistaa juhlapuvussa

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Kauniin kellertävä keltasirkku tuo juhlapuvussaan väriä talveen.

Vinkit
Muistatko käpylehmän?

Kun tehdasvalmisteisia leikkikaluja ei vielä ollut, lelut tehtiin luonnosta löytyvistä esineistä. Isot, pitkänomaiset kuusenkävyt saivat tikkujalat ja olivat hevosia, lehmiä tai härkiä, pienemmät punertavat kävyt taas vasikoita.

Toimituksen blogi
Bioenergiayhdistys levittää jälleen väärää tietoa turpeesta

Suomen turvevarat eivät ole rikkaus, vaan niiden käyttö on haitaksi ilmastolle, vesistöille ja luonnolle.

Uutiset
Sympaattinen saukko vei voiton Paras kansi -äänestyksessä

Saukko keräsi eniten ääniä vuoden 2016 paras kansi -kisassa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Hierua

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Kaamoksen parikuukautisessa hämärässä talvehtii lintuja paljolti hieruan turvin.

Kysy luonnosta
Pesivätkö pulut talvella?

Olin purkamassa taloa helmikuun puolivälissä 2002 Hämeenlinnassa. Ullakolta löytyi muutamia pulun pesiä. Ajattelimme niiden olevan edellisvuotisia, mutta kun kaveri rikkoi yhden munan, siinä oli aivan tuore sisus. Pesivätkö pulut näin varhain?

Vinkit
Katso eläimiä nahkaa syvemmälle

Tiedekeskus Heureka avaa ovensa laajentuneena ja uudistuneena lauantaina 28. tammikuuta. Silloin yleisön on mahdollista hypätä Eläinten Body Worlds -näyttelyn mukana anatomiselle safarille ja nähdä, miltä karhu näyttää karvapeitteensä alla ja millaiset lihakset kannattelevat kirahvin pitkää kaulaa.

Kysy luonnosta
Koiras vai naaras?

Onkohan maaliskuussa 1999 Tapiolan Otsolahdella näkemäni sinisorsa koiras vai naaras? Se oli muuten naaraan väriasussa, mutta sillä oli koiraalle tyypillinen valkoinen kaularengas.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kolmivarpainen tikka kuusikoiden kätköissä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Vaikka pohjantikkaa ei turhan usein näe, sen voi tähän vuodenaikaan tavata kiertelemässä etelän hämyisissä kuusipainanteissa.

Kolumnit
Vahtikoira: Säästö suojaa ympäristörikollista

Ympäristörikosten paljastuminen ratkaistaan kentällä, jossa ympäristöhallintoa on vuosia ajettu alas. Kuka paljastaa ja tutkii ympäristörikokset tulevaisuudessa?

Vinkit
DocPoint-tärpit luonnonystävälle

Kokosimme viime hetken DocPoint-vinkit luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille.

Kolumnit
Hiljaa!

Sanotaan, että musiikki alkaa hiljaisuudesta ja loppuu hiljaisuuteen. Näin on myös elämässä. Hienoimmillaan, herkimmillään ja aidoimmillaan se todentuu luonnossa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Merikotka kaamoksen hämärässä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Tämänpäiväisessä kuvassa esiintyy merikotka, joka on jo lentänyt kaamoksen yli.

Vinkit
Intohimona sudenkorennot

Elli Toivoniemen ohjaama dokumentti Kesäni sudenkorentona kertoo 25-vuotiaasta Miikka Frimanista, jonka intohimona on ollut lapsuudesta saakka sudenkorentojen tutkiminen ja kuvaaminen.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Hirvi näkee kulkijan

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Sarjan seitsemännessä osassa tutustumme talvisinkin tavattavaan metsien kruunupäähän hirveen.

Uutiset
Osallistu Pihan linnut -kuvakisaan!

Lintujen talviruokinta on lähtenyt monella pihalla vilkkaasti käyntiin. Ota kuva bongaamastasi linnusta ja osallistu Pihan linnut -kuvakisaan!

