VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

Numero 1/18 ilmestyy 18.1.
Numero 2/18 ilmestyy 22.2.
Numero 3/18 ilmestyy 29.3.
Numero 4/18 ilmestyy 4.5.
Numero 5/18 ilmestyy 7.6.
Numero 6/18 ilmestyy 16.8.
Numero 7/18 ilmestyy 20.9.
Numero 8/18 ilmestyy 18.10.
Numero 9/18 ilmestyy 15.11.
Numero 10/18 ilmestyy 13.12.

Suomen Luonto -lehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa.

Tilaajapalvelu
(
Osoitteenmuutos, tilauksen uusiminen tai peruutus yms):

– tilaajapalvelu@sll.fi
– (09) 228 08 210 (arkisin klo 9-15)
palautelomake >>

 

MAINOS
on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
Ilmestyy 22.2. Kevät tuo valon takaisin luontoon. Asiaa ja kuvia kevättalvesta lehden sivuilla 14–23. Kannen tuulisen näkymän Kevolta kuvasi Tiina Törmänen.
ilmestyy 18.1. Alli on maamme kauneimpia lintuja; pesijä, muuttaja ja talvehtija. Kannen kuvasi Pekka Komi.
Ilmestyy 14.12. Orava on kaikkien tuttu. Lehden sivuilla 14-23 kerrotaan, miten kurrella menee. Kannen kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo.
Helmipöllön on hyvä torkkua suuren hongan huomassa. Lisää männystä marraskuun Suomen Luonnon sivuilla 14–23. Kansikuvan on ottanut Mika Honkalinna.
Karpalosuolla käynti kannattaa aina, mekin käymme marjassa lehden sivuilla 30–33. Kannen karpalot kuvasi Pentti Sormunen / Vastavalo.
Lähdemme siementen matkaan sivuilla 14–23. Kannen ohdakkeen siemenen kuvasi Taru Rantala/Vastavalo.
Uusinta tietoa lepakoiden kiehtovasta elämästä löydät lehden sivuilta 14–23. Kannen kuvasi Hannu Mänty.
Suuri kesänumero! Kannen päivänkakkarat kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo. Tässä numerossa tutkimme kiehtovaa kesäluontoa. Tule mukaan!
ilmestyy 4.5. Kuutti nukkuu veden alla kallionkolossa kuin avaruusmies aluksessaan. Ismo-kuutin kuvasi Juha Taskinen.
Näsiä ja liuska- eli herukkaperhonen kuuluvat kevään merkkeihin. Kannen kohtaamisen kuvasi Hannu Huovila / Vastavalo.
ilmestyy 23.2. Naiskuvaajan taidonnäyte. Puut heijastuvat lammen pinnasta Pyhätunturilla. Kuva monivalotustekniikalla/Irma Varrio.
Ilmestyy 19.1. Pirteä ja eloisa kuusitiainen on Suomen pienin tiainen ja viihtyy ruokinnoilla. Kannen linnun kuvasi Jussi Murtosaari / Leuku.
ilmestyy 9.12. Viime rauhoituksen 1974 jälkeen saukkokanta on elpynyt ja talvisin saukkoja voi nähdä monien vesistöjen sulissa. Kannen saukon kuvasi tarhaoloissa Jari Peltomäki.
ilmestyy 10.11. Valkoselkätikka sai vahvistusta Venäjältä ja voi nyt hyvin, sen todistavat tämänvuotiset 140 pesimäreviiriä. Kannen kuvasi Vesa Huttunen.
ilmestyy 6.10. Hirvi on luontomme ylväimpiä eläimiä. Teemme sivuilla 16–25 aikamatkan hirven ja ihmisen jääkauden jälkeiseen Suomeen. Kannen kuvasi Heikki Willamo.
ilmestyy 8.9. Liito-oravan voi hyvällä onnella nähdä päivälläkin. Suomessa tämä kiehtova laji on vielä kohtalaisen yleinen, mutta vähenee jatkuvasti. Kannen kuva: Benjam Pöntinen.
ilmestyy 11.8. Tuulihaukkoja näkee taas Suomen taivaalla. Pesälaatikot ovat isossa roolissa sen menestystarinassa. Kannen kuva Peter Cairns/naturepl.com.
Suomen Luonto 5/16 on satasivuinen 75-vuotisjuhlanumero! Kun karhu saa vainun, se nousee takajaloilleen. Haaskan se haistaa kilometrien päästä. Kannen kuvasi Lassi Rautiainen.
Keto-orvokki on monille tutuin Suomen 14 orvokkilajista. Esittelemme ne kaikki ja kerromme paljon muuta orvokeista. Kannen kuvasi Mauri Leivo.
ilmestyy 24.3.2016 Kontukimalainen on yksi siitepölyn kuljettajista ja raita tuottajista. Kerromme siitepölyn tiestä lehden sivuilla 42–46. Kuva: John Brackenbury/Science Photo Library.
