Samuli Haapasalo

Lintuharrastaja
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia. Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
100 päivää luonnossa

100 päivää luonnossa: Vanhimmat lintumme kaakkuri ja kuikka

Kaakkurin alkuvoimaa! Kuvat Samuli Haapasalo.

 
61/100

Metsäjärvierämaiden pienten kauniitten lampien ja suolampareiden kaakkuri on yksi suurista suosikkilinnuistani. Sitä olen seurannut ja tutkinut vuosikymmeniä. Sana suosikki tuntuu kuitenkin sanontana hieman modernilta, kun kaakkuri on Suomessa pesivistä linnuista tieteen systematiikassa kuikkalintuna vanhin. Kaakkuri on vuosikymmenten ajan tehnyt minuun linnuista syvimmän ja mystisimmän vaikutuksen.

Kuikka on sen yhtä vanha isoveli, ja tutumpi useimmille siintävien järvenselkien kuuluvana huutelijana. Ja kun matkalla lammilta selkävesille kalaan kaakkuri huutaa kantavaa kaa kaa kaa ka-ka-ka kaaa kaaaa -huutoaan, se suorastaan holvaa maiseman.

Kaakkurit lentävät pesimälammiltaan suurille järvenselille kalaan ja tuovat palatessaan poikasille yhden kalan kerrallaan poikittain nokassaan.

Molemmat alkulinnut munivat vain kaksi munaa, joita ne hautovat lähes kuukauden painautuen vaaran uhatessa matalaksi. Retkeilijän tai kalamiehen ei sovi asettua pesimäaikana liian lähelle näitä lintuja.

Kaakkurin huudot pesimälammilla ovat hurjia, vangitsevan alkuvoimaisia ja voimakkaita. Yhtyneenä soidinmenojen pystyssä uimiseen, veteen painautumiseen ja hurjiin takaa-ajoihin ja syöksyihin, äänitunnelma muodostuu yhä vain hurjemmaksi. Punainen kaula, virtaviivainen ruumis, punaiset silmät, viirut kaulan sivussa ja jalat aivan takana täydellistävät linnun alkuvoimaisen olemuksen. Kiikkuri kaakkuri kirjava lintu!

Kuikat kerääntyvät kalastaviin parviin järvenselille loppukesästä. Tämä kuikkaparvi kalasteli Valkealan Luujärvellä elokuussa 2012.

Kaakkurin levinneisyys ulottuu hyvin pohjoiseen puuttomalle tundralle ja Jäämeren saarille, ympäri arktisen alueen. Kuikka pesii Euraasiassa, ylhäällä sekin, vaikkei ihan yhtä pohjoisessa asti. Muut maailman kuikkalajit ovat jääkuikka, amerikanjääkuikka sekä pohjoisen Tyynenmeren tundrakuikka, joka on lähellä meikäläistä kuikkaa. Kaikki pohjoisen lintuja.

Vielä vanha ja nuori jääkuikka Varanginvonolla kaukaa kuvattuna elokuun lopulla 2013.
100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Haarapääskyn pesinnät

Retkeilijän tuntuman perusteella haarapääskyn pesiä on ollut tänä vuonna vähän ja moni pesintä on epäonnistunut.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Syyskesän luonnossa

Mitä kaikkea luonnossa kulkija näkee ja kokee, kun kalenteri taittuu elokuulle ja syksy alkaa lähestyä?

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Tiltaltin tilkutus

Tiltaltin tilkutus on niin aamuvarhaisen, keskipäivän kulkijan kuin iltavirkunkin ilona.