Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia. Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 9/2017

Helmipöllön on hyvä torkkua suuren hongan huomassa. Lisää männystä marraskuun Suomen Luonnon sivuilla 14–23. Kansikuvan on ottanut Mika Honkalinna.
MAINOS
100 päivää luonnossa

100 päivää luonnossa: kultarinnan ylistys

Kun kultarinta laulaa, sen kurkku näkyy kauniin punaisena. Kuva Samuli Haapasalo

 
41/100

Nimensä kultarinta on saanut kullan värisestä kurkustaan ja vatsastaan. Kultarinta on hyvin kaunis. Mutta sillä on myös poikkeuksellisen hieno laulu. Laulu muistuttaa aika paljonkin mestarillisia yölaulajia kuten luhtakerttusta, mutta kultarinta on päivälintu. Varsinkin aamuvarhaisella kultarinta ja yölaulajat saattavat kuitenkin olla yhtä aikaa äänessä.

Yksi tyypillinen säe, joka kuuluu aina kultarinnan lauluun on: dsä dsä fiii -aine. Se toistuu tunnusomaisesti aika ajoin. Kultarinta saattaa intoutua laulussaan hurjaan menoon, kiihkeään rytmiin ja suureen määrään säriseviä ja soituvia ääniä. Kultarinta on myös erittäin taitava matkija. Sen laulusta voi poimia kymmenkuntakin muuta lintua – enkä enemmänkin, jos tuntisi vielä sen muuttomatkalle osuneita laulajia!

Kultarinta on juuri saapunut, kesä on ovella! Linnun löytää helpoiten mukavista, vähän villiintyneistäkin puistoista tai isoista pihoista, joissa on niin kauniita lehtipuita, pensaita ja vaihtelevaa aluskasvillisuuttakin. Metsistä kultarinta viihtyy kaikkein tuoreimmissa ja lehtevimmissä.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Makeasti oravainen

Makeasti oravainen makaa sammalhuoneessansa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Miksi laulat lintuseni?

Mustapääkerttu aloitti muuttonsa jo kolmisen viikkoa sitten, ja lehtokerttujen muutto on nyt hyvässä vauhdissa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Laulun ystävä

Laulurastaan laulu kuuluu aivan erottamattomasti suomalaiseen metsä- ja mielenmaisemaan.