Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia. Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
100 päivää luonnossa

100 päivää luonnossa: Kolme kesäistä kuvaa kiurusta

Hiidenmaan niityillä tarjoaa katajanlatva kiurullekin levähdyspaikan. Kuvat: Samuli Haapasalo

 
57/100

Kiurun laulu kuuluu taivaalta, joskus niin korkealta, että silmä tuskin tavoittaa laulajaa. Kiuru intoutuu laulamaan heti kun se nousee niityltä tai pellolta laululentoonsa ja jatkaa laulamista ylös korkeuksiin. Laululennon loppuvaiheessa kiuru pudottautuu alas kuin kivi. Muuttomatkallaankin kiuru saattaa laulaa lennossa kirkkaana maaliskuun päivänä. Edelleen kiuru laulaa kesäaamuina.

Kiuru nousemassa korkeuksiin Viron Läänemaan maisemissa.

 
Auringonnousun aikaan kuuluva kiurujen yhteinen pesimäajan alun konsertti nostaa kuulijan sisimpään aivan valloittavan tunnelman. Muun muassa Sofi Oksanen on kuvannut tuon tunnelman lyhyen taidokkaasti, voimakasta kaipuuta herättäen.

Harvemmin kiurua näkee maassa, koska se kätkeytyy kasvillisuuden joukkoon. Aurinko- ja hiekkakylvyt peltoteillä tuovat sen kuitenkin näkyville. Joskus se istahtaa myös pienen katajan latvaan, vaikkei istuinpuuta reviirillään tarvitsekaan. Pelto ja niitty ovat sen koti.

Kiurun ruokavalio on monipuolinen, muuten ei varhainen kevätmuutto ensimmäisten joukossa olisi mahdollinen.Tässä perinneaidalla istuva kiuru kesäisen saaliinsa kanssa.

 

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Käenpiika

Käenpiika on vähentynyt Suomessa voimakkaasti, mutta kohdennetuilla pöntötyksillä on saatu hyviä tuloksia.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Harmaasieppo, huomaamattomasti lähellä!

Harmaasieppo on vailla räikeitä tuntomerkkejä ja kovia äännähdyksiä. Huomion kiinnittää kuitenkin erikoiset ihmistä lähellä olevat pesäpaikat.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tiklit kaupunkipihassa

Kaupunkipihassa vieraillut tikliparvi muistuttaa pihojen ja kaupunkiluonnon tärkeydestä niin linnuille kuin ihmistenkin ilona.