Juhis Ranta

Toimitusharjoittelija
Suomen Luonnon toimitusharjoittelija tammikuusta maaliskuun loppuun. Kirjoittaa ja valokuvaa juttuja sekä hoitaa kaikenlaisia toimituksen töitä. Haaga-Helian journalismin opintojen ohella Juhis nauttii musisoinnista ja luontoretkeilystä.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Toimituksen blogi

Ekalla viikolla haastattelin presidenttiä

Heposaarenniemen vanha laituri tammikuussa 2018. Kuva: Juhis Ranta

Aloitin harjoittelijana Suomen Luonnossa tammikuun puolessa välissä. Olin journalismin opinnoissani Haaga-Heliassa tehnyt useita harjoitustehtäviä luontoon liittyvistä aiheista. Luonto on ollut minulle aina tärkeä ja rakastan retkeilyä. Suomen Luonnossa pystyn yhdistämään journalismin ja rakkauteni luontoon.

Harjoittelussa pääsin ensimmäisellä viikolla tositoimiin. Tarjoutui mahdollisuus tehdä juttu presidenttiehdokkaiden ympäristökannoista. Tartuin tilaisuuteen ja sovin haastattelut kaikken ehdokkaiden kanssa. Pian tämän jäkeen aloin työstämään päätoimittajan kanssa juttua helmipöllöistä. Tässä yhteydessä minun tulee selvittää myös pöllön pöntön rakennusohjeet. Kuinka monessa harjoittelupaikassa pääsee sekä tapaamaan presidenttiä, että oppii rakentamaan pöntön helmipöllölle?

Työympäristö toimituksessa on viihtyisä. Tämä tuntuu olevan muutakin kuin vain työpaikka. Työtoverit kokevat aiheet itselleen tärkeiksi. Juttujen aiheet linkittyvät usein tekijöidensä omiin harrastuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin. En usko, että Suomen Luonnon näköistä lehteä pystyisi tekemään ellei näin olisi.

Arvostan palautetta ja olen jo toistaiseksi oppinut harjoittelusta paljon. En ole opiskellut ympäristöalaa, mutta olen varsin perehtynyt ympäristöpolitiikkaan ja harrastanut retkeilyä. Olen ottanut luonnon vastaan enemmän kokemuksellisena kuin tiedollisena asiana. En ole kauhean hyvä tunnistamaan eri lajeja. Opin sitäkin puolta harjoittelussa. Pääsen syventämään sekä omaa luontoharrastustani ja -kokemustani, mutta saan hiottua myös ammattitaitoani kirjoittamisessa valokuvaamisessa ja tiedonhankinnassa.

Huomaan Suomen Luonnon olevan selkeästi valtakunnallinen lehti. Oma elinympäristöni on pääsääntöisesti Helsingissä. Pidän siitä, että saan työn kautta kosketuksen paremmin koko Suomeen.

Haaga-Heliassa oppimani perustaidot saan kunnolla käyttööni toimituksessa. Juttuja ideoidaan ja arvioidaan journalistisesta lähtökohdasta. Vaikka Suomen Luonnossa on tilaa tunnelmoinnille, niin asioilla täytyy silti olla pitävä faktapohja. Olen saanut tuoda käytäntöön sitä teoriaa ja harjoituksia, mitä ammattikorkeakoulu on luennoillaan tarjonnut.

Haastattelussa, ennen kun harjoittelusopimus tehtiin, kerroin, että minua kiinnostaa kirjoittaa ympäristöpolitiikasta. Olen kuitenkin suunnattoman iloinen siitä, että olen päässyt kirjoittamaan eläinlajista kertovaa juttua, haastattelemaan tutkijoita ja valokuvaamaan metsään. Parasta on se kun voi laittaa niin sanotusti kädet saveen ja lähteä kentälle tekemään juttua. Suomen Luonnossa se kenttä on usein metsä, suo, saaristo, tunturi tai niitty.

Suomen Luonto ei hakenut harjoittelijaa. Minä puhuin itse itseni tänne harjoitteluun. Olin tehnyt päätöksen, että haluan tehdä journalismia merkityksellisistä asioista. Päätin, että Suomen Luonto on minun paikkani. Olen pyrkinyt tarttumaan kiinnostaviin haasteisiin kun niitä tarjoutuu. Kannustan muitakin tekemään samoin, oli kyse sitten presidentin haastattelemisesta tai helmipöllön pöntön rakentamisesta.

Viikon laji
Pääsiäispupu
Viikon laji: Pääsiäispupu

Pääsiäispupu tai pääsiäisjänis on toisinaan värikäs ja toisinaan vain värikkäästi pukeutunut jäniseläin jota tavataan lähinnä keväisin. Erikoislaatuisen siitä tekee se, että se munii värikkäitä munia. Pääsiäispupun munat ovat toisinaan suklaisia.

Viikon laji
Suopursu talvisella Torronsuolla. Kuva: Juhis Ranta
Viikon laji: Suopursu

Suopursu (Rhododendron tomentosum) on hyvin tyypillinen rämevarpu. Nimensä mukaisesti se viihtyy monenlaisilla soilla. Kun Suomesta lähdetään länteen päin, niin suopursun esiintyminen on koko ajan harvinaisempaa. Idässä sitä esiintyy aina Siperiassa Tyynenmeren rannikolla saakka.

Uutiset
Karhu vahtii Suomen Luontoa
Teemme vastuullista journalismia

Suomen Luonto on mukana Vastuullista journalismia -kampanjassa. Tämä tarkoittaa sitä, että lehti on sitoutunut journalistin ohjeisiin. Julkaisemamme tiedot ovat tarkistettuja, kunnioitamme lukijoiden ja juttujen kohteiden oikeuksia sekä korjaamme virheet läpinäkyvästi ja asianmukaisesti.