Risto Sulkava

Pirteän Pässin puheenjohtaja
Sulkavan havaintovihko -blogissa tarkastellaan ajankohtaisia tai ajattomia luonnonilmiöitä. Kirjoittaja on retkeillyt lähes kolmessasadassa Suomen kunnassa, mutta pyrkii nyt pysyttelemään Pirteän Pässin kotitanhuvilla, eli Heinäveden seudulla. Havainnot ja luonnonilmiöt ovat kirjoitusten keskiössä, mutta usein mukaan liittyy myös hieman pohdintaa ilmiön taustoista, toisinaan kirjoitukset ovat myös kantaaottavia. Kirjoittaja oli aiemmin Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja.
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Sulkavan havaintovihko

VR:n varikset

Kuva: tuntematon / Ikkunasuomenluontoon.fi

Matkasin jälleen kerran junalle. Asemalla huomasin juuri paikalle saapuneen Pendolinon keulalla tapahtuvan kummia.

Heti junan pysähdyttyä, keulalle hyppäsi naakka ja pian perässä varis. Mitä ihmettä? On hyvin tunnettua, että västäräkit ja harmaasiepot poimivat autojen keulasta siihen litistyneitä hyönteisiä. Mutta eivät kai junankeulasta niin paljoa hyönteisiä löydä, varislinnut sentään tuon roolin ottaisivat?

Varislinnut ovat oppivaisia, älykkäitäkin. Helppo pikaruoka houkuttaa niitä aina. Hyttyset ja kärpäset ovat kuitenkin uskoakseni liian pientä saalista, vaikka niitä junankeulassa olisi runsaastikin. Mutta lienee selvää, että Pendolinon nokkaan törmää lähes jokaisella Helsinki-Oulu-Helsinki välillä jokunen pikkulintukin. Ehkä raadosta ainakin osia jää kiinni keulan rakenteisiin.

Todennäköisesti joku varislintu huomasi joskus menneisyydessä, että keulassa on helppoa hiukopalaa. Sen jälkeen se kävi tarkistamassa muutkin saapuvat junat. Lopulta muutkin yksilöt huomasivat mistä tuossa uhkarohkeudessa laiturin ihmisvilinän keskellä oikein on kyse. Olipa ensimmäinen keksinnön tekijä varis tai naakka, niin joka tapauksessa toinen laji seurasi toista ja nyt molemmat putsaavat junien keuloja ainakin Helsingin rautatieasemalla – siitäkin huolimatta, että junien keulat jäävät katetulle alueelle ja lintujen pitää tulla lintuperspektiivistä katsoen epämukavan ahtaaseen tilaan.

 

Kevät saapuu
Iloinen varis!

Varislinnut ovat oppivaisia ja nokkelia ja jotkin yksilöt nokkelimpia kuin toiset. Katso video mäkeä laskevasta variksesta!