Uusin numero

Suomen Luonto 5/2018

on upea suuri kesänumero! Kannen nuoren mäyrän kuvasi Nina Mönkkönen.
VILLIVIHANNES_banner_suomenluonto_300x200

Sovelluksen avulla voit tunnistaa 30 erilaista kasvia ja kokata 90 herkullista annosta Sami Tallbergin resepteistä. Tuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön.

MAINOS
Vuodenajat

Kevään ensimmäiset pikku “tulppaanit” – kukkamaljakas

Kukkamaljakas. Kuva: Lasse Kosonen

 

Kukkamaljakas, ruotsiksi tulpanskål, on pientä tulppaania muistuttava kotelosieni. Aluksi tuo oranssinpunainen sieni on pallomainen kuin pihlajanmarja. Aukeavat maljat ovat vielä suut pyöreänä auki kuin ryhmä laulavia kuoropoikia.

Nuoren, kehittyvän maljan ulkopinnalla on valkoista nöyhtää kuin lumihuurretta. Pyöreä reikä laakenee sitten pykäläreunaiseksi maljaksi, jota kannattelee enintään pari-kolmesenttinen jalkaosuus. Jalka on useimmiten valkeahko. Maljan leveys on 0,5-1 cm. Koska sienet kasvavat usein nippuna, se tuo tosiaan mieleen miniatyyrikokoisen tulppaanikimpun.

Kukkamaljakasta kasvaa lähes koko maassa, mutta kaikkialla harvalukuisena. Enimmät löydöt tästä lajista ovat Etelä- ja Keski-Suomesta, mutta onpa se löydetty Inarista saakka. Se suosii reheviä lehtoja ja pihamaita. Saattaapa se kasvaa aivan kukkapenkin laidassakin. Syötäväksi tästä pikku sienestä ei ole, mutta sitä kannattaa ihastella keväisen sienimaailman viehättävänä outoutena.

Vuodenajat
Talvinääpikkä on helttasienikauden airut

Kevään helttasienilajit ovat kahden käden sormilla laskettavissa. Ja osa niistä on sellaisia, joita löytää enemmän syksyllä, mutta kevät nostaa jo ensimmäiset maanpinnalle. Talvinääpikkä sen sijaan on selvä kevätsieni.

Vuodenajat
Käpynahikkaat ovat keväisiä herkkupaloja

Keväällä ei liikoja ruokasieniä kasva – siksi kannattaa tyytyä hieman vähäpätöisempiinkin. Männyn- ja kuusenkäpynahikkaat ovat herkullisia, mutta niitä on vaikea löytää kerättävää määrää. Tässä kuitenkin kevätsienivinkki

Vuodenajat
Talvimaljakas aloittaa kevätsienten kauden

Heti kun maa lumesta paljastuu, voi löytää ensimmäisiä sieniä. Yksi ensimmäisistä on kahden – viiden sentin läpimittainen talvimaljakas, Urnula hiemalis.