Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Toimituksen blogi

Luonnossa tuhertamisen ylistys

Kuva: Mari Pihlajaniemi

 
Siitä on jo toista tuntia, kun kampesin itseni ulos makuupussista kirpeään pakkasilmaan ja aloitin kahvinkeiton. Kahvin valmistuminen ei ole vielä lähelläkään. Kaikki on hidasta ja vaivalloista. Kaupungissa tällainen tehottomuus olisi nostanut verenpaineet jo kattoon.

Minä en ole mikään varsinainen eräjorma. Puukko pysyy kyllä kädessä, mutta kiehiset eivät kierry kuin itsestään kauniisti ja symmetrisesti halon kylkeen. Ehei, tarvitaan useampi lentelevä lastu ja ärräpää, ennen kuin edessä rätisee iloinen tuli.

Nyt odottelen, että lumi sulaa kattilassa. Kohta pääsen jo kaatamaan kahvinpurut pannuun. Aamuaurinko pilkistelee puiden lomasta. Luminen metsä ympärillä on rauhallinen. Minun pienessä maailmassani kaikki on juuri nyt hyvin. Retkillä olen aina rakastanut eniten aamuja. On niin ihanan hidasta. Kiirettä ei ole, kahvi on valmista sitten kun on.

Hidas puuhastelu luonnossa tekee hyvää aivoille.

Istuskelen ja tuijottelen tulta, kun pieni ideanpoikanen kurkistaa varovasti pintaan. Sitä seuraa toinen. Ja kolmas. Sitten pulpahtaa jo isompi ajatuskupla. Ja lopulta virkeä kuplien vana. Kaupungissa ja kiireessä hankitun uupumuksen samea vesi alkaa väistyä. Aluksi iloiset kuplat ajelehtivat minne sattuu, mutta pikkuhiljaa ne törmäilevät toisiinsa. Sulautuvat yhteen ja muodostavat kokonaisuuksia.

Aina ei ideointiin tarvita viimeisintä tekniikkaa ja mieletöntä pöhinää. Usein ideointia rajoittavat resurssit ovat aika ja tila ajatella.

Luonnossa on aikaa ja tilaa. Aamukahvia odotellessani olen katsellut maisemaa ja kuunnellut metsän hiljaisuutta. Muistiin on jäänyt paljon ideoita ja ajatuksia. Osa niistä on ihan hyviä, osa ehkä kelvollisia jatkokäsittelyyn, osan heitän lopulta kelvottomina roskiin. Mutta varmaa on se, että olen ollut tänä aikana paljon tuottavampi kuin keskimääräisenä työpäivänä toimistolla.

Voisipa tämän kaiken muuttaa luvuiksi. Laittaa taulukkoon ja laskea yhteen. Jos luonnossa oleskelun tuomalle mielenrauhalle ja luovuudelle voisi määritellä hinnan, olisi se valtava. Luonnon virkistyskäytön merkitys kansantaloudelle ja yksilöiden tuottavuudelle tulisi ottaa huomioon myös päätöksenteossa. Tehokkain tuottavuusloikka voi lähteä virkistys- ja matkailukäyttöön säilytetyistä metsistä, vesiltä tai kallioilta. Luonto on monelle paras ajatushautomo.

Toimituksen blogi
Maailmojen sota – ja rauha

Palasimme perheen kanssa pitemmältä mökkilomalta ja rupattelimme iloisesti autossa mökkiraitin kulkijoista: eteiseen punkeneesta siilistä, rantapuussa purisseesta oravasta sekä pihan satapäisinä ylittäneistä korppien lentolaivueista.

Uutiset
Näiden kuukkelien metsä hakattiin: UPM tiesi linnuista hakatessaan ”Metsän tarinan” metsän

Etelä-Karjalan kuukkelimetsä katosi motojen kitaan vaikka UPM oli saanut toistuvasti tietoa alueella elävistä kuukkeleista.

Sulkavan havaintovihko
Syysmetsä

Tänä kesänä olin torvisienten suhteen jo luopunut toivosta; liian kylmä kesä, eivät nouse näillä leveysasteilla pintaan lainkaan. Vieraat kuitenkin vinkkasivat, että luonnonsuojelualueen maastossa oli näkynyt jokusia mustatorvisieniä. Vauhdikkaan mutta mukavan loppuviikon päätteeksi päätin pikaisesti käväistä vilkaisemassa sienipaikkaa.