Johanna Mehtola

Toimittaja
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2010

Korvatunturin ja muun Lapin lintu kuukkeli on kuin tähti joulukuusen latvassa. Kuva Markus Varesvuo. Vuoden turhake 2010 on turkis.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Joulukuusi kaipaa hoitoa

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 
Metsäkuusi eli kuusi (Picea abies) kuuluu mäntykasvien heimoon. Metsäkuusi jakautuu kahteen alalajiin: euroopankuuseen (Picea abies subsp. abies) ja siperiankuuseen (Picea abies subsp. obovata). Euroopankuusi kasvaa 30–50 metriä pitkäksi, ja se on pisin puulajimme. Siperiankuusi on lyhytkasvuisempi ja kapeampi kuin euroopankuusi.

Kuusesta voi nähdä luonnossa hyvin erilaisia muotoja: maanmyötäisiä, kapea- ja leveäkasvuisia sekä riippa- ja pystyoksaisia. Kyseessä on kuitenkin sama laji, metsäkuusi, eri muodoissa.

Kuusi on tullut Suomeen idästä ja alkoi yleistyä noin 6000 vuotta sitten, kun ilmasto viileni. Se on nuorempi tulokas kuin koivu ja mänty. Kuusi on toiseksi yleisin puulajimme: reilut 30 prosenttia puustostamme on kuusta.

Joulukuusen hoito-ohjeet:
* Kaadettua kuusta säilytetään ulkotiloissa.
* Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa viileässä, muutaman asteen lämpötilalssa hitaasti parin vuorokauden ajan ennen jalkaan laittamista. Puun tyven pitää olla koko sulatuksen ajan vesiämpärissä.
* Sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden kohtisuorasti. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta.
* Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys on tarkistettava useasti.
* Kasteluveteen ei tarvitse laittaa lannoitetta. Aseta puu mahdollisimman kauas lämmönlähteistä kuten lämpöpattereista ja takoista ja huolehdi tasaisesta kastelusta.
* Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat.
* Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on puukohtaista vaihtelua.

Lähde: Joulupuuseura

Voit lukea kuusen joulupuuhistoriasta Suomen Luonnosta 10/2010.

Vinkit
Vähemmän kuluttavaa joulua!

Ekologinen joulunvietto kiinnostaa monia. Ekojoulua viettämällä säästää aikaa, hermoja, rahaa ja luontoa. Nyt tuumasta toimeen!

Arkiston aarteitaVinkit
Arkiston aarteita: Oi kuusipuu

Joulukuusi on perua jo esikristillisellä ajalla yleistyneestä puiden juhlakäytöstä. Puun vihreys oli vertauskuva kasvulle ja hyvinvoinnille.

Uutiset
Lauha sää pitää kuusen käynnissä

Lauhana talvena kuusi voi syödä eväitään. Puu kuluttaa sokereita, mutta valo ei riitä yhteyttämiseen.