Risto Sulkava

Pirteän Pässin puheenjohtaja
Sulkavan havaintovihko -blogissa tarkastellaan ajankohtaisia tai ajattomia luonnonilmiöitä. Kirjoittaja on retkeillyt lähes kolmessasadassa Suomen kunnassa, mutta pyrkii nyt pysyttelemään Pirteän Pässin kotitanhuvilla, eli Heinäveden seudulla. Havainnot ja luonnonilmiöt ovat kirjoitusten keskiössä, mutta usein mukaan liittyy myös hieman pohdintaa ilmiön taustoista, toisinaan kirjoitukset ovat myös kantaaottavia. Kirjoittaja oli aiemmin Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Sulkavan havaintovihko

Kuusenneulasnahikas

Kuva: Risto Sulkava

Vaikka valkeus peittää pääosan Suomesta, on hyvä muistella hetki syksyä ja sieniä. Sienissä on sekä hyödyllisiä, haitallisia, maukkaita, myrkyllisiä, punaisia, keltaisia, hyväntuoksuisia että löyhkääviä. Kuusenneulasnahikas on sienten aatelia vaikka onkin pieni, hento eikä edes värikäs.

Kuusenneulasnahikas elää nimensä mukaisesti kuusen neulasilla. Pieni lakki nousee hennon jalan varassa suoraan yksittäisestä neulasesta. Neulanen nousee mukana, jos sientä nostaa varovasti. Juuri rihmaston paikka, neulanen, tekee nahikkaasta erityislaatuisen.

Kuusenneulasten pihkaista massaa pystyy hyödyntämään vain harva laji. Jos kuusenneulasnahikkaita ei olisi, neulaskerros paksuuntuisi metsän pohjalla vuosi vuodelta. Kymmenessä vuodessa sen huomaisi jo jokainen, sadassa edessä olisi katastrofi ja tuhannessa kaikki peittyisi neulasiin. Pieni sieni edustaa hajottajien tuottamia elintärkeitä ekosysteemipalveluita. Ilman näitä luonnon ilmaiseksi tuottamia hyötyjä ihmiskunta ei tulisi toimeen.

Vain vähän liioitellen voi sanoa, että kuusenneulasnahikas on yksi kaikkein tärkeimpiä hyötysienilajeja. Sen rihmasto jatkaa työtään – jos maa ei ole jäässä.

On syytä olla kiitollinen kuusenneulasnahikkaalle. Meidän täytyy oman hyvinvointimme vuoksi myös pitää huolta siitä, sekä tuhansista muista metsäluonnon oudoista otuksista. Tähän tarvitaan voimaa, sillä valitettavasti kaikki eivät vielä tiedosta kuusenneulasnahikkaan kaltaisten merkitystä. Tule mukaan, sinuakin tarvitaan!

Tue luonnonsuojelutyötä!

  • Liity Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi, jäsenyys maksaa 32 euroa vuodessa. Lue lisää >>
  • Tee lahjoitus Suomen luonnonsuojeluliitolle. Haluatko tukea norpan suojelutyötä, metsien monimuotoisuutta tai esimerkiksi tukea liiton kaivostyötä? Lue lisää >>
Uutiset
Häikäisevä metsäkartta

Nasan ja Yhdysvaltain geologisen kartoituslaitoksen Landsat-satelliitin 654 000 kuvasta koostettu interaktiivinen kartta kertoo ainutlaatuisen tarkasti maapallon metsien muuttumisesta vuosina 2000-2012.

Uutiset
Metsähallitus palkittiin sydänterveyden edistäjänä

Sydänliitto on päättänyt antaa Metsähallitukselle sydänterveyden edistäjän valtakunnallisen tunnustuspalkinnon tänä vuonna. Palkinnon perusteluna on Metsähallituksen monipuolinen toiminta luonnossa liikkumisen kannustajana kansallispuistojen retkeilytarjonnasta laajoihin metsästys- ja kalastusmahdollisuuksiin.

Kolumnit
Vahtikoira: Metsälain pitää olla myös luonnonsuojelulaki

Keskustelu metsälain uudistamisesta käy kiivaana. Maa- ja metsätalousministeriö korostaa lakiluonnoksen suomia valinnan mahdollisuuksia metsänomistajille. tutkijat ja luonnonsuojelijat ovat huolissaan uudistettavan lain haitallisista vaikutuksista metsäluonnon monimuotoisuudelle.