Jaakko Kullberg

Hyönteisasiantuntija
Jaakko Kullberg vastaa Kysy luonnosta -palstalle tulleisiin kysymyksiin erikoisalueenaan hyönteiset. Kullberg on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2013.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 5/2017

Suuri kesänumero! Kannen päivänkakkarat kuvasi Pentti Sormunen/Vastavalo. Tässä numerossa tutkimme kiehtovaa kesäluontoa. Tule mukaan!
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Kysy luonnosta

Jötkäle kovakuoriaiseksi

Kuva: Fritz Geller-Grimm / CC-BY-SA-2.0

 
Huomasin viime toukokuussa Puijonlaaksossa ison hyönteisen. Se ei liene ihan tavallinen kovakuoriainen.

Kovakuoriainen on suurin turilaslajimme kesä- eli kastanjaturilas (Melolontha hippocastani).

Aikuinen kuoriainen on melkoinen jötkäle, 20–25 milliä, ja selvästi myöhemmin keskikesällä lentävää juhannusturilasta (Amphimallon solstitiale) kookkaampi sekä punertavan ruskea. Sitä ei voi sekoittaa muihin meikäläisiin lajeihin.

Keski-Euroopassa esiintyy yleisenä hyvin samannäköinen saksanturilas (Melolontha melolontha), joka on Suomesta tavattu vain kulkeutuneena importtilajina. Tulevaisuus näyttää pääseekö laji leviämään meille etelästä, mitä lienee syytä hiukan pelätä, koska laji on puutarhoissa melkoinen riesa ja esiintynyt aikoinaan Ruotsissakin melkoisena maanvaivana.

Kastanjaturilaat lähtevät liikkeelle toisesta nimestään huolimatta jo loppukeväästä toukokuussa ja lentävät jopa heinäkuuhun alkuun saakka. Niitä saattaa nähdä joukoittain iltahämärissä parveilemassa pihamaalla esimerkiksi omenapuiden latvoissa. Hidas ja pörisevä lento kiinnittää helposti huomiota, jos turilaita on paljon.

Aikuiset turilaat elävä 5–7 viikkoa ja naaraat munivat 60–80 munaa syvälle maahan, missä toukat elävät 3–5 vuotta syöden kasvien juuria. Toukat koteloituvat 4–5 sentin jötkäleinä 20–100 sentin syvyyteen ja aikuiset kuoriutuvat jo syksyllä ja jäävät talvehtimaan maan sisään.

Kysy luonnosta
Miksi ampiaiset himoitsevat kalaa?

Viime kesänä olen kalastamisen jälkeen saanut ahventen lisäksi vihaisia amppareita. Ilmiö on tämän kesän uutuus. Mistä moinen amppareiden kalanhimo?

Kysy luonnosta
Vaeltava toukkakulkue – aarremato

Mikä mahtoi olla vaeltava toukka-armeija, joka viime elokuussa eteni määrätietoisesti keskellä metsää olevalla mökkitiellä Kuorevedellä?