Suomen Luonto 2/2017
SL_2_2017_kansi
Kuva: Katri Niskanen

Talven tykkytaidetta tunturissa

Taas on se aika vuodesta, kun tunturissa tulee vastaan monennäköistä upeaa luonnon taideteosta. Tämä kukkakaunotar löytyi Sammaltunturin rinteellä kaamostaivasta... » Lue lisää
Havaintokirja
Havaintokirja
Havaintokirja
Havaintokirja
Tähtiä ja tähtiä

Jää- ja lumitähtiä jäällä, kuvattu 8.2.2017.

Havaintokirja
Päivätorkut

Katselin ikkunasta ruokintapaikalla maasta ruokaa etsiviä närhiä,kun huomasin kuuseen jähmettyneen talitintin.Ihan paikallaan se siinä pitkään oli,kuvatakin hyvin ehdin sitten se pyrähti pois,olisiko ollut päivätorkuilla.Mutta se katsanto yläilmoihin,jotenkin outo oli,itse en siellä mitään erityistä nähnyt.

Havaintokirja
Pajunkissat kukkii jo helmikuussa

On se vaan aikainen aloitus pajunkissoilla. Jo helmikuussa aloittivat kukintansa Jyväskylässä. Aurinko paistaa ja ilmassa on pakkasesta huolimatta pienoinen keväinen viritys.

Havaintokirja
Tintit

Talitiasten laulupuu

Havaintokirja
Varpuspöllö tarkkailee!

Olin tänään lähellä Kokkolan merenrantaa kuvailemassa ihanaa auringonpaistetta ja valkoisella lumella peittynyttä meren jäätä. olin lähdössä pois näin kun isompi lintu istuu ihan muutman metrin päästä minua . Kamera oli ihan valmiina ja vielä kerkesin käydä vaihtaan objektiivinki Pöllöllä ei kiire minnekkään eikä paljon välittänyt vaikka huseerasin vieressä…pikkulintuja tuli pusikkoon ja se näki ne ja […]

Havaintokirja
Tuijotuskisa

Naakka odottaa jo kevään tuloa. Siinä tuijotettiin kotipihalla toisiamme.

Havaintokirja
Helmiäispilvien hehkua

Sattui satumainen onni kohdalle, kun keskellä talvea Föhn tuuli puhalteli Kittilän taivaan alla. Tuuli toi tullessaan kauniit, värikkäät jääkiteistä muotuvat helmiäispilvet kaikelle kansalle katsottavaksi. Auringonlaskun jälkeen pilviä ihailin hetken aikaa, kunnes ne häipyivät iltaan tummenevaan.

Havaintokirja
Pikkuvarpunen ihailee talvista päivää

Kaunis talvipäivä, pihan vakituisia lintusia ovat nämä pikkuvarpuset. Välillä sitten istahdetaan katselemaan toisten ruokailua ja ihailemaan talvista päivää. 19.2.2017

Havaintokirja
Montako leukaa.. laskeppas!

Sinitiaisen päivän jumppatuokio on meneillään… aivan kuin se käskisi laskea, montako leukaa tulee vedettyä. Luonto on kuin satu, kun sitä seuraa. Pienten lasten kanssa kun mummo tarkkailee lähiympäristöään, niin monta tarinaa puusta, metsästä ja vaikkapa sammalmättäältä pulppuaa esiin.

Havaintokirja
Näkyykö kalaa

Merikotkia näkyy paikka paikoin kalaa tähyilemässä

Havaintokirja
Talvehtiva idänkirsikorento

2000-luvun alussa saimme maahamme uuden sudenkorentolajin, idänkirsikorennon. Nykyään laji on tasaisesti leviämässä. Se onkin ainoa korentomme, mikä talvehtii aikuisena ja lähtee lentoon taas maaliskuussa. Se talvehtii kuivien heinien ja pienten pensaiden kätköissä lähellä maata. Luonnollisesti talvehtivaa yksilöä ei ole koskaan löydetty Suomesta, eikä ilmeisesti muistakaan pohjoismaista. Tämä onkin ainutlaatuinen löytö. Korento ei kuitenkaan löytynyt vahingossa, […]

Havaintokirja
Lumi

Kuvassa on lumen peitossa noin sata vuotta sitten kasattu kiviröykkiö ympärillään viime syksynä raivattua metsikköä. Matalalta paistava aurinko valaisee kuitenkin mielenkiintoisesti paikkaa. Kuvattu 6.2.2017.

Havaintokirja
Varis

Pian alkaa variksellakin olla kaverin etsintä aika.

Havaintokirja
Pikkutikasta vakiovieras

Ilmeisesti kuusen huono siemenvuosi on tuonut uudet lajit meidän ruokailupaikalle. Pikkutikka ilmestyi mukaan viime viikolla ja on käynyt nyt päivittäin. Aiemmilta vuosilta ei ole lajista näköhavaintoja, mutta ääni on ehkä kuulunut. Yksilö on naaras.

Havaintokirja
Valkoisia ruusukkeita

Valkoisia ruusukkeita sinisessä maisemassa… kuin luonto olisi valmistautumassa suureen juhlaan. Ja onhan nyt sinivalkoinen juhlavuosi.

Havaintokirja
Havaintokirja
Havaintokirja
Kuura helmikuussa

Pakkasta oli aamulla vain 10-15 astetta klo 9. Metsät ovat kauniin kuuraiset ja mitä parhain ulkoilusää.

Havaintokirja
Auringosta nautitaan

Viikonloppu oli jälleen aurinkoinen rannikon tuntumassa. Lapinharakka,eli Isolepinkäinen nautti auringon säteistä ranta ruovikossa.

Havaintokirja
Auringonlasku

Auringonlasku kuvattu Höytiäisen Varparannalla

Havaintokirja
Sinitiainen ilman pyrstösulkia

Puuttuvat pyrstösulat eivät hidasta sinitiaisen lentoa. Käynti ruokintapaikalla sujuu yhtä nopeasti kuin pyrstösulkaisilla lajitovereillansa.

Havaintokirja
Jäljet

Mutta onko tällaisten jälkien tekijöitä tänä talvena liikkeellä enemmän vai peräti vähemmän kuin viime talvena? Kuvattu 6.2.2017.

Havaintokirja
Talven värit; sininen ja valkoinen

Talvinen maisema koskireitin varrelta Lempäälästä.

Havaintokirja
Leppäkerttu helmikuussa

Leppäkerttu kökötti havunneulasen päällä etteivät pikkuiset jalat jäätyisi alla olevalla jäätiköllä, Tampere 15.2.2017.

Havaintokirja
Naakkojen yöpuu

Olen seurannut naakkojen touhuja ja huomannut, että osa porukasta valitsee aina saman puun yöpuuksi, vaikka samanlaisia puita olisi alueella muitakin.

Havaintokirja
Kevään tarkkailua

Sinitiainen tarkkailee näköjään silmujen kokoa koristeomenapuussa. Näyttää tapahtuvan kevään tulon edistymistä ilmeestä päätellen.

Havaintokirja
Jään reunaa

Kerrostunutta jään reunaa, kuvattu 3.2.2017. Tällaista on löytynyt runsaasti Lempäälän Koskireitiltä, syynä veden korkeuden muutokset. Kuvassa veden pinta on alhaalla.