Ilmestyy 18.2. Talvisin korpit liikkuvat yhdessä ja kokoontuvat isoiksi ryhmiksi hyvien ravintoapajien äärelle. Kuva: Mika Honkalinna.
ilmestyy 21.1. Kilpisjärvellä yhytetty tunturisopuli tuo terhakat terveiset arktisesta luonnosta, jota ilmastonmuutos nyt koettelee. Kuva: Jorma Luhta.
ilmestyy perjantaina 11.12. Kärppä pukeutuu talveksi valkoiseen pukuun. Se auttaa vilistäjää selviytymään. Kuva: Ville Heikkinen/Vastavalo.
ilmestyy 13.11. Nyt on taas ruokaa! Hömötiainen on löytänyt lintulaudalle. Kuva: Teppo Piira / Kainuun luontokuvat.
ilmestyy 9.10. Ei kartta vaan kiven pintaa. Lapinkiekkojäkälä ja muut rupijäkälät herättävät mielikuvituksen. Kuva: Eemeli Peltonen / Vastavalo.
ilmestyy 11.9. Seitti ja miten se tehdään. Ratasverkko on keilaristihämähäkin taidonnäyte. Kuva: Pekka Helo.
Ilmestyy 14.8. Herukkamittarin toukka mittaili lehtiä alkukesällä. Nyt se jo lentää perhosena. Kuva: Kimmo Silvonen.
Suuri kesäluontonumero! Värit eivät ole vain viehättäviä, vaan niillä on pitkä tehtävälista. Tytönkorennon lemmikillä kuvasi Arto Griinari.
Käenkaali eli ketunleipä on kaunis metsässä, mutta myös monille maistuva villivihannes.
ilmestyy 27.3. Villisiat ovat levittäytyneet Suomeen Venäjän Karjalasta. Tämän tonkijan yllätti Sven Zacek Virossa.
ilmestyy pe 20.2. Riekon kuvaaminen edellytti Markus Varesvuolta tuntien odottelua tunturissa. Peräänantamaton kuvaaja esitellään lehden sivuilla 16–25.
ilmestyy 23.1. Ahma on aito talvieläin. Uusinta tietoa sisupussin ravinnonkäytöstä ja käyttäytymisestä lehden sivuilla 16–25. Kuva: Jari Peltomäki.
Ilmestyy 12.12. Kuun valo leikkii talvimetsässä. Heikki Willamon tunnelmia yön ja päivän metsästä sekä sen elämästä lehden sivuilla 36–43.
Ilmestyy 14.11. Kuukkelikin viihtyy Suomenselällä. Kuva: Markus Sirkka.
Ilmestyy 10.10. Kuusipeuranaaras katsoo kuvaajaansa. Laji on tuotu meille, ja se on jo monin paikoin vakiintunut Etelä-Suomeen. Kuva: Heikki Willamo.
Ilmestyi 12.9. Mesisienet kasvavat ryppäinä. Ne ovat lahottajia, joiden lakit ovat syötäviä. Lisää sieniuutuuksia ja helposti toisiinsa sekoitettavia sienilajipareja lehden sivuilla. Kuva: Vesa Huttunen.
Ilmestyi 15.8. Kurjet, monimuotoiset heinät, mustikan haastajat, kangaskäärme, kotelosienet, jäärät, majakat, lampaat... Kuva: Samuli Haapasalo
Suuri kesänumero ilmestyi 6.6.! Kuvassa ahdekaunokki ja valkotäpläpaksupää. Kuva: Jussi Murtosaari / Leuku.
Ilmestyy 2.5. Peukaloinen on pieni lintu, mutta sen laulu on hämmästyttävän voimakasta. Kuva: Esa Ervasti / Vastavalo.
Ilmestyi 28.3. Geokätköilijä haltioituu retkellään myös Asikkalan Pulkkilanharjusta. Kuva: Hannu Vallas/Lentokuva Vallas.
Ilmestyi 21.2. Lapinpöllö tulee myyrien perässä joskus hyvinkin etelään kuten tämä keltasilmä, jonka Vesa Huttunen kuvasi Helsingissä. Muita aiheita mm. luontokuvakisa, Sini Saarelan Arktis, härkäsimppu, jään muodot, täpläverkkoperhonen ja susi.
Ilmestyi 17.1. Metso suojautuu kiepissä pakkaselta muiden metsäkanalintujen tapaan. Ukkometson kuvasi Jari Peltomäki.
Ilmestyy 13.12. Pahakolille kiivenneet retkeilijät kuvasi Tea Karvinen. Lisää talviretkikohteita lehden sivuilla 16-25.
