42/100

Mustapääkerttu aloitti muuttonsa jo kolmisen viikkoa sitten ja laulaa innokkaasti. Sen nimi voisi olla myös punapääkerttu, sillä naaraan päälakikalotti on kauniin ruskeanpunainen.

Osuin soivaan lintuun, joka pelottomasti, minua kai havaitsematta esitti taitojaan. Hyönteinen suussa se painoi siron kehonsa oksaa vasten ja levitti pyrstönsä ylös viuhkaksi. Viuhka ei kuitenkaan vielä käynyt: punapää ei ilmestynyt paikalle. Reviirilaulussaan mustapää kuitenkin kertoi varanneensa ”luumulehdon”, villiintyneiden luumujen ja tuomien metsäsaarekkeen, punapäätä varten.

Mustapääkertun laulu on lehtojen kauneimpia, lehtokerttumainen, varsin voimakas jokellus ja ja loppuun kirkkaat venähtävät huilut. Lehtokerttua on sanottu musikaalisimmaksi linnuksemme, sen välillä pitkäkestoinen jokellus svengaakin kuin paras Bachin (puron) musiikki. Lehtokerttujen muutto on nyt hyvässä käynnissä.

Molemmat kertut ovat varsin piileskeleviä, lehtokerttu kovinkin! Mutta lehtokertun laulu ja äänet kuuluvat erottamattomasti kesäiseen päivään.

Tässä lehtokerttu, vailla erityisiä tuntomerkkejä, huomaamaton, vaatimaton ja piileskelevä, mutta loistelias muusikko. (19.5.2017, Viro, Läänemaa)

 
Kuuntelin näitä laulajia Viron Läänemaalla, kun retkeilin siellä ystävieni kanssa. Kevään eroa Suomenlahden toiselle puolelle oli vain pari päivää. Pitkään ja paljonkin myöhässä ollut kevät kiri aikatauluunsa viime viikolla, kun monet laulavat linnut saapuivat kalenterin mukaisesti. Oli yllättävää kuulla jo viikko sitten kuhankeittäjä ja loppuviikosta punavarpunen, vaikkei lehti ollut juuri hiirenkorvallakaan – molemmat lajithan ovat lehteväksi ehtineen loppukevään, oikeastaan alkavan kesän lintuja. Iltasella sirisi jo pensasirkkalintu. Oli mukava, kun vähän myöhäinen sarvipöllöpariskuntakin asettui huhuilemaan tunnelmallisesti pihapiirin yöhön.

Ps. Ja aivan upeata oli arktikan allien sekä hanhien, pääosin valkkareitten, keskiviikolle 17.5. osunut Suomenlahden päämuutto. Kuulin, että hanhia laskettiin Suomen rannikolla uskomaton ennätysmäärä, noin 365 000 lintua!

100 päivää luonnossaSuomi 100

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.