Suomessa voidaan nähdä lähes täydellinen auringonpimennys perjantaina 20. maaliskuuta 2015. Pimennys on maksimissaan klo 12.02–12.14. Kilpisjärvellä Kuu peittää Auringosta enimmillään 94 prosenttia ja Helsingissäkin 82 prosenttia.
”Ilmiössä on kyse siitä, että Kuun kulkee sopivasti Maan ja Auringon välistä. Suomessa pimennys näkyy tällä kertaa osittaisena, mutta jossakin päin maailmaa se näkyy täydellisenä”, Ursan tiedottaja Anne Liljeström selventää.

Täydellinen auringonpimennys nähtiin meillä viimeksi 1990 ja seuraavaksi sitä voi ihmetellä vasta 111 vuoden päästä vuonna 2126. Osittaisia pimennyksiä tapahtuu tiuhemmin, viimeksi sellainen nähtiin 2012 ja seuraava on luvassa jo 2018.

Auringonpimennys kiinnostaa ihmisiä kovasti. ”Kun taivaankappaleiden liikkeitä ei vielä tunnettu, Auringon pimeneminen oli varmasti pelottava ilmiö”, Liljeström sanoo. ”Se ennakoi jotakin kamalaa tapahtuvaksi. Nykyisin ei olla niin taikauskoisia, vaikka esimerkiksi astrologia (tähdistä ennustaminen) pitääkin edelleen pintansa. Jotkut varmasti näkevät ilmiössä edelleen jotakin enemmän kuin vain Kuun ja Auringon aseman.”

Auringonpimennys ei tee päivästä yötä. Kuun lipuminen Auringon editse kestää parisen tuntia, joten silmä tottuu siihen.

Katsomisesta Liljeströmillä on tärkeää sanottavaa: ”Ilman suojalaseja Aurinkoa ei pidä silmäillä. Se on vaarallista, vaikkei Aurinko näkyisi kokonaan. Lämpösäteily kuumentaa silmän verkkokalvon ja voi aiheuttaa pahan vaurion.”

Ursan verkkokaupasta on myyty kaikki pimennyslasit loppuun, mutta ei hätää. Rautakaupoista voi kysellä hitsarin laseja nro 14, jotka ovat tarpeeksi tummat. Silmiensä tähden vaaleampiin laseihin ei pidä tyytyä.

 

auringonpimennys

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.