Heikki Nevanlinna

Ilmakehätieteen asiantuntija
Heikki Nevanlinna vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin erikoisalanaan ilmakehän ilmiöt. Nevanlinna on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010 alkaen.
Uusin numero

Suomen Luonto 10/2017

Ilmestyy 14.12. Orava on kaikkien tuttu. Lehden sivuilla 14-23 kerrotaan, miten kurrella menee. Kannen kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo.
MAINOS
Kysy luonnosta

Järvisateenkaari

Kuva: Erkki Helin

Elokuun lopussa järvellä näkyi hetkellinen spektri-ilmiö. Veden pinnalla oli paikoin siitepölyä muistuttavaa hiutalemattoa.
Miten värit syntyvät?

Kuvan ”sateenkaaressa” lienee kyse samantapaisesta ilmiöstä kuin jos vedenpinnalle on joutunut öljyä tai muuta kevyttä nestettä. Silloin pinnassa näkyy sateenkaaren värit.
Ilmiö johtuu siitä, että kevyempi öljy tai kuten ilmeisesti tässä, tiivis siitepölykerros, heijastaa osan auringonvalosta takaisin. Osa läpäisee kerroksen, mutta heijastuu alempana olevasta vesikerroksesta ilmaan.

Kun eri kerroksista lähteneet säteet kohtaavat toisensa, säteiden välille syntyy valon interferenssiä, joka näkyy eri spektrin värien eriytymisenä sateenkaarta muistuttavaksi valoilmiöksi.
Kun aurinko syksyisin päivällä paistaa melko alhaalta, se edesauttaa järvisateenkaaren näkymistä laajalla alueella.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 9/2015
Kysy luonnosta
Miten otsoniaukko vaikuttaa meihin?

Miksi otsoniaukon sanotaan olevan suurin juuri keväällä? Mikä merkitys otsonikerroksella on ja miten aukko syntyy?

Kysy luonnosta
Kohtalokas salamanisku

Kuoleeko esimerkiksi lokki vedessä ukkosella jos salama iskee veteen?

Kysy luonnosta
Salamat ja tulivuorenpurkaus

Islantilaisen tulivuorenpurkauksen aikaan julkaistuissa kuvissa näkyy salamointia. Liittyvätkö nämä jotenkin yhteen vai onko kyse sattumasta?