Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Toimituksen blogi

Toisen turhake on toisen hyödyke

Banaanikotelo on tänäkin vuonna turhake-ehdokkaiden listalla. Kuva: Marika Eerola

 
Enää kahdeksan yötä Vuoden turhakkeen julkistamiseen! Vuoden 2016 turhake selviää 9. joulukuuta, kun Suomen Luonnon uusin numero ilmestyy.

Vuoden turhake on pitänyt hienosti pintansa ja suosionsa. Saimme tänäkin vuonna liki 1800 vastausta, joissa ehdotettiin yli 500 erilaista turhaketta. Tänä vuonna me Suomen Luonto -lehden toimituksessa valitsimme ehdokkaiden joukosta jo 17. turhakkeen. Ensimmäinen turhake oli lehtipuhallin ja viime vuonna tittelin sai muovinen kananmunakotelo.

Joulukuun lehdessä ilmestyvää turhake-juttua kirjoittaessani pyysin työkavereitani tuomaan kotoaan ehdokaslistalta löytyviä turhakkeita. Sain niitä aika monta ja osa jutun kuvissa olevista esineistä onkin löytynyt omasta takaa.

Turhakkeita alkoi kertyä työhuoneeni kaapin päälle ja ne herättivät kiinnostusta ja keskustelua: “Mistä sä tän ostit? No, mutta tämähän on kätevä! Siis miten tää toimii?”

Ja taas voidaan todeta, että toisen turhake on toisen hyödyke. Esimerkiksi banaanikotelo on varmasti ollut miltei joka vuosi turhake-ehdokaslistalla, sillä se ei ole vielä saanut kirkkainta kruunua tässä mittelössä. Ja jos työkaveriin on uskomista, niin ei se sitä ansaitsekaan. Bansku pysyy kotelossa hyvin kuosissaan, vaikka jäisi laukun pohjalle kolmen kirjan alle. Ilman koteloa se olisi muusia ja kirjoihinkin tarttuisi pikanttia mössöä ja tuoksua.

Onhan banaanilla tietysti aivan upea oma suojapuku, siis kuoret, joten valmiiksi kuorittu banaani kaupan hyllyllä nostaa heti turhaketuntosarvet pystyyn. Valmiiksi kuorittu banaanikin löytyy tämän vuoden turhake-ehdokaslistalta. Mutta maltetaan siis vielä hieman! Ensi viikolla se selviää!

Voit ehdottaa jo Vuoden turhaketta 2017.

Uutiset
Vuoden turhake on muovinen kananmunakotelo

Yli 400 ehdokkaan joukosta Vuoden turhakkeeksi 2015 kohosi muovinen kananmunakotelo. Kunniamaininnan saa mainospostikääre Postinen.

Uutiset
Vuoden 2016 turhake-ehdokkaat

Katso tästä kaikki 543 tämän vuoden turhake-ehdokasta, jotka Suomen Luonnon lukijat lähettivät.

Uutiset
Vuoden 2015 turhake-ehdokkaat

Katso tästä kaikki 460 tämän vuoden turhake-ehdokasta, jotka Suomen Luonnon lukijat lähettivät. Mukana myös porkkananteroitin!