Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Puheenvuoro

Oulun yliopisto on tuhoamassa eläinmuseonsa: allekirjoita adressi museon pelastamiseksi!

Museossa voi ihailla Heikki Kangasperkon maalaamaa valtavaa dioraamaa, joka esittää täytettyjen eläinten elinympäristöjä luonnossa aina Ruijasta Hankoon.

 
Uuden yliopistolain ja yleisten säästöpaineiden alla yliopistot ja niiden oheistoiminnat ovat olleet jatkuvien leikkausten kourissa.

Nyt Oulun yliopiston eläinmuseota uhkaa lakkauttaminen ja jopa puolet ainutlaatuisista tutkimuskokoelmista on hävitysuhan alla. Museon tiloihin ollaan siirtämässä Oulun ammattikorkeakoulua. 880 neliömetrin laajuinen museosali on rakennettu museokäyttöön, joten se soveltuu huonosti muuhun toimintaan ilman kalliita remontteja.

Oulun yliopiston eläinmuseon perinteet juontuvat aina 1700-luvulta, jolloin Johan Julin perusti Suomen ensimmäisen museon Ouluun. Vuonna 1923 perustettu Oulun luonnonystäväin yhdistys jatkoi museotoimintaa ja lahjoitti myöhemmin kokoelmansa Oulun yliopistolle.

Eläinmuseolla työskenteli aikoinaan 7 henkilöä, nyt jäljellä on kaksi. Jos tilaratkaisuilla ollaan vaarantamassa historiallinen museoaineisto, henkilökunnan vähentäminen vaarantaa tämän hetken ja tulevan aineiston käsittelyn, tallentamisen ja tutkimuksen. Kuitenkin juuri pitkäjänteinen seuranta, joka kuuluu museon ydintehtäviin, tarjoaa tärkeää tietoa elinympäristön muutosten ymmärtämiseksi ja päätöksenteon tueksi.

Oulun yliopiston museolla on Heikki Kangasperkon maalaama upea, jopa 57 metriä pitkä dioraama, eli maisemamaalaus. Tämä maalaus muodostaa ekologisen taustan täytetyille eläimille Ruijasta Hankoon niiden luonnollisessa elinympäristössä. Tässä maalauksessa tiede ja taide kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Museo, jossa vuosittain käy 30 000 vierailijaa, on kiinnostava kohde niin oululaisille kuin matkailijoillekin.

Joulukuusta lähtien kerätyllä adressilla on vaadittu, että Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy sekä Oulun kaupunki etsivät ratkaisun, jossa museoaineiston hävittämisestä luovutaan, museosali säilytetään näyttelytilana yleisölle ja sen mahdollisuudet matkailukohteena otetaan täysimääräisesti käyttöön.

Adressin museon pelastamiseksi voi allekirjoittaa tästä linkistä.

Nimiä kerätään ainakin maaliskuun loppuun asti, toimithan siis pian!

Adressi, jonka tähän mennessä on allekirjoittanut yli 2100 henkilöä, on luovutettu Oulun yliopistolle ja muille edellä mainituille osallisille. Allekirjoittajia on Suomen lisäksi 21 maasta.

Adressin kerääjät edustavat Oulun yliopiston biologian opiskelijoita, luonnonsuojelujärjestöjä, tutkijoita, opettajia, valokuvaajia ja taiteilijoita.

 

Teksti: Juha Markkola

Sulkavan havaintovihko
Jään voima

Vaikka Etelä-Suomessa kevät on jo pitkällä, elää suuri osa Suomea vielä talvea. Järvien jää voi olla lähes metrin paksuinen ja lunta riittää hiihtämiseen.

Toimituksen blogi
Äänestä luonnon puolesta

Kuntavaaleissa valittavilla valtuutetuilla on suuri merkitys siihen, millaisia päätöksiä kunnissa tehdään luonnon ja ympäristön kannalta.

Toimituksen blogi