Mukava juuresvaihtoehto perunalle tai vaikkapa lantulle on ulkomaan ihme bataatti. Tämä köynnöstävä juures kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-
Amerikassa, ja se on myös vanha viljelykasvi.

Bataatti on terveellinen vaihtoehto, sillä se sisältää C-vitamiinia ja oranssit bataatit lisäksi muun muassa beetakaroteenia. Bataatteja saa paitsi oranssina myös punaisena, violettina ja ruskeana.

MAUKKAITA BATAATTIRESPETEJÄ, OLE HYVÄ!

Uunibataatit fetatäytteellä
3–4 pientä luomubataattia
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Täyte:
1rkl fetajuusto
3 rkl creme fraichea
1 rkl silputtua tilliä ja ruohosipulia
mustapippuria myllystä

Pese bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Voitele leikkauspinnat öljyllä ja ripottele niille kevyesti suolaa ja pippuria. Kypsennä bataattiveneitä 200 asteessa 40–50 minuuttia. Sekoita murennettu feta ranskankermaan ja mausta vihersilpulla sekä mustapippurilla.

Bataatin & punajuuren liitto
2 raakaa punajuurta
1 iso bataatti
1 punasipuli
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1  pussi aurajuustomurua
2  dl kermaa

Pinnalle
2  rkl korppujauhoja

Kuori ja leikkaa punajuuret lohkoiksi. Keitä lohkot höyrykattilassa tai niukassa vedessä. Kuori ja lohko bataatti sekä punasipuli. Lisää lohkot noin vartin päästä punajuurien kaveriksi kattilaan kypsymään. Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää mausteet, juusto ja kerma. Sekoita hyvin. Kaada voideltuun uunivuokaan. Ripota pintaan korppujauhoja. Paista laatikko uunin alaosassa 200 asteessa noin tunti.

Bataattiranskikset

1 bataatti

Mausteseos:
2 rkl öljyä
1 tl grillausmaustetta
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl korppujauhoja

Pese bataatti hyvin ja pilko se kuorineen ohuiksi tikuiksi. Mittaa mausteseoksen ainekset kulhoon ja sekoita. Kierittele bataattitikut seoksessa tai laita mausteseos muovipussiin ja bataattitikut perään ja hyrskyttele tikkuja pussissa. Levitä bataattitikut uunipellille ja paista niitä 225 asteessa puolisen tuntia.

bataattirespetiruokaohje

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.