Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 8/2017

Karpalosuolla käynti kannattaa aina, mekin käymme marjassa lehden sivuilla 30–33. Kannen karpalot kuvasi Pentti Sormunen / Vastavalo.
MAINOS
Toimituksen blogi

Hyvin hiljaa

Luonnon hiljaisuus puhuttelee. kuva: Johanna Mehtola

 
Kuu mollotti tyytyväisenä tähtien kirjomalla tyynyllä, ja illan pimeys oli levinnyt maiseman ylle kuin raskas palttoo. Ilma tuntui seisovan. Kuun terävä valo valaisi kirkkaasti pihakoivun ruskassa kylpevän latvuksen.
Näkymässä oli jotain satumaista. Seisahduin katselemaan ympärilleni. Satumaiselta kuulosti myös äänimaailma: oli hiirenhiljaista! Ei lentokoneita, autoja, mopoja, moottorisahoja, perämoottoreita. Sellaista hiljaisuutta en muista kokeneeni omalla kotipihallani Itä-Uudellamaalla moniin vuosiin. Olin riemuissani ja samalla pidätin hengitystäni, etten metelöisi liikaa. Kiireesti patistin lapsiakin käymään edes rappusilla kuulostelemassa hiljaisuutta.
Pian eteläiseltä taivaalta alkoi kuulua lentokoneen lähestyvä jylinä ja hiljaisen hetken lumous särkyi helähtäen pimeään iltaan. Mutta siitä jäi upea, vahva muisto.

Euroopan ympäristökeskus (EEA) on kartoittanut Euroopan hiljaisia alueita ja viimeksi tietoja on päivitetty 2016. Hiljaisuusindeksiä (QSI) kuvaavassa kartassa Suomen yllä on tummanvihreä nuttu: mitä enemmän vihreää, sen hiljaisempaa. Euroopan hiljaisimmat valtiot löytyvät Pohjoismaista: Islanti, Norja, Ruotsi ja Suomi.
Yli 55 desibelin melu on määritelty terveysvaikutusten riskirajaksi. Maailman terveysjärjestön mukaan jopa 40 prosenttia eurooppalaisista altistuu tällaiselle epäterveelliselle melulle. Suomessakin altistujia on jo noin 15 prosenttia.


 

 
Kova melu aiheuttaa stressiä, häiritsee unta, lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja heikentää henkistä hyvinvointia. Nämä vaikutukset on todettu ihmisillä, mutta melu vaikuttaa myös luontoon, esimerkiksi lintujen muuttoreitteihin sekä eläinten lisääntymis- ja ruokailualueiden valintaan.
Vaalitaan ja vaaditaan siis hiljaisuutta koko luonnon puolesta. Viime sunnuntaina 8. lokakuuta vietettiin hiljaisuuden merkkipäivää Hiljan päivää, mutta kyllä hiljaisuutta on syytä edistää ja juhlistaa vaikka joka päivä.

Kolumnit
Hiljaa!

Sanotaan, että musiikki alkaa hiljaisuudesta ja loppuu hiljaisuuteen. Näin on myös elämässä. Hienoimmillaan, herkimmillään ja aidoimmillaan se todentuu luonnossa.

Sulkavan havaintovihko
Uutiset
Miten tuuli syntyy?

Irman jälkeen Karibianmerellä raivoaa nyt Maria, viidennen eli korkeimman luokan hurrikaani eli trooppinen hirmumyrsky. Mutta miten tuuli oikein syntyy?