Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 2/2015

ilmestyy pe 20.2. Riekon kuvaaminen edellytti Markus Varesvuolta tuntien odottelua tunturissa. Peräänantamaton kuvaaja esitellään lehden sivuilla 16–25.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Jään ääniä

Kuva: Johanna Mehtola

 
Vaikka Lauri Hallikainen ei pysty näkemään jään paksuutta, hän kuulee sen äänen korkeudesta.

“Viimeksi olen tallentanut jään ääniä; paksun jään matalia vongahduksia ja ohuen jään korkeita ääniä, jotka ovat kuin viulun vingahduksia tai ihmeellistä joikua. Ne ääntelevät ilmanpaineen ja lämpötilan muuttuessa yhtä aikaa.”

Lue Lauri Hallikaisen haastattelu Suomen Luonnon numerosta 2/2015 ja katso video täältä.

Äänet kannattaa kuunnella kuulokkeilla.

Pakkasta noin -15 astetta, jään paksuus noin 30-40 cm, tuuli koillisesta 1-3 m/s, jään pinta lumeton, äänitetty 4.4.2014 klo 22.30 Kuopion Hirvilahdessa.


Jään paksuus n 5-15 cm, pakkasta -25 astetta, tuuli pohjoisesta 2 m/s, jään pinnalla lunta 5 cm, äänitetty 14.12.2009 klo. 4.30 Kuopion Kaislastenlahdessa.

Säästöliekillä sään armoilla
Ystävämme lumi

Huoneihmiset ovat hukanneet talven ja lumen, kuin marraskuusta kevääseen talviunta nukkuvat muumit. Lumi koetaan suoranaisena vitsauksena. Harakanpesässä lumi on ystävä.

Uutiset
Itämerellä uusi jään vähyyden ennätys – tai sitten ei

Itämerellä syntyi Ruotsin Ilmatieteen ja hydrologian laitoksen mukaan tänä talvena uusi jään vähyyden ennätys. Suomen Ilmatieteen laitoksen jäätutkija Jouni Vainio pitää tätä mahdollisena, mutta mittauksissa on tulkinnanvaraisuuta.

Vinkit
Urosilves kutsuu naarasta

Kuuntele, kun urosilves kajauttaa kaksi kutsuhuutosarjaa. Ilveksen kiima-aikana maalis–huhtikuussa urosilves voi vaeltaa naaraita etsien jopa kymmeniä kilometrejä yhdessä yössä.