Sattui eteen kovasti kantarellin näköisiä sieniä. Haju on tosin pistävämpi ja hieman väkevämpi. Mikähän sieni on kyseessä? Ovatko ne syötäviä?

Kyseessä on valevahvero. Kulunut syksy (2010) oli todellinen valevahveron vuosi; yleensähän valevahveroa pidetään nimenomaan kuivan syksyn sienenä. Nyt oli hyvä mahdollisuus tutustua valevahveroon ruokasienenä; lajia voi syödä mietojen ruokasienien tapaan, vaikka monet kirjat pitävät sientä sitkeänä ja käyttökelvottomana. Omasta mielestäni se on kelpo ruokasieni, täysin kantarellin veroinen.

Valevahvero kasvaa usein lahopuulla tai metsän karikkeella mutta suosii myös kultturellimpaa ympäristöjä. Toisinaan tapaa myös päältä tummanruskeita valevahveroita, joille on annettukin oma nimi, ruskovalevahvero. Se on äskettäin todettu dna-testeillä eri lajiksi kuin valevahvero. Lisäksi on kolmaskin valevahvero, valjuvalevahvero, jonka heltat ovat lähes valkoiset. Ja vielä neljäskin, hyvin harvinainen tuoksuvalevahvero, jonka tuoksu muistuttaa mansikkaesanssia.

ruskovalevahverotuoksuvalevahverovalevahverovaljuvalevahvero

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.