Risto Sulkava

Pirteän Pässin puheenjohtaja
Sulkavan havaintovihko -blogissa tarkastellaan ajankohtaisia tai ajattomia luonnonilmiöitä. Kirjoittaja on retkeillyt lähes kolmessasadassa Suomen kunnassa, mutta pyrkii nyt pysyttelemään Pirteän Pässin kotitanhuvilla, eli Heinäveden seudulla. Havainnot ja luonnonilmiöt ovat kirjoitusten keskiössä, mutta usein mukaan liittyy myös hieman pohdintaa ilmiön taustoista, toisinaan kirjoitukset ovat myös kantaaottavia. Kirjoittaja oli aiemmin Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Sulkavan havaintovihko

Jään voima

Risto Sulkava

 
Vaikka Etelä-Suomessa kevät on jo pitkällä, elää suuri osa Suomea vielä talvea. Järvien jää voi olla lähes metrin paksuinen ja lunta riittää hiihtämiseen.

Lumi ja jää muokkaavat luontoa monella tavalla. Ne vaikeuttavat monien lajien elämää, mutta toisaalta helpottavat toisten, talveen sopeutuneiden lajien toimeentuloa. Etenkin jää muokkaa myös elotonta luontoa, eikä siihen tarvita jääkautta. Pelkkä talvi riittää.

Katselin Kiteen Pyhäjärvellä järven ylittävää railoa. Jääteli oli noussut paikoin parimetriä korkeaksi ja esti mukavasti ainakin autoilun sen yli. Suksimiestä jääteli ei tietenkään juuri hidasta.

Ilman lauhtuessa jääkenttä paisui. Järven yli ulottuvassa railossa jäät liikkuivat toisiaan vasten ja painuivat toinen toistensa alle. Syntyi mahtava jääteli. Jäätelit ja railot eivät ulapalla jätä pysyviä jälkiä. Mutta rannan tuntumassa jään voima konkretisoitui. Reilusti puolimetrinen jää oli jäätynyt kiinni rantakiviin. Kun alapuolella oli kivikkoinen järvenpohja, eivät jäät voineet liikkua kuin ylöspäin. Teli tempaisi mukaansa puolimetrisiä kiviä ja nosti ne parin metrin korkeuteen, jäätelin kattoon. Syntyi jäinen katedraali.

Jääkatedraalissa olisi voinut pitää vaikka evästauon, mutta itsesuojeluvaisto esti menemästä sisälle. Auringon lämmittäessä ensimmäiset kivet olivat jo pudonneet katosta. Suurimpien murikoiden paino oli useampia kymmeniä kiloja. Alle ei kannattanut mennä. Mutta hiihtoretki antoi jälleen unohtumattoman elämyksen.

Arkiston aarteitaVuodenajat
Arkiston aarteita: Hyvästi jää

Kevätjäät sulavat niin maalta kuin mereltäkin. Routa raukeaa ja jää muuttuu puikoiksi. Tulee kevät.

Keväisen jään ääniä

Harri Nurminen kuvasi jäätä ja tallensi jään ääniä Hauhon Iso-Roineella nyt maaliskuun puolessa välissä. Kuuntele kuinka aamuaurinko lämmittää lumetonta jäätä, joka laajetessaan halkeilee ja pitää ääntä - se moukuu, rysähtelee ja ritisee.