Maailman vanhin tunnettu lintu, vähintään 65-vuotias havaijinalbatossi Wisdom on saanut jälleen poikasen. Poikasen kuoriutuminen huomattiin 1. helmikuuta Midwayn atollin suojelualueella Tyynellämerellä. Haudonta oli alkanut marraskuun lopulla.

Wisdom oli kuoriutumisen hetkellä merellä ja palasi viime viikonloppuna. Se alkoi hoivata poikasta ja puoliso lähti vuorostaan merelle.

Poikanen sai nimekseen Kūkini, mikä havaijissa tarkoittaa sanansaattajaa.

Wisdom_flickr_USFWS_kiah24806129731_17d65b475e_k

Wisdomin poikanen puolison hoivissa. Kuva Kiah Walker / USFWS

Nykyisin 97-vuotias Chandler Robbins pyydysti hautomassa olleen Wisdomin vuonna 1956. Lintu oli tuolloin ainakin viisivuotias. Yhdysvaltain kala- ja riistahallinnon (USFWS) mukaan lintu on sen jälkeen lentänyt arviolta viisi miljoonaa kilometriä, mikä vastaa kuutta tai seitsemää käyntiä Kuussa.

Albatrossit tekevät ruokailulentoja jopa tuhannen kilometrin päähän. Ne syövät lähinnä mustekalaa ja kaloja, mikä siis vaikuttaa ainakin albatrossien maailmassa terveelliseltä ravinnolta.

Nisäkkäiden joukossa erittäin vanhoina poikasia voivat saada norsut. Eräät valaat voivat elää vielä norsuja vanhemmiksi, mutta niiden poikimista ei ole voitu vastaavasti seurata.

Metsätöitä Kaakkois-Aasian Myanmarissa tehneistä aasiannorsuista on sen sijaan pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta tuli Turun yliopiston tutkijan Mirkka Lahdenperän tutkimusaihe. Hän tutkii vanhenemisen evoluutiota.

Aasiannorsuja töissä Myanmarissa. Kuva Virpi Lummaa.

Aasiannorsuja Myanmarissa. Kuva Virpi Lummaa.

”Vanhin norsu oli todennäköisesti 65 vuotias tai lähellä sitä ikää saadessaan poikasen. Tämä norsu on kuitenkin otettu kiinni luonnosta ja ikä on siis arvio eikä aivan tarkka”, Mirkka Lahdenperä toteaa.

”Populaatiosta kuitenkin löytyy myös muita yli 60-vuotiaana synnyttäneitä. Vanhin norsu jonka ikä tiedetään aivan tarkasti (ja joka siis on syntynyt vankeudessa) oli 54-vuotias poikasen syntyessä. Myös afrikannorsuilla lisääntyminen vanhalla iällä on tavallista, Amboselin populaatiota seuranneiden tutkijiden mukaan usea naaras on arvioitu yli 60-vuotiaaksi poikasen syntyessä.”

aasiannorsuhavaijinalbatrossilisääntymisikä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.