Vuosi(a) pohjoisessa

Krista Ylinen
Krista Ylinen on Espoosta Rovaniemelle vastikään muuttanut freelance-valokuvaaja, joka opiskelee luonto- ja ympäristöhoitoalaa ja valokuvaa sivutoimisesti. Hänen suosituimpiin kuvauskohteisiinsa lukeutuvat suurpedot, hirvieläimet, ketut ja Lapin monimuotoinen luonto. www.instagram.com/kristaylinenphotography www.facebook.com/kristaylinenphotography
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuosi(a) pohjoisessa

Kenelle sinä valokuvaat?

Kuva: Krista Ylinen

Motiivi. Tuskin mikään ohjaa toimintaamme asiassa kuin asiassa yhtä paljon kuin motiivi. Se liittyy haluihin ja tarpeisiin, on toimeenpanija, liikuttaja ja pysäyttäjä. Oppiaksemme tuntemaan itseämme paremmin eräkävijöinä, metsästäjinä, luontokuvaajina, on keskeistä oman motiivin tutkiskelu. Tässä tekstissä pohdin motiivia erityisesti luontokuvaajan näkökulmasta sillä se on minulle luontoon liittyvistä rooleista rakkain ja läheisin.

”Kenelle tai mitä varten sinä valokuvaat” voisi olla kysymys, jolla motiivia pystyy itselleen selventämään. Kuinka tärkeääkään sitä on itseltään säännöllisesti kysyä. Olla omille tavoitteilleen koko ajan auki. Tällöin ulkopuoliset ja sisäiset vaatimukset tiedostaa eikä anna niiden viedä mukanaan ilman että lähtee sille matkalle vapaaehtoisesti.


”Jos nyt otan askeleen lähemmäs kuvaamaani kohdetta, saanko sen pakenemaan? Vaalinko ensisijaisesti kohteen hyvinvointia tekemällä kaikkeni, ettei se häiriintyisi vai otanko riskin paremman kuvan toivossa?” Teemme valtavasti pieniä päätöksiä, joita motiivimme ohjailee. Kenen asialla lopulta olet – itsesi, someseuraajiesi, kohteesi, jonkun muun asian tai aatteen? Millainen painotus näissä on sinun kohdallasi?

Omat motiivini ovat vuosien varrella muuttuneet ja saaneet erilaista painoarvoa. Hahmottaakseni tämänpäiväistä toimintaani ja sitä onko se linjassa arvojeni kanssa, tulisi reflektointia tehdä usein – ehkä jopa jokaisen kuvauspäivän päätteeksi. En siis haluaisi keskittyä ainostaan siihen millaista kuvamateriaalia olen saavuttanut, vaan millä keinoin ja mahdollisesti millä kustannuksella. Puutuinko liikaa, olinko rauhallinen ja näkymätön, kunnioitinko eläimen rajoja. Saiko se läsnäolostani huolimatta jatkaa elämäänsä kuin minua ei olisi ollutkaan. Otinko roskat mukaani ja noudatinko kestävää kehitystä omassa toiminnassani.

Olen viime vuosina käynyt tätä asiaa paljon läpi niin ajatuksen kuin tunteenkin tasolla. En haluaisi tulla tunnetuksi luontokuvaajana, joka ei pidä kuvauskohteistaan huolta tai jolla ei olisi hyvä tahto. Ennemmin jäisin kokonaan tuntemattomaksi, muille merkityksettömäksi. Satunnaiseksi räpsijäksi, joka vain nauttii vapaudesta olla luonnossa ja ikuistaa näkemäänsä ympäristöään kunnioittaen. Toivon siis sydämeni pohjasta, ettei luontokuviani katsovan koskaan tarvitsisi epäillä onko kuvat eettisesti otettu.

Entä sinä; oletko valmis luopumaan valokuvista, joita olet saattanut vuosia yrittää? Meneekö luonnon ehdot omiesi edelle?


Vuosi(a) pohjoisessa
Revontulien aika

”It was the best birthday gift I've ever received!” totesi sädehtivä ranskalaisnainen, joka näki taivaan tulet ensimmäistä kertaa elämässään ja onnekseen vielä syntymäpäivänään. Olimme opastuksellamme ja kyydillämme mahdollistaneet elämyksen, joka painui tämän keski-ikäisen naisen mieleen tähänastisen elämän parhaana syntymäpäivälahjana. Ja kieltämättä, olivathan ne olleet jälleen henkeäsalpaavan kauniit – nuo taideteokset, joita avaruudesta käsin piirretään.

Vuosi(a) pohjoisessa
Ei määränpää vaan matka

Kilometri kilometrilta. Tunti tunnilta. Vaihtuvat kynttiläkuusimetsät, vesistöt, tunturit, vuoret, merenlahdet. Kuulokkeissa soiva musiikki peittää asfalttiin pureutuvien nastarenkaiden äänet. Vettä ja kahvia kuluu yhtä paljon. Auto on jälleen tankattava.

Vinkit
Luontokuvaajien vinkit hyvään somekuvaan

Haastattelimme kymmentä somessa vaikuttavaa luontokuvaajaa, joiden kuvia Suomen Luonnon Facebook- ja Instagram-seuraajat ylistivät. He kertovat nyt, millainen valokuva toimii sosiaalisessa mediassa.