Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 7/2014

Ilmestyi 12.9. Mesisienet kasvavat ryppäinä. Ne ovat lahottajia, joiden lakit ovat syötäviä. Lisää sieniuutuuksia ja helposti toisiinsa sekoitettavia sienilajipareja lehden sivuilla. Kuva: Vesa Huttunen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Herkkutatti vai sappitatti?

Kuva: Jouni Tikkanen

Paremmissakin piireissä on tapahtunut, että vieraille tarjottuun sienipiirakkaan on livahtanut sappitatti. Jo yhdestä virhemäärityksestä ruoka on pilalla. Vaikka sappitatti on myrkytön, se maistuu pistävän kitkerältä.

Yleensä sappitatin tuntomerkiksi mainitaan tumma verkko, joka peittää jalan latvaa. Se onkin usein hyvä tapa erottaa sieni lehmäntatista tai herkkutatista. Lehmäntatilla on jalassa mustaa nukkatupsua, ei verkkoa. Herkkutateilla jalan latvaosa on taas valkoisen verkon peitossa. Vasemmanpuoleisessa sienessä se näkyykin, jos tarkentaa hyvin lähelle.

Myös nuoren sappitatin (kuvassa oikealla) jalan verkko on kuitenkin joskus vaalea. Pillitkään eivät ole vielä pullistuneet alaspäin, kuten ne itiöemän vanhetessa tekevät.

Kokenutta sienestäjää auttaa kuitenkin sienen muoto: herkkutatti on pullean tukeva, stereotyyppisen tatin näköinen, sappitatti keskimäärin laihempi. Sappitatin pillit ovat myös jo arasti vaaleanpunaiset, kun ne herkkutatilla ovat kermanvalkoiset. Myöhemmin sapitatin pillit punehtuisivat lisää. Herkkutatilla ne muuttuisivat kellertäviksi ja vanhemmiten oliivinvihreiksi.
 Sappitatin lakki on vaaleamman ruskea kuin useimpien herkkutattien, mutta jo verkkokuvion ja pillien värin perusteella sekaannukset pitäisi voida välttää.

Varmemmaksi vakuudeksi sientä voi maistaa: herkkutatin maku on niin mieto ja miellyttävä, että se käy sellaisenaan tatticarpaccioon. Sappitatti tuo puolestaan kielelle yksiselitteisen karvaan maun.

 

Lisää aiheesta Suomen Luonnossa 7/2014, joka ilmestyy perjantaina 12. syyskuuta.

Vinkit
Keltavahvero vai valevahvero?

Opi erottamaan toisiaan muistuttavat sienet.

Vinkit
Ukonsieni vai ruskokärpässieni?

Erota toisiaan muistuttavat sienet

Vinkit
Mustavahakas vai isojuurekas?

Erota toisiaan muistuttavat sienet.