Helsingin kaupunginteatterin kulmilla, Tokoinrannan vieressä sijaitsevassa Tarja Halosen puiston jännittävän näköiset rakennelmat kiinnittivät huomioni kauniina kesäpäivänä. Pakko mennä katsomaan mikä taideteos puistoon on pystytetty.

Ja mikä taideteos se onkaan! Se pörisee ja surisee ja tuoksuu kesälle. Infokyltissä kerrotaan, että Hexa-Hive on kokeellinen pesä kaupunkimehiläisille. Suurin pöntöistä on mehiläisten pesä, johon lentelee jatkuvalla syötöllä mehiläisiä sisään ja ulos pienistä rei’istä. Maassa olevien pönttöjen päällä ohikulkija voi puolestaan istua ja seurata tätä luonnon omaa teatteria.

Kukkia täynnä oleva suorakaiteen muotoinen istutuspenkki on Mehiläisten kiitorata. Se on ”alku- ja jälkiruoka meden ja siitepölyn hakuretkille lähteville ja niiltä palaaville mehiläisille ja silmänruokaa puiston vierailijoille”. Kiitoradan kukat on mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia edistäviä kasveja, joiden vuorottainen kukinta pitää radan kukassa läpi kesän.

Hexa-Hive ja Mehiläisten kiitorata -installaatio on osa Helsingissä kesän 2016 aikana järjestettävää Melliferopolis Fest -tapahtumaa. Melliferopolis-hankkeen takana ovat taiteilija ja kaupunkimehiläishoitaja Christina Stadlbauer ja vapaa kuraattori Ulla Taipale.

Kiinnostuin hankkeesta ja kysyin Taipaleelta hieman projektista. Taipale kertoo, että hankkeen tarkoitus on tuoda mehiläisiä ja ihmisiä yhteen. Hanke käynnistynyt jo vuonna 2012, jolloin ensimmäinen heksagonaalinen kaupunkimehiläispesä rakennettiin Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Taipale kertoo, että mehiläisiä hoitavat tänä kesänä Hanna Kaisa Vainio ja Christina Stadlbauer. Stadlbauer aloitti mehiläisten pitämisen yli kymmenen vuotta sitten Brysselissä ja Hanna Vainion mehiläisharrastus alkoi Helsingissä pari vuotta sitten.

Kuva: Annakaisa Vänttinen

Kuva: Annakaisa Vänttinen

”Hankkeen ympärille on kehittynyt vireä ja kansainvälinen yhteisö, joita yhdistää luovuus, avarakatseisuus ja kiinnostus mehiläisiin ja kaupunkiluontoon. Mehiläiset nähdään tärkeänä osana kaupunkien ekologiaa, ja mehiläispesät heidän koteinaan; ei hunajan tehotuotantolaitoksina, Ulla Taipale kertoo.

Kuva: Hanna Kaisa Vainio

Kuva: Hanna Kaisa Vainio

Kesällä 2016 toteutettavan Melliferopolis Fest -ohjelman tekijät ovat taiteilijoita ja tutkijoita, jotka ovat tulleet hankkeeseen mukaan pääasiassa jokavuotisten työpajojen kautta ja jotka ovat aloittaneet oman luovan työskentelynsä ja tutkimuksensa liittyen mehiläisiin, Taipale kertoo.

Kiinnostavan festivaalin ohjelmassa on muun muassa saksalaisen taiteilija Till Bovermannin Pesäkonsertti, eli konsertti mehiläiskylässä ihmisille ja mehiläisille, ohjattuja mehiläisteemaisia kävelykierroksia, työpajoja ja valokuvanäyttely. Konsertti pidetään Tarja Halosen puistossa 18. elokuuta.

Mielenkiintoinen ja hieno projekti tuli vastaani siis! Kannattaa tutustua.

Hexa-Hive ja Mehiläisten kiitorata on paikallaan Tarja Halosen puistossa syyskuun loppuun saakka.

Ulla Taipale vinkkaa vielä eräästä mielenkiintoisesta ohjelmasta festivaalilla: ”Toisella puolella Eläintarhantietä on koettavissa toinen Melliferopolis Festin teos, äänitila nimeltään Toinen Puoli. Toinen Puoli on kuvattu Sinisalon ekopoliittisessa romaanissa Enkelten Verta salaperäisenä rinnakkaisena maailmana, jonne mehiläiset pystyvät siirtymään. Vierailija voi kuunnella ääneen luettuja otteita kirjasta omalla älylaitteellaan kalliokukkulalla Eläintarhan Huvilan takana 24/7 syyskuun loppuun saakka arilyn-sovelluksen avulla.”

Lisätietoja Melliferopolis-hankkeesta ja Melliferopolis Fest -tapahtumasta www.melliferopolis.net

 

Videolla tunnelmia Pesäkonsertista Espoon Otaniemestä vuodelta 2013.

kaupunkimehiläisetmehiläisetMelliferopolistaide

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.