Mikä tekee ympyräkuvioita pihanurmikkoomme? Ympyrässä heinä kasvaa muuta nurmikkoa vahvempana ja vihreämpänä. Viitisen vuotta sitten ilmaantui ensimmäinen ympyrä, ja nyt niitä on neljä. Ovatko ne muurahaisten tekosia?

Muurahaisilla ei ole osuutta nurmikon kehäkasvustoihin, ne ovat sienten työtä.

Yhdestä paikasta alkunsa saanut sienirihmasto laajenee säteittäisesti joka suuntaan. Ympyrämäisen kasvuston reunalla rihmasto on aktiivisimmillaan ja hajottaa tehokkaimmin maaperässä olevaa eloperäistä ainesta. Samalla maahan vapautuu runsaasti kasviravinteita, ennen muuta typpeä ja fosforia. Ne taas antavat puhtia heinän kasvulle, mikä näkyy muuta nurmikkoa tummempana vehreytenä.

Kehän takareunaan syntyy usein muuta nurmikkoa heikompi, osaksi kuollut kasvusto, joka kärsii edellisvuotisen humalluttavan nopean kasvun jälkeen ravinnepulaa. Myös sienen omat puolustusaineet saattavat haitata nurmikon kasvua. Kauempana kehän sisällä kasvu tasaantuu. Tähän tummanvihreään nurmivyöhön ilmaantuvat johonkin aikaan kesästä myös sienen itiöemät.

Sienten kehämäiset kasvustot ovat herättäneet kautta aikojen ihmetystä ja niitä on pidetty milloin pahojen, milloin hyvien voimien tuottamina. Ne ovat jälkiä keijujen tai haltijoitten piirileikeistä tai muistoja noitien taikaympyröistä.
Kaikkein tavallisin kehäkasvustojen rakentaja on nurminahikas, muutaman sentin mittainen nahanvärinen ja hyväntuoksuinen sieni. Se käy erinomaisesti ruoaksikin, jos sadon vain ehtii korjata ennen kuin toukat sen syövät.

Kaikkein komeimmat noidankehät ovat kuitenkin jättimalikan aikaansaannosta: kehät voivat olla kymmenien metrien laajuisia ja sienten lakitkin kolmikymmensenttisiä.

Noidankehiä näkee myös metsissä. Useimmat niitä tekevistä sienistä ovat humuksen hajottajia.

jättimalikkanoidankehänurminahikas

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.