Kesän ykkösmauste tilli kelpaa myös aterian pääosaan perunoiden seuraksi tai leivänpäällysteeksi.
Kesän ykkösmauste tilli kelpaa myös aterian pääosaan perunoiden seuraksi tai leivänpäällysteeksi.
Tillipesto
1 puntti tilliä (noin 2 dl hienonnettuna) = 0,04 kgCO2e
1/2 dl oliiviöljyä = 0,14 kgCO2e
1 dl cashewpähkinöitä = 0,16 kgCO2e
puolikas sitruuna = 0,03 kgCO2e
2 valkosipulin kynttä = 0,00 kgCO2e
3 rkl hiivahiutaleita
mustapippuria myllystä
Hienonna tilli. Kaikkein paksuimmat varret voi jättää käyttämättä. Hienonna myös valkosipuli ja purista sitruunan mehu.
Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella.
Tillipeston hiilijalanjälki kgCO2e
– raaka-aineet yhteensä 0,37
– yhteensä 0,37
– per annos 0,1
Peruna on ilmastosankari: vain kraanaveden aiheuttamat päästöt kiloa kohden ovat pienemmät kuin perunanviljelyn tuottamat 0,2 kg CO2e/kg.
Resepti on Kausiruokaa-kirjasta: Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadesoja & Anna Melasniemi: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. Teos 2011. 275 s.
Marjoja, sieniä ja kotimaista kalaa soisi syötävän enemmän siksikin, että Euroopalle on osoittautunut haastavaksi saada unionissa kulutetun ruoan ekologinen jalanjälki edes kohtuulliselle tasolle.
Atlantin merivirtojen virtausjärjestelmä AMOC säätelee monin tavoin lämpötiloja ja sademääriä eri puolilla maapalloa. Tuore tutkimus ennustaa, että 50 prosentin todennäköisyydellä virtaus hidastuu 40–60 vuodessa niin, että Suomen keskilämpötila putoaa kylmemmäksi kuin nykyinen keskilämpötila Utsjoella.
Vaikka lähes kolme neljästä suomalaisesta asuu kaupungissa, olemme silti kansana pohjoisten havumetsien kasvatteja. Lue tai kuuntele Pekka Niittysen kolumni!