Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Toimituksen blogi

Vesi vanhin voitehista

Lempäälän Luontaiskylpylä on maamme ainoa perinteinen vesihoitolaitos. Kuva: Johanna Mehtola

 
Viikonloppureissullani Lempäälässä yövyin kerrassaan viehättävässä vanhassa rakennuksessa. Punatiilinen vankka talo seisoo aivan Pyhäjärven rannalla ja veteen talon pitkä historiakin liittyy. Kyseessä on Lempäälän Luontaiskylpylä, joka on perustettu 1926, siis jo 90 vuotta sitten. Kylpylä on erikoistunut vesihoitoihin kuten höyry- ja saunahoitoihin, valeluihin ja käärehoitoihin. Se on maamme ainoa yhä toiminnassa oleva perinteinen vesihoitolaitos.

Kuva: Johanna Mehtola

Vesihoidot vaikuttavat verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja hermostoon. Hoitojen yhteydessä tarvitaan myös riittävästi lepoa. Tunnin lepo hoidon jälkeen tehostaa hoitojen suotuisaa vaikutusta.

En käynyt missään hoidoissa, mutta tuntui, että paksujen tiiliseinien suojassa jo nukkuminen oli elvyttävää, saati hieman seisahtanut, “poirotlainen” pysähtyneisyys menneeseen aikaan, jota koko talo tuntui huokuvan.

Kuva: Johanna MehtolaSeinällä oli kokoelma vanhoja valokuvia ja niistä näki, että tämäkin kylpylä on ollut oman aikansa viihdekeskus ja hyvinvoinnin lähde. Hoitajia on kuvissa kuin suurten ikäpolvien luokkakuvissa.

Ja vieraiden joukossa on ollut aika nimekästä sakkia kuten Aaro Hellaakoski, Ilmari Kianto ja Mika Waltari. Tiedä, mitkä heidän inispiraatioistaan ovat peräisin juuri Luontaiskylpylän rauhoittavasta miljööstä.

Kun vesiliukumäet ja allasbaarit on jo niin nähty, tekee luontaiskylpylän rauha jo itsessään ihmiselle hyvää.

P.S. Tiesithän, ettät talviuintikausi on alkanut! Itsekin voi siis järjestää vesihoitoja pulahtamalla kylmään veteen. Olo virkistyy ja vastustuskyky paranee. Maassamme on rekisteröityjä talviuintipaikkoja jo yli 250, lue lisää www.suomenlatu.fi.

Pääkirjoitus: Yllin kyllin vettä?

Onneksi meillä on vettä yllin kyllin! Vai onko? Kuivuuden on ennustettu koettelevan myös Suomea.

Toimituksen viikon kuva
Suomen suvi

Kesä on nyt parhaimmillaan ja vedet lämpöisiä.

Uutiset
EU-kansalaisaloite veden yksityistämistä vastaan etenee

Jo yli 10 000 suomalaista on allekirjoittanut EU-kansalaisaloitteen veden yksityistämistä vastaan. Myös kansalaisaloitteen vähimmäismäärä koko EU:n alueella, miljoona allekirjoittajaa, on saavutettu.