Kaikkein herkintä aikaa kasveille on alkukesä, jolloin ne kukkivat ja tarvitsevat pölyttäjiä. Mustikka, puolukka, juolukka, riekonmarja, lakka, vadelma ja mansikka ovat kaikki hyönteispölytteisiä kasveja.

Variksenmarja sen sijaan on tyrnin tapaan tuulipölytteinen ja siksi sadoltaan vakaa. Se on myös Suomen kolmanneksi runsain marja heti mustikan ja puolukan jälkeen. Kahdesta alalajista erityisesti pohjoisempi pohjanvariksenmarja marjoo hyvin, Kainuusta etelään kasvava etelänvariksenmarja aavistuksen niukemmin.

Antosyaaneja variksenmarjassa on mustikkaakin enemmän. Se on mainio mehumarja, mutta myös pirtelöiden ja hillojen raaka-aine, eikä se ole ansainnut vähättelevää nimeään. Sitä on vain käsiteltävä varovaisemmin kuin mustikkaa, koska kuori on paksu ja siitä irtoaa kitkerää makua. Viime vuosina variksenmarjasta on alettu tehdä jopa viinejä.

 

Variksenmarja
Empetrum nigrum

Levinneisyys: Koko maassa. Kahta alalajia: pohjanvariksenmarjaa ja etelänvariksenmarjaa. Meren kalliorannoilta ja hietikoilta rämeille, kangasmetsiin ja tuntureille saakka.

Tuntomerkit: Matala, ainavihanta varpu, jolla on mustat, kiiltävät marjat. Lyhyet neulasmaiset lehdet.

Merkitys: Kiirunalle ja riekolle variksenmarja merkitsee samaa kuin mustikka teerelle ja pyylle. Myös monien muiden lintujen elinehto.

marjatmarjavinkitmarjavinkkivariksenmarja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.