Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Toimituksen blogi

Keisarin uudet vaatteet

Keisarinviittakoiraan etusiipiä koristavat siiven poikki kulkevat suonia myötäilevät koirasjuovat. Kuva: Heikki Vasamies

 
Yksi näyttävimmistä perhosistamme, keisarinviitta, on aloittelemassa lentoaan. Kalsea kesäsää on viivyttänyt lennon aloitusta, mutta nyt ensimmäisiä havaintoja on tehty Etelä- ja Keski-Suomessa. Nähtäväksi jää kuinka paljon keisarinviittoja lopulta tänä vuonna lentää, mutta nyt niitä kannattaa tähyillä.

Keisarinviitta on säille altis laji. Se katosi Suomesta kokonaan 1960-luvulla huonojen kesäsäiden seurauksena, mutta palasi takaisin yli kymmenen vuotta myöhemmin. 2000-luvulla laji on levittäytynyt jo Oulun seudulle asti ja jopa pohjoisemmaksi.

Keisarinviitta on melko helppo tunnistaa isosta koostaan, kauniin oransseista siivistään ja takasiipien isosta pyöreästä täplityksestä. Siipien alapinta jakautuu jyrkähkösti kahteen värikenttään: takaosa on oranssi, etuosa vihertävän harmaa.

Parittelevat keisarinviitat. Kuva:Heikki Vasamies

 
Keisarinviitta on rehevän metsänreunan laji. Sitä kannattaa etsiä metsäteiden varsilta ja pieniltä metsänreunusniityiltä.

Keisarinviitat lentävät usein näyttävästi kierrellen melko korkeallakin ennenkuin asettuvat ohdakkeelle tai muulle kukalle imemään mettä.

Vuodenajat
Leuto talvi ajoi suruvaipan jo lentoon

Tänä vuonna leuto talvi on vaikuttanyt myös perhosiin, sillä vuoden ensimmäinen suruvaippa nähtiin lennossa Tohmajärven Onkamossa lauantaina 4.1.2014. Suruvaippa (Nymphalis antiopa) on varsinkin Suomen etelä- ja keskiosissa tavattu päiväperhonen, jonka tähän aikaan pitäisi kuitenkin olla jo talvehtimassa.

Mitä näin
Mitä näin perhosretkellä

Tänä vuonna perhoset saivat kesään helteisen lähdön. Toukokuun lämpimillä säillä lennossa oli poikkeuksellisen runsaana muun muassa kansalliperhosemme paatsamasinisiipi.

Vuodenajat
Katoavaisen kauneuden symbolit

Päiväperhosten aikuiselämän pituus vaihtelee huimasti. Useimmat niistä pysyvät siivillään luultua kauemmin.