Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 10/2015

ilmestyy perjantaina 11.12. Kärppä pukeutuu talveksi valkoiseen pukuun. Se auttaa vilistäjää selviytymään. Kuva: Ville Heikkinen/Vastavalo.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Uutiset

Joutsenet lentävät sinfoniaan

Muuttoreitillä olevat kurjet ja joutsenet tekivät Sibeliukseen suuren vaikutuksen. Kuvassa kurkiaura. Kuva: Jorma Luhta / Leuku

 
Sibelius meni keväisin Tuusulanjärven rannalle katsomaan laulujoutsenia. Joutsenten, hanhien ja kurkien muuttoreitti kulki talon yli.

Sibeliusta sykähdyttäneet kurjet ja joutsenet olivat tuolloin paljon nykyistä harvinaisempia. Hän tallensi monia havaintoja niistä päiväkirjoihinsa.

”Erikoista havaita, ettei millään koko maailmassa, ei taiteessa, kirjallisuudessa eikä musiikissa, ole minuun samanlaista vaikutusta kuin näillä joutsenilla + kurjilla + villihanhilla. Niiden ääni ja olemus!” hän kirjoitti huhtikuussa 1915.

Sibelius temppelissään Ainolassa Järvenpäässä 1940-luvulla. Kuva: Santeri Levas / Suomen Valokuvataiteen museo
Sibelius temppelissään Ainolassa Järvenpäässä 1940-luvulla. Kuva: Santeri Levas / Suomen Valokuvataiteen museo

 
Hän näki tuona keväänä 16 joutsenta ja intoutui tallentamaan päiväkirjaansa teeman, joka päätyi 5. sinfonian finaaliin.

”Yksi elämäni suurista vaikutelmista! Herrajumala tuota kauneutta. Ne kiertelivät pitkään yläpuolellani. Katosivat auringon utuun välkehtivänä hopeanauhana. Ääntely samaa puupuhallintyyppiä kuin kurkien, mutta ilman tremoloa. Joutsenten ääni lähenee enemmän trumpettia joskin sarrusofonisointi on ilmeinen. Matala kertosäe, joka muistuttaa pienen lapsen itkua. Luonnonmystiikkaa ja elämäntuskaa.”

Kurkien äänien hän kirjoitti olevan läheisintä sukua omalle sielulleen. ”Näin lentäviä kurkia täynnä musiikkia. Opin jälleen suunnattomasti soinnista”, hän kirjoitti 1915.

Kuuntele Sibeliusta inspiroineen laulujoutsenen ääni:

 

Juttu julkaistu Suomen Luonnossa 10/15.

Teksti: Ritva Kupari. Laulujoutsenen ääni: Hannes Tiira.
Vuodenajat
Naali on arktisimpia lajejamme

Naalin kuuluminen lajistoomme kertoo Suomen olevan pohjoisimmissa osissaan arktinen maa.

Uutiset
Vuoden 2015 turhake-ehdokkaat

Katso tästä kaikki 460 tämän vuoden turhake-ehdokasta, jotka Suomen Luonnon lukijat lähettivät. Mukana myös porkkananteroitin!

Kysy luonnosta
Mitä tähtiä?

Mikä on tämä kummallinen sieni? Näitä kasvaa runsaasti lenkkipolun varrella Savossa päin.