Kainuun mailta

Aura Koivisto ja Risto Sauso
Suojelualueet ovat henkireikä! Aura Koivisto ja Risto Sauso muuttivat Kuhmoon paikallisten suojelualueiden vuoksi. Tässä blogissa vieraillaan metsissä ja soilla sekä tutkaillaan niiden eläjiä. Välillä pistäydytään muissakin maisemissa, ja aikaa vietetään myös omassa pihassa ja puutarhassa. Luetaan kirjoja ja pohdiskellaan kaikenlaista luontoon liittyvää. Blogin tekijät ovat elinkautisia luonnonharrastajia, joille harrastus käy myös työstä. Aura kirjoittaa, Risto valokuvaa, ja kohteiksi voivat joutua vähän jokaisen eliölahkon edustajat.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kainuun mailta

Vaihtelevaa kevättä

Kevätsammakolla on hyvä suojaväri.

 
Toukokuun ensimmäiset päivät olivat koleita, mutta 6. päivä lämpeni. Sammakot lähtivät liikkeelle ja loikkivat pihamme poikki – määrätietoisesti kohti läheisiä suolampia.

Sammakoiden jälkeen kevät otti aimo loikan. Vastaavaa ryöpsähdystä en muista aiemmin nähneeni. Koivut ovat vihertyneet melkein silmissä, maasta työntyy kaikenlaista versoa, kimalaiset pörräävät pajujen kukinnoissa, pihalla kaikuu kirjosiepon laulu… Myös täällä Kuhmossa on mitattu hellelukemia.

No, on ollut toisenlaisiakin keväitä. Esimerkiksi viime vuonna. Kun nyt hikoillaan helteessä, tasan vuosi sitten oli öisin -10 asteen pakkasia. Äitienpäivänä pihamme linturuokinnalla oli ennennäkemätön kuhina – etupäässä peippoja, järripeippoja ja vihervarpusia – niin että siemeniä kului päivässä saman verran kuin talvella viikossa. Koko päivän satoi räntää ja lunta, ja puhalsi hyinen tuuli; muutolta tulleet linturessut tankkasivat henkensä hädässä.

Ja tuolla samaisella suolla, jonne nyt 6. toukokuuta sammakot riensivät, minä puolestani hiihdin vielä kymmenen päivää myöhemmin, siis 16. toukokuuta! Hanki kantoi hienosti ja näkymät olivat kuin helmikuussa konsanaan.

Vuosi sitten tähän aikaan en voinut pitää taimia kasvihuoneessa, siellä kun oli aivan liian kylmä. Nyt taas salaatit eivät idä, koska kasvihuoneessa on liian kuuma!

Sanotaan, että ilmastonmuutos ei tarjoa pelkästään lämpenevää, vaan myös ääri-ilmiöitä. Tämä ja edellinen kevät näyttävät, että näinhän se on: säitä on laidasta laitaan, voi odottaa melkein mitä tahansa. Asian vakuudeksi ohessa kaksi kuvaa, jotka molemmat on otettu pihaltamme 15. toukokuuta, toinen kuva tänä vuonna, toinen viime vuonna…

 

15.5. 2018

 

15.5.2017

 

Ja vielä virallista tilastoa viime vuodelta: toukokuun 15. päivä Kuhmossa lumen syvyys oli 44 cm.

Toimituksen blogi
Uutiset
Suomen Luonnon Ja Taloustutkimuksen kysely: Yli puolet suomalaisista kannattaa lentoveroa

Ruotsissa otettin käyttöön lentoverohuhtikuussa. Suomalaiset kannattavat Suomen Luonnon Taloustutkimuksella teettämän mielipidekyselyn mukaan lentoveroa. Kaikista vastaajista 52 prosenttia kannatti lentoveroa ja 37 prosenttia vastusti sitä.

Viikon laji
Viikon laji: Koivutyttöperhonen

Jos tapaat näihin aikoihin oranssisävyisen perhosen lentelemässä lämpimässä kevätsäässä, on kyseessä todennäköisesti koivutyttöperhonen.