Vuosi(a) pohjoisessa

Krista Ylinen
Krista Ylinen on Espoosta Rovaniemelle vastikään muuttanut freelance-valokuvaaja, joka opiskelee luonto- ja ympäristöhoitoalaa ja valokuvaa sivutoimisesti. Hänen suosituimpiin kuvauskohteisiinsa lukeutuvat suurpedot, hirvieläimet, ketut ja Lapin monimuotoinen luonto. www.instagram.com/kristaylinenphotography www.facebook.com/kristaylinenphotography
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuosi(a) pohjoisessa

Tasan vuosi sitten

Kuvat: Krista Ylinen

 
Tänä päivänä vuosi sitten, kesäkuun 7. päivänä, varmistui päätös lähteä. Janosin tuolloin niin paljon tilaa hengittää; halusin pois toimistosta, pois suurkaupungista, pois oravanpyörästä, pois siitä mitä tiesin sillä hetkellä ainoana arkena. Kävin läpi vaihtoehtoisia opiskelumahdollisuuksia ja löysin luonto- ja ympäristöhoitoalan perustutkinnon Rovaniemeltä. Silloisen työpaikkani postinumero oli 02700, tarjolla olevan opiskelupaikan 96300. Olisinko todella valmis tähän?

Nyt voin todeta hakemuksen jättämisen opiskelupaikasta olleen yksi elämäni parhaista päätöksistä. Miten sitä voikaan löytää itsensä uudelleen epämukavuusalueeltaan; sieltä missä koko elämä muuttuu kerralla. Sieltä, missä saa mahdollisuuden tutustua minään uudelleen.


Meitä aloitti viime syksynä Lapin ammattiopistossa reilun kahdenkymmenen hengen ryhmä, joka on kuukausien kuluessa jopa kasvanut. Aikuisopintoja suorittaa noin puolet ja valmistuminen on arvioitu joulukuulle 2018. Sukupuolijakaumassa ei ole huomioita. Opettajia on neljä, kukin vahvoja ammattilaisia omalla vastuualueellaan.

Opintojen alusta lähtien olemme tutkineet ympäristöä ympäristönhoitajien ja luonto-ohjaajien silmin. Opetelleet kasvit, suo- ja kangasmetsätyypit, eläinlajiston ja vesieläimet. Keskustelleet kestävästä kehityksestä, luonnonsuojelusta, luonnonvarojen hyödyntämisestä, ympäristöä vaarantavista hankkeista. Tutustuneet alan lakeihin ja uutisiin ja haastaneet toisiamme ajattelemaan toisin. Yöpyneet maastossa syksyllä ja talvella, suunnistaneet, lumikenkäilleet, tehneet lumimittauksia ja hätämajoitteita, omaksuneet erätaitoja ja liikkumista luonnon ehdoilla. Harventaneet metsää, sahanneet kuutioittain puutavaraa retkeilijöille lämmikkeeksi, kuljettaneet moottorikelkoilla klapeja laavuille, rakentaneet ja maalanneet, valmistaneet maastoruokailua toisillemme, sahanneet jäästä rakennelmia läheltä ja kaukaa tulleiden iloksi.


Tämä kaikki omaksuttu tieto ja taito on meille ensisijaisen tärkeää mahdollisen tulevaisuuden työn kannalta. Mutta olen saanut oppilaitokselta myös niin paljon enemmän. Kiinnostuksen tutkia luontoa laajemmin ja lähemmin. Halun kehittää olemassaolevia toimintatapoja ja käytänteitä entistä ympäristöystävällisemmäksi ja omaa toimintaa yhä ekologisemmaksi. Yhtä tärkeänä olen saanut kokemuksen siitä, miltä tuntuu kun ihmiset ovat pyyteettömästi puolellasi ja aina valmiita auttamaan ja opastamaan.

Tasan vuosi sitten en tiennyt ketä tai mitä tulen tapaamaan. Nyt tiedän, enkä malta odottaa kesän olevan jo ohi ja viimeistä lukukautta alkavaksi.

Uutiset
Tunnelmia ja karhukuvia luontokuvauskojulta

Suomalaisin luonto -kuvakisan voittajan Katri Niskasen terveiset palkintomatkaltaan Kuhmosta.

Vuosi(a) pohjoisessa
Ei määränpää vaan matka

Kilometri kilometrilta. Tunti tunnilta. Vaihtuvat kynttiläkuusimetsät, vesistöt, tunturit, vuoret, merenlahdet. Kuulokkeissa soiva musiikki peittää asfalttiin pureutuvien nastarenkaiden äänet. Vettä ja kahvia kuluu yhtä paljon. Auto on jälleen tankattava.

Vuosi(a) pohjoisessa