Vuosi(a) pohjoisessa

Krista Ylinen
Krista Ylinen on Espoosta Rovaniemelle vastikään muuttanut freelance-valokuvaaja, joka opiskelee luonto- ja ympäristöhoitoalaa ja valokuvaa sivutoimisesti. Hänen suosituimpiin kuvauskohteisiinsa lukeutuvat suurpedot, hirvieläimet, ketut ja Lapin monimuotoinen luonto. www.instagram.com/kristaylinenphotography www.facebook.com/kristaylinenphotography
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuosi(a) pohjoisessa

Ei määränpää vaan matka

Kuva: Krista Ylinen

 
Kilometri kilometrilta. Tunti tunnilta. Vaihtuvat kynttiläkuusimetsät, vesistöt, tunturit, vuoret, merenlahdet. Kuulokkeissa soiva musiikki peittää asfalttiin pureutuvien nastarenkaiden äänet. Vettä ja kahvia kuluu yhtä paljon. Auto on jälleen tankattava.

Nuorempana minulla oli levottomat jalat, nyt aikuisiällä yhä enenevissä määrin matkalle janoava sielu. Välillä jopa luulen, että päädyn lähtemään vauhdissa vaihtuvien maisemien vuoksi, en niinkään sen mitä määränpäässä teen ja kuinka kauan.Ajaessa kaikki ulkona tapahtuva ja muuttuva pysyy pienen kotoisan tilani ulkopuolella. Näen ja koen paljon mutta samalla olen vain sivustaseuraajana, ohimatkalla. Ei ole velvollisuutta pysähtyä pureskelemaan tarkemmin kokemaansa ellei se tapahdu omasta halusta.

Rutiineihini yleensä kuuluu syödä matkalla lämmin ateria ruokathermoksesta, mahdollisimman maisemallisella parkkialueella. Pysähdyn harvoin ja lyhyesti ellei apukuskin paikalla lepäävä kuvauskalustoni sitä suosittele. Olen musiikin suurkuluttaja ja paljon elämää ja ihmisiä pohtiva. Yksin ajaessani raivaan näille tarpeille tilaa; Skandinavian kauneudelle, melodioille ja ajatuksenjuoksulle.

Luontokuvauksessa ja retkeilyssä on pakko löytää rauha myös vauhdissa. Toisinaan määränpäät muuttuvat kun emme niitä saavutakaan vaihtoehtoisista, lukemattomista syistä johtuen. Emme voi elää ainoastaan sen vuoksi mitä päätepisteessä mahdollisesti on vaan oikeastaan itse matkanteon vuoksi.

Kaikki mitä näemme ja koemme on lainaa. Emme voi tietää onko se enää huomenna siinä missä kuvittelimme sen olevan. Ajomatkan päässä, juoksulenkin varrella, lapsuudenkodin pihamaalla, sylissä. Tai jääkö kenties oma matkamme kesken.

Nautithan siis myös matkasta, kanssamatkustajani!

Vuosi(a) pohjoisessa
Uutiset
Tunnelmia ja karhukuvia luontokuvauskojulta

Suomalaisin luonto -kuvakisan voittajan Katri Niskasen terveiset palkintomatkaltaan Kuhmosta.

Vuosi(a) pohjoisessa
Revontulien aika

”It was the best birthday gift I've ever received!” totesi sädehtivä ranskalaisnainen, joka näki taivaan tulet ensimmäistä kertaa elämässään ja onnekseen vielä syntymäpäivänään. Olimme opastuksellamme ja kyydillämme mahdollistaneet elämyksen, joka painui tämän keski-ikäisen naisen mieleen tähänastisen elämän parhaana syntymäpäivälahjana. Ja kieltämättä, olivathan ne olleet jälleen henkeäsalpaavan kauniit – nuo taideteokset, joita avaruudesta käsin piirretään.