Uusin numero

Suomen Luonto 3/2018

Ilmestyy 29.3. Tutustumme Kuhmossa elävään Tatjana-karhuun. Kannessa on sen pentu Lunak, jonka kuvasi Markus Sirkka.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Hyypänmunat huurussa

Töyhtöhyypän hyljätyn pesän kaksi munaa ovat peittymässä lumeen keväisen raekuuron jälkeen. Kuva: Harri Hölttä

 
Tällä viikolla lumi- ja raesateita on saatu Etelä-Suomea myöten ja sää on ollut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää.

Takatalvi aiheuttaa aina linnuille erilaisia hankaluuksia. Ravinnonhankinta voi vaikeutua tai estyä kokonaan, pesintä voi mennä myttyyn ja joskus täytyy lähteä paluumuutolle takaisin etelään. Voi sitä jupinaa, mikä liian varhain kotipellolleen saapuneiden töyhtöhyyppien parvessa lumisateessa ja pohjoistuulessa käy. ”Kenen idea oli lähteä näin varhain?”

Ongelmat ovat usein sitä suurempia, mitä myöhemmin keväällä takatalvi iskee, sillä silloin linnut ovat jo voineet aloittaa pesintänsä. Tällaiset riskit palasivat tuoreeltaan mieleeni, kun törmäsin vanhoja lintukuviani selatessa oheiseen kuvaan: töyhtöhyypän hyljätyn pesän kaksi munaa ovat peittymässä lumeen keväisen raekuuron jälkeen. Pohjois-Savon Varpaisjärvellä otettu kuva on kaikkea muuta kuin tuore, 1990-luvun alusta, mutta kertoo hyvin kevään karusta puolesta. Pesinnän aloittamisessa varhain on riskinsä.

Kuvasta erottuu munien ja rakeiden lisäksi kuitenkin myös mustalta näyttävä maa. Todennäköistä onkin, että takatalvinen lumisade ei ole ollut ainoa hyypänpesän turma, vaan sitä on edeltänyt alueen kulotus tai pakoon päässyt tuli. Pelkkää raekuuroa hyyppäemo ei olisi välttämättä paennutkaan.

Ei käy hyyppää kateeksi. Ensin käristetään ja sitten tulee lunta tupaan. Toivottavasti emo ehti vielä aloittaa pesinnän alusta.

Teksti ja kuva: Harri Hölttä
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja.

Kysy luonnosta
Mistä linnut löytävät mineraaleja?

Pyysimme aikanaan lukijoilta havaintoja siitä, miten linnut löytävät mineraaleja. Saimme viisi vastausta, jotka kaikki koskevat käpylintuja. Kaksi havaintoa tuli Lapista ja kolme Länsi-Suomesta.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kihu

Kihun nimi "parasiticus" viittaa linnun erikoiseen tapaan hankkia ruokansa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Talviluonnon päivänä

100 päivää luonnossa -sarja esittelee havaintoja luonnosta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden ajan. Tänään 4. helmikuuta vietetään talviluonnon päivää ja nautitaan kaamoksen väistymisestä sekä keskitalven luonnosta.