Vinkit

Bongaa joutsen!

Kuva: Pekka Komi

Joutsenbongaus-viikonloppuna 25.–26.10. jokainen voi kartuttaa tietoja kansallislintumme syysmääristä. Pesimäajan ulkopuolella laulujoutsen viihtyy parvissa ja on hyvin kuuluva ja helposti havaittava laji. Jokainen havainto on arvokas kokonaiskannan selvittämisessä.

Birdlife Suomi järjesti Joutsenbongauksen ensimmäisen kerran syksyllä 2012. Viime syksynä Joutsenbongauksessa ilmoitettiin 3300 havaintoa, ja laulujoutsenia havaittiin noin 52 200.

Tänä vuonna laulujoutsen on myös BirdLife Suomen vuoden lintu.

Joutsenbongaukseen osallistuminen on helppoa:

* Laske tai arvioi näkemiesi joutsenten lukumäärä. Jos havainnoit useammalla paikalla, laske määrät kultakin paikalta erikseen.
* Voit ilmoittaa tietoja joutsenille vaarallisista sähkölangoista, vaikket olisi viikonloppuna havainnut yhtään joutsenta.
* Ilmoita havaintosi verkkolomakkeella, joka avataan Joutsenbongauksen alkaessa lauantaina 25.10.

Lisätietoja: www.birdlife.fi

Sulkavan havaintovihko
Joutsen syönyt kortteen leposilmut, kasviton laikku pysyy paikalla pitkään.
Uutiset
Siivet kantavat taas

Suomen kansallislintu laulujoutsen on voimissaan. Varmimmin laulujoutsenen tapaa pesimäaikaan reheviltä järviltä ja lahdilta. Syksyisin isot vaaleat viivyttelevät suurin joukoin muun muassa merenlahdissa ja sisävesien virtapaikoissa. Talven tullen ne muuttavat sulien perässä etelämmäksi. Kuuntele laulujoutsenen ääntä!

Vuodenajat
Kuuntele: Kevään kuuluvin fanfaari!

Keväisin laulujoutsenten pesimävesiltä kaikuu kova metakka, kun reviirinomistajat karkottavat liian lähelle tunkeutuvia uudispareja loitommalle. Vapun jälkeen kailotus lakkaa, sillä reviirinrajat on käyty ja emot piileskelevät nyt pesiensä luona. Kuuntele komea ääninäyte!