Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 9/2016

ilmestyy 10.11. Valkoselkätikka sai vahvistusta Venäjältä ja voi nyt hyvin, sen todistavat tämänvuotiset 140 pesimäreviiriä. Kannen kuvasi Vesa Huttunen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Eläinmaailman erilaiset isät

Kääpiösimpansseilla eli bonoboilla on 98-prosenttisesti samat geenit kuin ihmisillä. Bonoboisät osallistuvat jälkeläistensä hoitoon. Kuva: Zoonar GmbH / Alamy

 
Ihmisperheessä sekä isät että äidit osallistuvat lasten hoivaamiseen. Samoin on muun muassa kääpiösimpansseilla eli bonoboilla: onhan niillä meidän ihmisten kanssa peräti 98-prosenttisesti samat geenit.

Veden allakin on huolehtivia isiä: esimerkiksi särmäneulakoiras huolehtii pikkusärmäneuloista ja useilla vesiluteilla ne ovat nimenomaan isät, jotka hoitavat jälkikasvua.

Laajaan turvaverkostoon luottavat puolestaan sudet, joiden pentujen perään katsovat naaraan ja koiraan lisäksi myös muut sisarukset.

Kullekin lajille on siis kehittynyt erilaisia vanhemmuusjärjestelmiä sen mukaan, mikä toimii parhaiten.

Lue lisää Eläinmaailman erilaisista isistä 10.11. ilmestyneestä Suomen Luonnosta.

Ihmisen hoivissa

Pyhtään lintuhoitola auttaa siivilleen lukuisia – jopa satoja – lintuja vuosittain.

Toimituksen blogi
Uutiset
Nisäkäspinnoja ropisee

Kuinka monta nisäkäslajia Suomesta voi löytää vuoden aikana? Osallistu nisäkäspinnakisaan!