Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Käpytikan peltirumpu

Käpytikka rummuttaa katuvalon kupua. Kuva: Annakaisa Vänttinen

 
Koskelassa Helsingissä metsä ja sen lähitienoot kaikuvat, kun käpytikka on vauhdissa. Tikan sarjamainen rummutus kuuluu metsän reunalta katulampusta. Käpytikka on huomannut, että metallisen katuvalon kuvusta lähtee komea ääni.

Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija ja lintuharrastaja Tapani Veistolan mukaan käpytikka on kosiopuuhissa. ”Käpytikkakoiras rummuttaa soidinlauluaan – metsissä keloihin, taajamissa lyhtypylväisiinkin”, kertoo Veistola.

Ilmiö on yleinen asutuksen liepeillä. Veistola kertoo samanlaisesta havainnosta viereisestä kaupunginosasta Kumpulasta, jossa pikkutikka toisinaan rummuttaa katulyhtyihin. ”Koko kylä kaikuu, vaikka itse lintu on varpusen kokoinen!”

Käpytikan rummutus vaikenee toukokuun puolella, kun se saa pesintäpuuhat kunnolla käytiin. Se valitsee pesäpuukseen yleisimmin haavan ja munii puun koloon toukokuussa neljästä seitsemään munaa. Puolentoista viikon hautomisen jälkeen poikaset kuoriutuvat ja aloittavat kilkattavan ääntelynsä.

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen
Vuodenajat
Kiljuhanhet saapuivat Viroon

Pohjolan kiljuhanhet saapuivat eilen seuraavalle muuttoetapille Viroon. Viimeiset kiljukkaat havaittiin Unkarissa kymmenen päivää aikaisemmin.

Pääkirjoitus: Harava ja zen

Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asu­mus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loitto­nevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pi­hapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.

Arkiston aarteitaVuodenajat
Arkiston aarteita: Pesäni on kotini

Jos linnut hakisivat pesätarpeensa kaupasta, hyllyn reunassa lukisi oksia, jäkälää, heinää, savea, karvoja, höyheniä, hämähäkinseittiä ja jossakin tapauksessa myös Aku Ankkaa.