Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Ensimmäiset kyyt ovat heränneet

Kyykoiras lämmittelee. Kuva: Lisse Tarnanen

 
Lämpö herättelee hiljalleen luontoa uuteen kevääseen. Luonto-Liiton Kevätseurannassa on tehty havaintoja jo siilistäkin ja seitsenpistepirkosta.

Tarja Porkkala kuvasi leppäkertun Tampereella 11. maaliskuuta Havaintokirjaan.

 
Myös kyyt kiemurtelevat talvehtimiskoloistaan ottamaan osansa auringon lämmöstä. Luontokuvaaja ja luontoharrastaja Lisse Tarnanen näki ensimmäisen tämän kevään kyyn viikonloppuna Itä-Helsingissä. Hän on seurannut kyiden keväitä usean vuoden ajan ja huomannut, että viime vuosina kyyt ovat heräilleet  maaliskuun  10. päivän tienoilla. Kyiden herääminen onkin aikaistunut pääkaupunkiseudulla parilla viikolla.

“Kevään ensimmäiset kyyt ovat koiraita, jotka kypsyttelevät auringon lämmössä sukusolujaan. Naaraat heräävät myöhemmin”, Tarnanen sanoo.

Vuodenajat
Bongaa kevään ensimmäinen sinivuokko tai leskenlehti!

Ilmoita kevään ensihavaintosi leskenlehdestä ja sinivuokosta.

Kysy luonnosta
Onko toimivia käärmekarkotteita olemassa?

Onko mitään tieteellisesti toimivaksi todistettua keinoa karkottaa kyyt pois aivan pihapiiristä? Yhdysvalloissa myydään erilaisia ”snake repellent” -kemikaaleja. Toimivatko ne?

Vinkit
Tutustu Suomen käärmeisiin

Kevät on pian jo niin pitkällä, että kyyt ja rantakäärmeet matelevat esille. Suomen käärmeet -näyttelyssä voi tutustua käärmekuviin kaikessa rauhassa.