Suomen taivas pimenee – mutta yö ehkä hieman vähemmän kuin viime talvena. Auringon aktiivisuus on ensi talvea kohden nousemassa huippuunsa. Tämä tuo taivaalle revontulia aina, kun Auringonpurkaus saapuu tänne voimakkaana. Purkauksen hiukkaset törmäävät yläilmakehän aineksiin, jolloin syntyy erivärisiä revontulia riippuen siitä, onko törmäyskohteena happiatomi vai jokin muu.

Valon leikki käy todella korkealla, vähintään noin sadan kilometrin korkeudessa. Revontulia voi nähdä Keski-Euroopassakin, mutta komeimmillaan ne loimottavat täällä pohjoisessa. Aurinkotuulena saapuva materia pääsee kunnolla ilmakehään vain napa-alueiden tuntumassa; muualla maan magneettikenttä torjuu sen.

Auringon purkauksia seurataan tänä ja ensi vuonna erityisen tarkasti. Purkauksen tulo Maahan kestää tavallisesti yhdestä muutamaan päivään (niiden vauhti on keskimäärin 500 kilometriä sekunnissa). Maata vartioi satelliitti 1,6 miljoonan kilometrin päässä, ja saamme tuoretta tietoa noin tuntia ennen häiriöitä.

Varoitukset ovat aiheellisia, koska revontulien ohella purkaukset häiritsevät radioliikennettä ja satelliitteja. Voimakkaimmat purkaukset ovat johtaneet sähkökatkoihin, kuten vuonna 1989 Kanadan Quebeckissa, missä koko sähköverkko kaatui.
Suomen Luonto kertoo huipun aikana ajankohtaisista Auringon purkauksista Facebook-sivuillaan.

auringonpurkausrevontulet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.