Ilmestyy 15.11. Uteliaan variksen kuvasi Juha Blomberg. Aiheita: varislinnut, ilmastonmuutos, hiiripöllö, sammalet, Eläinmuseo,ritariperhonen, valkohäntäkauris ym.
Syystaivaan Linnunradan kuvasi Jorma Luhta. Taivaan ilmiöiden harrastajien lisäksi lehdessä mm. närhi, hirvi, Ahvenanmaan Rannö, syksyiset vaaksiaiset, hyvinvointia luonnosta, luomukanala ja Porvoon Ruskis. Seuraava Suomen Luonto ilmestyy 15.11.!
ilmestyy 13.9. Hyppyhämähäkin kuvasi Miikka Haimila. Kuva osallistui kesäkisaamme, jonka tulokset löytyvät lehden sivuilta 16–24.
ilmestyy 16.8. Ruokasienien valikoima kasvaa. Nyt maistelemaan nurminahikasta ja sikurirouskua! Kantarellin kuvasi Eemeli Peltonen/Vastavalo.
ilmestyy 14.6. Kesäjärven kuikkien kokoontumisen kuvasi Mauri Leivo. Kuikkien parissa ollaan sivuilla 16–23.
ilmestyy 10.5. Aikaisin keväällä kukkivan keto-orvokin kuvasi Jari Taivainen. Kukan tunnistaa muun muassa väreistä. Opi lisää kasveista lehden sivuilta 16–24.
ilmestyy 5.4.2013. Mervi Kunnasranta kuvasi kannen Usti-kuutin. Sinnikkään suojelutyön tuloksena norppia on jo yli 300.
Seppo Parkkinen kuvasi kantemme herukkaperhosen pajun kukinnolla Karkkilassa huhtikuussa 2012.
Benjam Pöntinen nappasi kansikuvamme Ylihärmässä talvehtineesta tunturipöllöstä. Muita aiheita tässä numerossa mm. siperianlehtikuusi, eläinkuvitukset, valkoposkihanhi, Kuhmon Jonkerinjärvi.
Timo Veijalainen kuvasi revontulet Muoniossa marraskuussa 2012. Muita aiheita mm. mäyrä, kanahaukka, taviokuurna, taimen, metsänhoito sekä La Gomeran saari.
Harri Nurminen kuvasi Hyvinkään Kurkisuon jääkukat lokakuun lopulla. Suo ei päätynyt poltettavaksi vaan säilyy suojeltuna. Muita aiheita mm. pakurikääpä, Porkkala ja muut kansallispuistoehdokkaat, etelänlepakko, tiaiset, jää, kaskenpoltto ja paljon muuta mielenkiintoista ja ajankohtaista luonto- ja ympäristöasiaa.
Tomi Muukkonen kuvasi syksyiset laulujoutsenet. Kerromme isojen ja pienten lintujen muutosta lehden sivuilla 18-26. Muita aiheita mm. seinälukit, kärppä, kultakaivoksen jätealtaiden ongelma, kuvauskojut ja karhu, Akseli Gallen-Kallela, luolat, luomu ja paljon muuta mielenkiintoista ja ajankohtaista luonto- ja ympäristöasiaa.
Ritva Kovalaisen Kuusamon Närängänvaarassa kuvaama kelopuu kertoo vanhan metsän tarinaa. Muita aiheita mm. siika, jouhisorsa, näätä, sienisääsket, neidonkorennot, Kiiminkijoki, Kivitunturi, luontomatkailijan Liettua, ekologiset lämmitysvaihtoehdot ja paljon muuta ajankohtaista luonto- ja ympäristöasiaa.
Suomen Luonto -lehden kuudennessa numerossa ihaillaan männikön kummajaista mäntykukkaa ja seurataan Jaakko Heinosen perässä suppilovahverometsään. Heikki Willamo seurasi koko kesän ketunpentujen elämää.  
Risto Petäjämäen siilikuva voitti Kuusamossa luontokuvakisan 2010. Suomen Luonto -lehden vuoden viidennessä numerossa tutkitaan lisäksi järviemme kirkkaimpia helmiä pintaa syvemmältä, tutustutaan suomalaisen metsän hienompiin perhosiin ja pureudutaan hyttysten levittämiin sairauksiin.  
Kantemme kevättähtimö löytyi Porvoosta; laji on tavallinen Uudellamaalla. Kevätkasvit esillä lehden sivuilla 34–40. Kannen kuvan otti Mauri Leivo. Suomen Luonto 4/12:n teemana on retkeily. Aiheina mm. lehtokurppa, palsasuot, näätä, maamehiläiset, Talvivaara, kevätkukat, Torronsuo, Saarenmaan orkideat, Vormsin saari, saapastesti sekä paljon muuta ajankohtaista ja kiinnostavaa luonto- ja ympäristöasiaa.  
