Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia. Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
MAINOS
100 päivää luonnossa

100 päivää luonnossa: Hiiripöllön voi nähdä juuri nyt!

Haukkapöllöksikin kutsuttu hiiripöllö saalistamassa Tenon rantaniityllä. Kuvat: Samuli Haapasalo

 
88/100

Pöllöjen kiintoisasta sukukunnasta hiiripöllö on siitä hauska, että se liikkuu päivällä. Kun hiiripöllöllä lisäksi on pöllöksi aika pitkä pyrstö, vatsassa selvä poikkijuovitus ja se lentää aika suoraviivaisesti, on sitä aiemmin osuvasti kutsuttu myös haukkapöllöksi.

Vaikka hiiripöllön levinneisyys painottuu vahvasti Lappiin ja Pohjois-Suomeen, erityisesti hyvinä myyrävuosina sitä tavataan harvalukuisesti pesivänä eteläistä Suomea myöten. Hiiripöllön pesä on tyypilliseti matalassa puunkolossa ja hiiripöllökin voi pesiä pöntössä.

Hiiripöllön tuima katse tunturikoivikossa.

 
Juuri tähän aikaan syksyllä hiiripöllöjä voi nähdä koko maassa etelärannikkoa myöten, sillä hiiripöllöjä vaeltaa syksyisin etelämmille saalismaille – tai oikeastaan ne vaeltavat yleensä idästä lännemmäksi.

Hiiripöllön havaitsemista helpottaa, että pöllö saattaa istua varsin avoimesti peltomaisemassa tolpan nokassa, ladon katolla tai puun latvassa metsän reunassa.

Kuvat hiiripöllöstä ovat vuodelta 2012, kaksi Tunturi-Lapista Tenon varresta ja kolmas Metsä-Lapista.

Hiiripöllö tähystää usein aika näkyvällä paikalla.
100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Hippiäinen, pieni kuningas

Pieni lintu, mutta juhlallinen nimi. Hippiäisen tieteellinen nimi viittaa kuninkaaseen, sillä sen kullankeltaisen päälaen voidaan ajatella kuvastavan kruunua.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kaamos-saukko

Juuri näinä päivinä viime syksynä kuljin Ruijassa Varanginvuonon rannoilla. Olin siellä aivan kaamoksen alla. Päivä oli lopuksi vain tunnin parin mittainen.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Pähkinähakki ensilumilla

Suomen eteläisen ja lounaisen rannikon läheisyydessä ja paikoin sisämaassakin kasvaa pähkinäpensaslehtoja, joissa voi tavata hauskan näköisiä pähkinähakkeja.