Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia. Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
100 päivää luonnossa

100 päivää luonnossa: Härkälintu, tuntematon

Kevätmuutolta juuri saapunut härkälintu tutkii reviiriä Valkealan Rapojärvellä 4.5.2017.

 
50/100

Ei niin harvinainen jos ei runsaskaan, mutta usein tuntematon: härkälintu. Nimi tulee hurjasta huudosta, mylvinnästä, johon ei voi olla kiinnittämättä huomiota ja ihmettelemättä: Mikä tuo lintu on! Vai onko se ylipäätään lintu?

Härkälintu on uikku, ei suuren suuri, silkkiuikkua pienempi. Kun härkälintu käy kalastamassa järvenselällä, kiikaroija voi hetken ihmetellä lajin määritystä, jos erityistuntomerkit eivät etäältä hahmotu. Mutta lähempää nähdessä värit ja muoto ovat selkeät ja kauniit: härkälintu on harmaan, punaisen ja ruskean värileikin sopusointuinen lintu. Nokan tyvessä on pikantisti keltaista. Härkälinnun vanha nimi oli harmaakurkku-uikku.

Härkälintua tapaa eniten Savon ja Hämeen järviltä, mutta laikuttainen levinneisyys ulottuu Koillismaalle ja eteläiseen Lappiin saakka. Myös meren saaristossa, erityisesti länsirannikolla tapaa härkälintua. Pesimiseen riittää pieni ruovikko tai muu sopiva vesikasvusto. Ja kalassa lintu siis uiskentelee järvenselilläkin.

Härkälinnun huutelu voi jatkua pitkällekin kesään. Niinpä kannattaa tänä kesänä, vaikkapa juhannuksena, tutkailla äänen suuntaan ja tutustua tähän omanlaiseensa uikkuun.

Härkälinnun onnistunut kalareissu Mäntyharjun Miekankoskella 24.8.2012, vähän ennen syysmuuton alkamista.
100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Silkkiuikku, salaperäinen kesytön!

Kesyttömän silkkiuikun elämä on mystistä. Korea ja salaperäinen lintu ei koskaan totu ihmiseen.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Virvatuli

Virvatulet elävät kansanperinteessä kaikkialla maailmassa ja löytyy niille tieteellisiäkin selityksiä.

Uutiset
Suomen kansallisperhonen on paatsamasinisiipi

Suomalaiset äänestivät maamme kansallisperhoseksi paatsamasinisiiven. Kansallisperhosäänestykseen osallistui jopa 36 500 ihmistä.