Suomen Luonnossa 3/12 teemana on luontokuvaus. Lehdessä edellä mainittujen lisäksi mm. sepelkyyhky, Selkämeren kansallispuisto, ilves, tunnelmat karhukojusta, konkariluontokuvaajan vinkit lukijoillemme, Suomenojan lintukosteikko ja kirsikankukat Japanissa.
Tämä töyhtötiainen on yksi luontokuvaaja Heikki Willamon metsän tärkeimmistä hahmoista. Lisäksi lehdessä mm. sitruunaperhonen, kärppä, metsäkauris, mustarastas, viherkatot, gm-peruna, Riisitunturi, Bulgarian Rila-vuoret ja paljon muuta ajankohtaista ja kiinnostavaa luonto- ja ympäristöasiaa.  
Urpiaisen talvipäivään antaa energiaa mesiangervo. Lue talventörröttäjien ja lintujen tavoista lisää lehdestä!
Vesi kiehtoo valokuvaaja Vesa Huttusta olomuodoillaan ja arvoituksellisuudellaan. Näiden lisäksi lehdessä mm. hippiäinen, marraskuun kukat, kansallistaiteilijoiden maisemat nyt, kaivosbuumi, Viiankiaapa, Tadzhikistan, luontokuvaaja Vesa Huttunen ja paljon muuta ajankohtaista ja kiinnostavaa luonto- ja ympäristöasiaa.
Öisin vaeltelevia helmipöllöjä on rengastettu Merenkurkun Valassaarilla jo vuodesta 1979.
Kaupungeista tuttu valkoposkihanhi on kohta jo toiseksi runsain hanhemme. Lehden muita aiheita mm. pyy, talviuni, hanhet, kaarnakuoriaiset, uhanalaiset hämähäkit.
Lapissa vaeltavat tunturisopulit toivat muassaan myös tunturipöllöjä. Muita aiheita alkusyksyn numerossa mm. mesisienet, hämähäkit muuttavat, ruokkien rengastus.
Ketojen ja hakamaiden kunnostaminen auttaisi pikkusinisiipeä. Lisää uhanalaisista hyönteisistä lehdessä. Muita aiheita syyskesän numerossa: korvameduusa, lumpeet ja ulpukat, jäniksen kesä, virtavesien korennot.
Kulleroita Oulangan kansallispuistossa. Vuorossa on retkivinkkien osa 2: Pohjoisen ja idän ihmeet.
70-vuotisjuhlanumeromme on ilmestynyt! Muita aiheita mm.: Etelä-Suomen upeimmat luontoretkipaikat!, metsäpeura pelastui viime hetkellä, uhanalaiset kalat, kuovi, moottorikelkkareitit..
Sisiliskojen ja muiden matelijoiden sekä sammakkoeläinten uhanalaisuusluokitus on päivitetty. Muita aiheita mm.: Punavioletti viettelijä näsiä, Kimalaiset, Kiinaa junalla ja linja-autolla, Kasvokkain Tuomas Holopainen, Luontopiha.
Suomen Luonto -lehden numerossa 3/2011 aiheina muun muassa luonnon hiilivarastot, roudan sulaminen, uhatut linnut ja aiemmin Suomesta kadonneeksi luultu tammihiiri.
Suomen Luonto -lehden vuoden 2011 ensimmäisessä numerossa aiheina on mm. uhatut nisäkkäät, koskikara ja siivouspartioita harrastavat varikset ja lokit.
Korvatunturin ja muun Lapin lintu kuukkeli on kuin tähti joulukuusen latvassa. Kuva Markus Varesvuo. Vuoden turhake 2010 on turkis.
Missä käpyjä, siellä oravia. Heikot käpysadot ovat koetelleet heiluhäntiä, mutta toivoa paremmasta on näköpiirissä.
Karhut köllähtävät pian talviunille. Ennen sitä niiden on syötävä tuhdisti, jotta vararavintoa riittää koko talveksi.
Kurjet kokoontuvat syksyisin ruokailemaan pelloille. Vaasan muinainen viljapelloiksi muutettu meteoriittikraatteri kerää tuhansittain kurkia
Maisemakin kaipaa hoivaa. Pikkulepinkäinen viihtyy perinnemaisemassa.
Lappi puhkeaa kukkaan. Kurjenkanerva ja muut kylmään sopeutuneet kasvit värittävät tunturien rinteitä.
Saako sammakko seuraa? Vihersammakoita ja haisukonnia tulossa.
Tulitauko! Metsästäjät ovat heräämässä metsähanhen suojeluun.
Kuukkelia ei palella. Paksu höyhenpuku oli tänä talvena tarpeen.
Lumipuvulle on taas käyttöä. Metsäjänis on paksussa hangessa kuin kotonaan.