Uusin numero

Suomen Luonto 4/2018

Isopunanirppu (Apion frumentarium) on nimestään huolimatta vain neljä milliä pitkä. Kärsäkäsmäisen kuvasi Sami Karjalainen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vinkit

Kaupungissa pörisee ja surisee

Kuva: Hanna Kaisa Vainio

Helsingin kaupunginteatterin kulmilla, Tokoinrannan vieressä sijaitsevassa Tarja Halosen puiston jännittävän näköiset rakennelmat kiinnittivät huomioni kauniina kesäpäivänä. Pakko mennä katsomaan mikä taideteos puistoon on pystytetty.

Ja mikä taideteos se onkaan! Se pörisee ja surisee ja tuoksuu kesälle. Infokyltissä kerrotaan, että Hexa-Hive on kokeellinen pesä kaupunkimehiläisille. Suurin pöntöistä on mehiläisten pesä, johon lentelee jatkuvalla syötöllä mehiläisiä sisään ja ulos pienistä rei’istä. Maassa olevien pönttöjen päällä ohikulkija voi puolestaan istua ja seurata tätä luonnon omaa teatteria.

Kukkia täynnä oleva suorakaiteen muotoinen istutuspenkki on Mehiläisten kiitorata. Se on ”alku- ja jälkiruoka meden ja siitepölyn hakuretkille lähteville ja niiltä palaaville mehiläisille ja silmänruokaa puiston vierailijoille”. Kiitoradan kukat on mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia edistäviä kasveja, joiden vuorottainen kukinta pitää radan kukassa läpi kesän.

Hexa-Hive ja Mehiläisten kiitorata -installaatio on osa Helsingissä kesän 2016 aikana järjestettävää Melliferopolis Fest -tapahtumaa. Melliferopolis-hankkeen takana ovat taiteilija ja kaupunkimehiläishoitaja Christina Stadlbauer ja vapaa kuraattori Ulla Taipale.

Kiinnostuin hankkeesta ja kysyin Taipaleelta hieman projektista. Taipale kertoo, että hankkeen tarkoitus on tuoda mehiläisiä ja ihmisiä yhteen. Hanke käynnistynyt jo vuonna 2012, jolloin ensimmäinen heksagonaalinen kaupunkimehiläispesä rakennettiin Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Taipale kertoo, että mehiläisiä hoitavat tänä kesänä Hanna Kaisa Vainio ja Christina Stadlbauer. Stadlbauer aloitti mehiläisten pitämisen yli kymmenen vuotta sitten Brysselissä ja Hanna Vainion mehiläisharrastus alkoi Helsingissä pari vuotta sitten.

Kuva: Annakaisa Vänttinen
Kuva: Annakaisa Vänttinen

”Hankkeen ympärille on kehittynyt vireä ja kansainvälinen yhteisö, joita yhdistää luovuus, avarakatseisuus ja kiinnostus mehiläisiin ja kaupunkiluontoon. Mehiläiset nähdään tärkeänä osana kaupunkien ekologiaa, ja mehiläispesät heidän koteinaan; ei hunajan tehotuotantolaitoksina, Ulla Taipale kertoo.

Kuva: Hanna Kaisa Vainio
Kuva: Hanna Kaisa Vainio

Kesällä 2016 toteutettavan Melliferopolis Fest -ohjelman tekijät ovat taiteilijoita ja tutkijoita, jotka ovat tulleet hankkeeseen mukaan pääasiassa jokavuotisten työpajojen kautta ja jotka ovat aloittaneet oman luovan työskentelynsä ja tutkimuksensa liittyen mehiläisiin, Taipale kertoo.

Kiinnostavan festivaalin ohjelmassa on muun muassa saksalaisen taiteilija Till Bovermannin Pesäkonsertti, eli konsertti mehiläiskylässä ihmisille ja mehiläisille, ohjattuja mehiläisteemaisia kävelykierroksia, työpajoja ja valokuvanäyttely. Konsertti pidetään Tarja Halosen puistossa 18. elokuuta.

Mielenkiintoinen ja hieno projekti tuli vastaani siis! Kannattaa tutustua.

Hexa-Hive ja Mehiläisten kiitorata on paikallaan Tarja Halosen puistossa syyskuun loppuun saakka.

Ulla Taipale vinkkaa vielä eräästä mielenkiintoisesta ohjelmasta festivaalilla: ”Toisella puolella Eläintarhantietä on koettavissa toinen Melliferopolis Festin teos, äänitila nimeltään Toinen Puoli. Toinen Puoli on kuvattu Sinisalon ekopoliittisessa romaanissa Enkelten Verta salaperäisenä rinnakkaisena maailmana, jonne mehiläiset pystyvät siirtymään. Vierailija voi kuunnella ääneen luettuja otteita kirjasta omalla älylaitteellaan kalliokukkulalla Eläintarhan Huvilan takana 24/7 syyskuun loppuun saakka arilyn-sovelluksen avulla.”

Lisätietoja Melliferopolis-hankkeesta ja Melliferopolis Fest -tapahtumasta www.melliferopolis.net

 

Videolla tunnelmia Pesäkonsertista Espoon Otaniemestä vuodelta 2013.

Kolumnit
Raevaara: Luontoa vihaava taiteilija

Taiteilijat rakastavat luontoa. Huomaan sen ystäväpiirissäni: oli kyse niin kirjailijasta, kuvataiteilijasta kuin muusikostakin, luonto on tärkeää. Metsään paetaan rauhoittumaan ja tuulettamaan ajatuksia. Luonnosta ammennetaan inspiraatiota, symboleita, metaforia ja tunnelmaa. Eläinten oikeudet tuntuvat tärkeiltä.

Miksi mehiläiset parveilevat?

Stadin tarhaajat ja Hunajafrendit ry:n sihteeri Merja-Riitta Laurila kertoo mehiläisten elämästä.

Hunaja houkuttelee – myös karhuja

Suomessa on jo noin 50 000 mehiläispesää. Mehiläistarhoja perustetaan nyt entistä enemmän myös kaupunkeihin. Maaseudulla elinkeinon ongelmana ovat karhut.