”Meidän täytyy päästä irti fossiilienergiasta ja nopeasti.” Tämän viestin Ruotsin Juoksengissa asuva Urpo Taskinen vie Pariisin ilmastokokoukseen (30.11.–11.12.2015) poljettavalla kolmipyöräisellä velomobiilillaan, katetulla nojapyörällä, jota ennen kutsuttiin kinneriksi.

Velomobiili on sivuseikka, mutta tärkeä katseenvangitsija. Taskisen vakava sanoma on paketoitu iloisenväriseen keltapunaiseen kapseliin. Hänen taktiikkansa on parkkeerata toimituksen ikkunan alle, soittaa toimittajalle ja pyytää häntä katsomaan ulos. Toimii!

Kaupunkeja toimituksineen sattuu Taskisen matkalle useita. Nyt hän on Helsingissä, josta matka jatkuu Tukholmaan ja sieltä muun muassa Jönköpingin, Lundin, Trelleborgin, Travemunden, Hampurin, Oldenburgin, Dronten, Amsterdamin ja Belgian Gentin kautta Ranskan maaperälle.

Tukholmassa Taskinen liittyy muutamaksi päiväksi ilmastonmuutosta esiin nostavaan Run for your life -viestijuoksuun (http://runforyourlife.nu/sv/delta/). Juoksijoita on tuhat, joista kukin juoksee neljä kilometriä. Viestikapula on Jäämereltä poimittu kivi. Juoksu starttasi Kiirunasta 9.11.2015 ja se päättyy 29.11. Pariisiin, missä järjestetään iso mielenosoitus.

Mobiili lahestyy
Taskinen polkee peräti parisataa kilometriä päivässä. Velomobiilin keskinopeus on noin 35 kilometriä tunnissa, mutta huippunopeus lähentelee sataa kilometriä. Ajokissa istutaan rennossa takanojassa ja sata kilometriä yhteen menoon sujuu kuulemma tuskitta, joskin runsaasti hikoillen.

Hollannin Dronten on Taskisen matkalla merkittävä pysähdyspaikka, koska siellä on velomobiilitehdas. Hän aikoo koeajaa nelipyöräisen mallin, joka on kolmipyöräistä turvallisempi.

velomobiili
Urpo Taskinen on työskennellyt Ruotsin luonnonsuojeluliitossa vuodesta 1992. Nykyisin hän on Norrbottenin luonnonsuojeluyhdistyksen koordinaattori. Taskisella on suomalaiset juuret, isä on alun perin Savosta ja äiti Lapista.

Pariisin ilmastokokousvelomobiili

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.