Havaintokirja
Suonihiippo

Suonihiippo kasvaa maassaolevilla lahoilla oksilla. Se on niin pieni ,että sen löytää myös vanhoilta kielonmarjojen varsilta tai haavan pudonneiden lehtien kannoilta. Tässä kuvassa se kasvaa puolisenttisellä haavan oksalla.

Havaintokirja
Piilosilla

Kutsuin hirvinaaraan äänellä uros hirviä. Kokeilin toimiiko. Kahden tunnin yrityksen jälkeen tämä suuri sarvipää ilmestyi tiheästä metsästä. Halpaan meni. Sonni röhkäisi ikään kuin pettymykseksi ja jatkoi matkaa. Hienoa oli!

Havaintokirja
Lähellä ollaan

Valkohännät olivat lähellä hiekkatietä jossa kulkevat autot ja kävelijät, tulimme autolla hiljaa vierestä. Sain otettua kuvan tarkkailevasta sarvipäästä, uteliaina ja hermostuneina ne seurasivat liikkeitäni. Kuvaamani yksilö oli vain 5-10 m. meistä. Kun istuu autossa ne pelkäävät hieman vähemmän.

Havaintokirja
Ruokailua

Valkohäntäkauriit ovat laiduntamassa Härkäpapupellolla, aurinko paistoi ja ihan lämmintä oli.

Havaintokirja
Pitsireunaa

Sadeilman bärikylläisyyttä.

Havaintokirja
Kariketta

Joka syksy lehtipuut pudottavat lehtensä, jotka ovat värikkäitä vielä hetken ennen tummumistaan.

Havaintokirja
Hyvät satonäkymät

Runsas pihlajan marjasto tulee nyt hyvin näkyviin, kun melkein kaikki lehdet ovat pudonneet. Parhaillaan tuhannet rastaat ja tilhet tyhjentävät välisuomen pihlajia. Olisi kivaa, jos lumi ehtisi sataa, ennenkuin linnut saapuvat tänne etelään.

Havaintokirja
Vanha jättösarvi

Löysin kauan maastossa olleen lapiosarven. Yksi haara puuttui, oli kai katkennut ottelussa toisen hirven kanssa. Nuuksion hirvet ovat yleensä hankosarvisia, joten tämä sarvi on poikkeus.

Havaintokirja
Joutsenperheen nuorisoa

Lauttasaaren edustalla uivat joutsenenpoikaset ovat hauskasti eri värisiä, vaikka lienevät kuoriutuneet samoihin aikoihin.

Havaintokirja
Tuulessa on pidettävä lujasti kiinni

Kova tuuli heilutteli talitinttiä kookospallon päällä:)

Havaintokirja
Utelias kuusitiainen

Alettuani ruokkimaan lintuja siihen tuli heti kuusitiainen,ja niin piukkuinen olikin,Tiaiset kävivät jo pitkään pyytämässä ruokaa meidän terassilla,ja tästä se lähti talviruokinta käyntiin:)

Havaintokirja
Punainen auringonnousu

Erikoisen ja aavemaisenkin punertavissa sävyissä hehkui aamuinen auringonnousu tänään. Hätkähdyttävät sävyt aiheutuivat ilmeisesti ilmavirtausten kuljettamista Portugalin metsäpalojen hiukkasista sekä Saharan hiekkapölystä.

Havaintokirja
Kauniit, mutta myrkylliset

Kielon marjat hohtavat nyt punaisina metsissä. Kauniit ja myrkylliset.

Havaintokirja
Kookas piispanhiippa

Puhelimen korkeus 12 cm.

Havaintokirja
Syksyinen maisema

Runsaasti löytyy vielä eri värejä syksyisessä maisemassa.

Havaintokirja
Säpinää ja siipien suhinaa

Nyt on säpinää ja siipien suhinaa vetisillä sänkipelloilla, kun muuttomatkalla olevat joutsenet viettävät lepo- ja tankkaushetkeä . Kuva: Vesilahti 14.10.2017

Havaintokirja
Sammalmättään helmet

Eilen 15.10.2017 oli aurinkoinen syyspäivä pitkästä aikaa. Se houkutteli sienimetsään ja katselemaan luonnon kauneutta syksyn väreissä. Pikkupoika oli mummon mukana ja huuteli, tule katsomaan , mitä helmiä mättäällä on. Ja olihan siinä kauniita kastehelmiä sammalikossa. Pieni lapsi näki luonnon kauneuden aivan lähietäisyydellä. Mietin, miten tärkeää on lapsenkin nähdä metsän pieniäkin ihmeitä. Kaivoin taskusta pienen taskukameran […]

Havaintokirja
Karpalon kaunis kasvupaikka

Kesämökin läheisyydessä on metsälampi, jonka rannoilla kasvaa lakkoja ja karpaloita. Lakkasato jäi pieneksi tänä kesänä, mutta karpaloita näyttää tulevan runsaasti. Odottavat ensimmäisiä yöpakkasia näin kauniilla mättäillä. Tosin ensimmäiset maistijaiset jo keräsin.

Havaintokirja
Joutsenien lepohetki

Konnunsuon pelloilla oli noin sata laulujoutsenta ja 50 pikkujoutsenta 14. lokakuuta 2017. Linnut ruokailivat pellolla ja uivat pelolle syntyneessä tulvalammikossa. Kohta matka jatkuu kohti etelää.

Havaintokirja
Iltapäivä Muonionjoella.

Sumuisen aamun jälkeen.

Havaintokirja
Kaurisvierailu aamuhämärässä

Kolme metsäkaurista seurasi uroskauriin hajujälkiä pihallani. Oli pakko käyttää salamavaloa, mutta se ei häirinnyt niitä ollenkaan.

Havaintokirja
Lepohetki

Istuskelin suuren pellon lähellä ja kuvailin kauriita, sitten näin nämä kaksi herraa. Siinä ne minua vastapäätä lepäilivät metsän suojassa.

Havaintokirja
Vaalea Täpläkauris

Harvinainen Täpläkaurispukki seisoi metsän reunalla ja katseli kun pysähdyimme, otin kuvan. Oli jo hämärää joten laatu on heikkoa. Kiva lisä Valkohäntien lisäksi.

Havaintokirja
Harmaapäätikka

On se hieno lintu, mutta säikähtäessä rääkäsy on aika ikävä, voittaa jopa närhen äänen.

Havaintokirja
Joutsenet peltojen vesialtaissa

Joutsenet nauttivat olostaan peltojen vesialtaissa, kun saavat siinä samalla napsia ruokaa suuhunsa. Vettä on tänä syksynä tosiaan satanut, niin että pellot lainehtivat. kuva: 13.10.2017 Vesilahti

Havaintokirja
Rantaheinikko syksyn väreissä

Sateisten päivien lomassa aurinko kultasi rantaheinikon Iidesjärvellä Tampereella.

Havaintokirja
Me muuttajat.

Lintujen syysmuutto on nyt kiihkeimmillään.

Havaintokirja
Huoltohommia

Metsäkauris tuli käymään aamuhämärässä. Nyt se ei löytänyt ruokaa, joten se keskittyi nuolemaan ja rapsuttelemaan turkkiaan.

Havaintokirja
Kärpässieni puussa

Oravan ruokavarastoa talveksi. Siististi oli aseteltu oksanhankaan.

Havaintokirja
Syksyinen Myllykoski

Syysretken yksi kohokohdista Myllykoski ja sen upeat kuohut