Uutiset
Oletko nähnyt villisian? Kerro tarinasi!

Lajia etsimässä -sarjassa etsimme harvemmin nähtyjä lajeja ja kerromme miten ne löytyvät. Oletko nähnyt villisian? Lähetä meille tarinasi!

Uutiset
Lumihiutale-kuvakisan parhaat

Lumihiutale-kuvakisan voittaja on selvillä. Katso kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat.

Uutiset
Suomen Luonto 1/2017 on ilmestynyt!

Vuoden ensimmäisessä lehdessä vieraillaan luontohelmikohteessa Kiskonjoella, etsitään villisikaa, kahlataan merisirrin jäljillä ja bongataan Suomessa talvehtivia siivekkäitä.

Uutiset
Juuso-karhun ensinäyttely veti gallerian täyteen

Taidemaalari-karhun ekspressionistiset työt saavat ihmiset hymyilemään ja liikuttumaan.

Pääkirjoitus: Pitääkö olla huolissaan?

Satavuotiaan Suomi-neidon luonnonhelmoista on otettu kaikki mahdollinen irti, ja yhä enemmän halutaan ottaa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Palokärjen huuto!

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja pohjolan luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Talvisinkin tavattavan palokärjen huudot ovat monelle tuttuja ja ne voivat jopa ennustaa säätilan muutoksia.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Lyhyt tammikuun päivä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja pohjolan luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Tällä kertaa tutustumme metsäkauriiseen, jonka näin tammikuussakin bongaa helposti pellon laidalta tai metsän reunasta.

Uutiset
Tuulesta temmattua

Tuulen puuska on niin kova, että se meinaa heittää kävelijänkin nurin. Millaisia erilaisia tuulia on olemassa?

Uutiset
Itämerellä sivuttiin viime yönä aaltoennätystä

Itämerellä sivuttiin viime yönä aallonkorkeusennätystä. Yhtä korkea 8,2 metrin merkitsevä aallonkorkeus on mitattu vain joulukuussa 2004.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tiaismetsän kylmä talvipäivä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Sarjan neljännessä osassa vierailemme pakkaspäivän viilentämässä tiaismetsässä.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Vikkelääkin vikkelämpi pyrstötiainen!

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Paukkuvien pakkasten ja lumisateiden keskellä tutustumme lumipalloakin muistuttavaan pyrstötiaiseen.

Uutiset
Nisäkäspinnakisan voittajalla 40 lajia

Koko viime vuoden nisäkäsharrastajat keräsivät pinnoja. Niitä kertyi kaikista luonnonvaraisista nisäkkäistä kautta maan – orava, siili ja rusakko olivat sieltä helpoimmasta päästä, mutta entäpä susi, hilleri tai kontiainen?

Kysy luonnosta
Tintit ja tumpit

Tällä palstalla on ihmetelty talitinttien tapaa viedä ulkona olevasta tuhkakupista tupakantumppeja. Viime syksynä lokakuun lopulla törmäsin samaan ilmiöön. Näin, kuinka tintit lensivät tumppien kanssa orapihlaja-aitaan ja nokkivat niitä. Myöhemmin huomasin, että jotkut tintit olivat tehneet filtterin kylkeen reiän ja kiskoneet filtterin kuituja ulos. Jotkut taas olivat nokkineet suojuspaperin auki ja ottaneet osan sisuksista pois. Tuli mieleen, että ne käyttävät filtterin kuituja pesän pehmikkeenä. Mutta voivatko talitintit olla pesänrakennuspuuhissa tuohon aikaan vuodesta?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Koskikaran löydät talvella

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Sarjan toisessa osassa tapaamme talven sulapaikoilla viihtyvän koskikaran.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kuusitiainen, tiaisista terhakkain

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta satavuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Sarjan ensimmäisessä osassa kohtaamme talviruokintapaikoillakin viihtyvän kuusitiaisen.

Vinkit
Tee itse appelsiinilamppu

Valaise piha jouluna itse tehdyllä appelsiinilyhdyllä!