Julkaistu numerossa

Suomen Luonto 9/2017

Helmipöllön on hyvä torkkua suuren hongan huomassa. Lisää männystä marraskuun Suomen Luonnon sivuilla 14–23. Kansikuvan on ottanut Mika Honkalinna.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Kaamosvalaita katsomassa

Kuva: Arctic Whale Tours

 
”Miekkavalas kello yhdessä !” huikkaa valassafariopas Lauri Pietikäinen aluksen etukannelta. Nyt hälytyksen voi antaa myös suomeksi, koska valtaosa osallistujista tulee Suomesta. Olemme Tromssan vuonoissa, ja aluksemme starttasi kaupungin keskustan satamasta aamuhämärissä. Alus lähestyy hitaasti havaintopistettä, ja pian miekkavalaiden selkäeviä alkaa näkyä eri puolilla avaraa vuonon lahtea.

Ne uivat ryhmissä ja ahdistavat sillejä selvästi yhteistyötä tehden. Usein näkyy vain selkäeviä, mutta silloin tällöin upea mustavalkoinen valas ponnahtaa enemmän näkyviin veden pinnalle. Opimme, että koiraspuolisen miekkavalaan selkäevä on pystysuora kolmio, kun naaraalla on selkäevän kärjessä eräänlainen kolo, ”koukku”.

Jo ennen valaita koimme hienon luontoelämyksen. Alus lähestyi luotoa, missä merikotkien tiedettiin istuskelevan kyttäämässä saalista paikallisesta karimetsojen porukasta. Yhtäkkiä karimetsot ponnahtivat lentoon, ja pian äkkäsin syyn.

Sulava petolintu kaarteli ja teki syöksyjä lintuparvien sekaan. Tunturihaukka, hip hurraa! Aikuispukuinen tunturihaukka on vuonoissa melko harvinainen näky – yleensä ne pysyttelevät tunturiylängöillä läpi talven.

Pari tiivistä kyhmyhaahkaparvea ui vuonossa, muutama pikkuruokki lensi veden yllä, alleja ja merikotkia näkyi tietenkin yhtä mittaa.

Yksistään Tromssan alueella on 32 yritystä, jotka tarjoavat valasretkiä. Asiakkaita tulee ympäri Eurooppaa, ja aasialaiset turistit ovat täälläkin hyvin edustettuina. Kaamosajan veneretket tarjoavat erilaisia, joskus rankkojakin elämyksiä verrattuna vaikkapa Kalifornian rannikon valasretkiin.

Haitallisia ilmiöitä alkaa myös esiintyä. Jotkut safariyrittäjät pyrkivät vastuuttomasti liiankin innokkaasti valaiden lähelle täyttääkseen asiakkaiden kuvaustoiveita. Tämä saattaa häiritä valaiden ruokailua ja sosiaalista käyttäytymistä.

Valaiden tarkkailulle onkin luotu eettiset säännöt yhteistyössä valaiden suojelujärjestö WDCS:n (The Whale and Dolphin Conservation Society) kanssa. Säännöissä on asetettu rajat minimietäisyyksille ja tarkkailun kestolle. Tromssan alueella vain pari safariyritystä on toistaiseksi ottanut säännöt käyttöön.

Osa yrityksistä osallistuu myös tieteelliseen tutkimukseen esimerkiksi toimittamalla valokuvia yksilöllistä tunnistamista varten.

 

Lisätietoja: www.arcticwhaletours.com

 

Kuva: Arctic Whale Tours
Teksti: Esko Joutsamo
Uutiset
Suomen Luonto 9/17 on ilmestynyt!

Marraskuun lehdessä sukelletaan metsiemme runsaimman puun männyn saloihin, uidaan miekkavalaiden perässä Pohjois-Norjassa, etsitään harvinaista peikonnahkaa, vieraillaan Hämeenlinnan talvisella Ahvenistolla ja kuullaan, kuinka dna:ta hyödynnetään lajien tutkimisessa.

100 päivää luonnossa
100 päivää luonnossa: Kaamos-saukko

Juuri näinä päivinä viime syksynä kuljin Ruijassa Varanginvuonon rannoilla. Olin siellä aivan kaamoksen alla. Päivä oli lopuksi vain tunnin parin mittainen.

Uutiset
Onko orava jo uhanalainen?

Oravat ovat vähentyneet jo vuosikymmenten ajan. Uusi tutkimus paljastaa erityisesti metsäoravien ahdingon.