Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Toimituksen blogi

Suomen pinta-ala on 391 tuhatta neliökilometriä

Suomeen kuuluu valtava määrä merialuetta. Kauimmas maamme kurkottaa Bogskärin majakan ulkopuolella. Kuva Antti Halkka

Kävin viime vuonna Bogskärin majakalla. Se on Suomen eteläisin saari, mutta Suomi ei pääty Bogskäriin vaan jatkuu vielä kolme meripeninkulmaa siitä etelään. Jos katsoo saarelta sopivasti pohjoiseen, Suomi jatkuu pitkälti yli tuhat kilometriä, sillä koko autio ulappa majakkasaarelta pohjoiseen ja edelleen maitse Nuorgamiin on maamme valtioaluetta.

Suomen pinta-ala onkin 390 908 neliökilometriä eikä 338 449 km2, kuten esimerkiksi wikipedia tilastoi.

Wikipedia mittaa vain maata ja makeaa vettä, jollaista yhteenlaskua Suomen virallinen tilasto ei esitä. Sen luvuista voi kyllä laskea Suomen maa- ja makean veden alueiden yhteisalaksi wikipedian luvut.

Moni on oppinut Suomen pinta-alaksi 337 tai 338 tuhatta neliökilometriä. Vielä vuonna 2005 tilastovuosikirja raportoi pinta-alan ilman merta. Mutta 2006 meret olivat jo mukana Suomen tilastollisessa vuosikirjassa.

Tuntuisikin hassulta, että meri ei kuuluisi Suomen alueeseen. Rannikkomme purjehtijaa ympäröivät usein saaret joka puolelta.

Matkalla Bogskäriin saaret katoavat näkyvistä. Miten myös laaja ja rannattomalta tuntuva avoin merialue on osa Suomea? Pohjana on kansainvälisiin sopimuksiin ja muiden maiden esimerkkiin pohjautuva aluemeren laajennus, joka tehtiin 30. heinäkuuta 1995. Ruotsi oli tehnyt saman liikkeen jo 1970-luvulla, mutta Suomi ei halunnut tuolloin pidentää yhteistä rajaa Neuvostoliiton kanssa.

Vuonna 1995 aika oli kypsä ja maahamme tuli iso kaistale merta, merenpohjaa ja ilmatilaa näiden yllä. Suomenlahdelle jätettiin kuitenkin yhdessä Viron kanssa vapaan liikkumisen kansainvälinen käytävä, ja aluemerellä on ulkomaisillakin aluksilla viatoman kauttakulun oikeus.

***

Näin Suomen pinta-ala on ollut reilut 20 vuotta 391 tuhatta neliökilometriä. Tämän mukaan voi laskea muita suhdelukuja. Suomesta on:

78 prosenttia maata
22 prosenttia vettä
13 prosenttia merivettä
9 prosenttia makeaa vettä
57 prosenttia metsää

Ja niin edelleen. Suomi on kerrassaan mainio koktail, jossa tuntuu myös suolaisen kirpeää makua.

Toimituksen blogi
Suomen ja Euroopan pitää Pariisin sopimuksen perusteella suojella metsiensä hiilinielun tasoa

Ilmaston takia Suomen ja Euroopan pitäisi sovittaa puun käyttö sellaiseksi, että metsänielun taso säilyy tai vahvistuu ilmaston kannalta kriittisinä vuosikymmeninä.

Kainuun mailta
Kirjoja: Metsäkansaa ja Metsänsydämiä

Pari lukuvinkkiä alkuvuoteen.

Kolumnit
Anni Kytömäki
Paperia pellolta tai vaatekaapista

Jos pelto on jo raivattu, hyödynnettäköön paperin raaka-aineen tuotannossa ennemmin sitä kuin metsää. Lautaseltakaan sen ei tarvitse olla pois: ulkomailla osaavat tehdä paperia esimerkiksi sokeriruo’on satotähteistä ja vehnän oljista.