Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2017

Ilmestyy 14.12. Orava on kaikkien tuttu. Lehden sivuilla 14-23 kerrotaan, miten kurrella menee. Kannen kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Aineetonta joulua!

Kuvitukset: Anne Stolt

 
Aineettomat joululahjat ovat entistä suositumpia ja valinnanvaraa on saimaannorpan uima­rauhasta turkis­eläinten tarhattomaan tulevaisuuteen.

Lahja ilman konkreettista, hypisteltävää tavaraa ei kuitenkaan ole mikään uusi juttu, vaikka aineettomuus onkin vakiintunut merkittäväksi osaksi suomalaista lahjaperinnettä.

”Jo antiikin Kreikassa annettiin aineettomia lahjoja, kuten arvonimiä, uskollisuuden osoituksena lahjoittajalle. Lahjan antaja odotti myös jonkinlaista vastalahjaa itselleen”, sanoo kulttuuriperintötutkimuksen jatko-opiskelija Maija Santikko Turun yliopistosta.

Aineettomien lahjojen kasvavalle suosiolle on selkeät perusteet. Kestävä kehitys ja eettisyys ovat monille tärkeitä asioita lahjan valinnassa.

”Sitä mukaa, kun varallisuus kasvaa, on entistä vaikeampaa keksiä lahjoja ihmisille, joilla on jo kaikkea. Monet pikemminkin karsivat turhia tavaroita elämästään. Tämä trendi lisää aineettomien lahjojen suosiota. Toinen tämän päivän lahjoihin liittyvä trendi on lahjatoiveiden kysyminen etukäteen”, Santikko valaisee.

Mutta onko aineeton lahja alkuunkaan lahja, kun sitä ei voi koskettaa?

”Lahjan tunnusmerkit vaihtelevat sen mukaan, mistä näkökulmasta lahjoja tutkitaan. Lahjassa on mielestäni olennaisempaa se, että lahja on annettu vastikkeetta kuin se, mikä sen sisältö on.”

 
Aineettomia lahjavinkkejä

Eläimet | Lahjoituksella voi tukea eläinten oloja ja oikeuksia edistävää työtä.
www.lahjaelaimille.fi

Luonto | Turvaa kaupunki­luontoa ja lähimetsiä 10 eurolla, anna saimaannorpalle uimarauhaa 30 eurolla tai takaa karhu­perheelle korpi­maita 50 eurolla.
www.sll.fi/lahjaluonnolle

WWF | Lahjoituksen voi antaa naalille, jääkarhulle tai metsä­peuralle. Sivuilta voi ladata myös sähköisen joulukortin.
www.wwf.fi

Metsä | Miten olisi lahjaksi pala luonnontilaista metsää ja lupaus metsäretkestä vielä kaupan päälle?
www.luonnon­perintosaatio.fi

HSY | Helsingin Seudun Ympäristö­palvelu HSY on listannut kattavasti tavaraa parempia joululahjaideoita, kuten palveluja, elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä.
www.annajotainmuuta.fi

Uutiset
Vuoden 2017 turhake-ehdokkaat

Katso tästä kaikki yli 400 tämän vuoden turhake-ehdokasta, jotka Suomen Luonnon lukijat lähettivät.

Vinkit
Veisimme kullan, mirhamin...

Joululaulussa Me käymme joulun viettohon mainitaan mirhami, mutta mitä se on?

Uutiset
Vuoden 2017 turhake on fleece

Vuoden 2017 turhakkeeksi valitusta fleecestä irtoaa pesussa mikromuovia, joka tekee kankaasta ympäristölle haitallisen.